Uncategorized

“Υπερτρίχωση & Δασυτριχισμός – Αφορά την Σύγχρονη Γυναίκα” από την Ενδοκρινολόγο Αλεξάνδρα Θεοδοροπούλου

Σε συνεργασία με την Ενδοκρινολόγο Αλεξάνδρα Θεοδωροπούλου
ale.theodoropoulou@yahoo. gr
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

αυξημένη τριχοφυΐα ή υπερτρίχωση αποτελεί σήμερα ένα από τα περισσότερο σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τη σύγχρονη γυναίκα, δεδομένου ότι οι κανόνες αισθητικής της εποχής μας επιβάλλουν ένα μοντέλο γυναίκας με πρόσωπο και σώμα από τα οποία να απουσιάζουν τελείως οι τρίχες.
Ο ορός υπερτρίχωση αναφέρεται σε καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από αυξημένη τριχοφυΐα, σε διάφορα σημεία του σώματος, με φυσιολογική όμως για το φύλο κατανομή. Ενώ ο όρος δασυτριχισμος χρησιμοποιείται για να περιγράψει την αυξημένη, περισσότερο από το φυσιολογικό, τριχοφυΐα σε μια γυναίκα, σε περιοχές που συνήθως υπάρχει μονό χνούδι και όχι κανονικές τρίχες, όπως το πρόσωπο, ο λαιμός, η πλάτη, η κοιλιά και το στήθος.
Συχνά η ήπια αύξηση στην παραγωγή των τριχών είναι θέμα καταγωγής και εθνότητας, αλλά πολλές φορές, και ειδικά όταν η υπερτρίχωση συνοδεύεται και από διαταραχές στην περίοδο η άλλα συμπτώματα, μπορεί να είναι εκδήλωση μιας σημαντικής ορμονικής διαταραχής.
Όπως είναι ευρέως γνωστό οι γυναίκες παράγουν σε ορισμένη ποσότητα ανδρικές ορμόνες(ανδρογόνα), τόσο από τις ωοθήκες όσο και από τα επινεφρίδια τους. Η ανάπτυξη του δασυτριχισμου καθώς και η βαρύτητα του εξαρτάται από τα επίπεδα των ανδρογόνων στο αίμα αλλά και από την τοπική δράση τους στην ρίζα της τρίχας.
Αν μια γυναίκα έχει αυξημένα επίπεδα ανδρικών ορμονών, τότε μπορεί να εμφανίσει διάφορα συμπτώματα που προκαλούνται από τις ανδρικές ορμόνες όπως αυξημένη τριχοφυΐα, ακμή, απώλεια μαλλιών (ανδρικού τύπου αλωπεκία), διαταραχές στην περίοδο κτλ.
Η πιο συχνή διαταραχή που σχετίζεται με τα αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων στο αίμα είναι το Σύνδρομο των Πολυκυστικων Ωοθηκών (ΣΠΩ), που επηρεάζει μέχρι και το 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Οι γυναίκες με ΣΠΩ εκτός από υπερτρίχωση και αυξημένα ανδρογόνα έχουν συνήθως και διαταραχές στην περίοδο, ακμή, υπογονιμοτητα και, αρκετά συχνά προβλήματα με το βάρος τους.
Όμως, σε αυτές τις γυναίκες, πριν υποθέσουμε πως η αίτια είναι το ΣΠΩ θα πρέπει να αποκλείσουμε άλλες ορμονικές διαταραχές όπως ο υποθυρεοειδισμός, η υπερπρολακτιναιμια, το Σύνδρομο Cushing  (υπερέκκριση κορτιζολης), η συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων (ενζυματικη διαταραχή) καθώς και τα νεοπλάσματα των επινεφριδίων και ωοθηκών που παράγουν ανδρικές ορμόνες.
Μια άλλη αιτία αυτού του φαινομένου που θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας είναι πως μερικάφάρμακα όπως τα στεροειδή αναβολικά μπορούν να προκαλέσουν αυξημένη παραγωγή ανδρικών ορμονών και κατά συνέπεια υπερτρίχωση.
Τέλος, είναι συχνό φαινόμενο μια γυναίκα να έχει υπερτρίχωση χωρίς όμως να έχει αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων στο αίμα και χωρίς συγκεκριμένη ορμονική διαταραχή. Αυτή η περίπτωση είναι γνωστή ως «Ιδιοπαθής δασυτριχισμος».
Όσον αφορά την θεραπεία αυτής της κατάστασης οι περισσότερες γυναίκες με ήπια τριχοφυΐα και χωρίς άλλα προβλήματα, για την αντιμετώπιση της υπερτρίχωσης μπορούν να επακολουθήσουν διάφορα μέσα αφαίρεσης τριχών (τοπικές κρέμες, χαλαουα, ηλεκτρόλυση, laser) ανάλογα με τις προσωπικές τους προτιμήσεις.
Σε περιπτώσεις που υπάρχουν αυξημένα ανδρογόνα, θα πρέπει να γίνει μια αξιολόγηση από ενδοκρινολόγο, ο όποιος μπορεί να ζητήσει ειδικές ορμονικές εξετάσεις για να καθορίσει την πιθανή αιτία της υπερανδρογοναιμιας.
Ορισμένες ορμονικές διαταραχές όπως ο υποθυρεοειδισμός, η υπερπρολακτιναιμια, το Σύνδρομο Cushing, χρειάζονται συγκεκριμένη θεραπεία και συνήθως έχουν διαγνωστεί ήδη λόγο της παρουσίας άλλων συμπτωμάτων. Για τις περισσότερες περιπτώσεις δασυτριχισμου, που οφείλονται σε Σύνδρομο Πολυκυστικων Ωοθηκών η ιδιοπαθή υπερανδρογοναιμια η θεραπεία εκλογής είναι τα αντισυλληπτικά χάπια.
Τα χάπια αυτά ρυθμίζουν τον κύκλο και χαμηλώνουν τα επίπεδα των ανδρικών ορμονών.Μεγάλο ποσοστό (60-100%) των γυναικών έχουν βελτίωση στην υπερτρίχωση μετά από 6-12 μήνες από τη χρήση των φαρμάκων. Εκτός από τα αντισυλληπτικά χάπια, μπορούμε όταν υπάρχει ένδειξη να χρησιμοποιήσουμε και αντιανδρογονα φάρμακα (οξεικη κυπροτερονη, φλουταμι-, φιναστεριδη), δηλαδή φάρμακα που ανταγωνίζονται την δράση των ανδρικών ορμονών.
Στην τελική, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως ο δασυτριχισμος είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αλλά πολύ συχνά δεν βρίσκει μόνιμη θεραπεία. Κάθε γυναίκα, λοιπόν, που θεωρεί ότι έχει αυξημένη τριχοφυΐα που επηρεάζει την εικόνα που έχει για το σώμα της και την εμφάνιση της, θα πρέπει να απευθυνθεί σε ένα ενδοκρινολόγο, ο οποίος θα προτείνει την ειδική θεραπεία που αρμόζει στην κάθε ασθενή.