Σώμα

Τί είναι η γιόγκα Ιμαλαΐων;

Tη Γιόγκα των Ιμαλαΐων την ασκούσαν χιλιάδες χρόνια πριν φωτισμένοι δάσκαλοι, γιόγκι, και η γνώση αυτή, μεταφερόταν από Δάσκαλο σε μαθητή. Αργότερα καταγράφηκε από τον Patanjali στις Yoga Sutras, (που σημαίνει νήματα της γιόγκα) δηλαδή, σύντομες προτάσεις που χρειάζεται κάποιος δάσκαλος να τις εξηγήσει. Σ’ αυτές περιλαμβάνεται όλη η σοφία με την οποία έζησαν αιώνες πριν, και μας την έχει μεταφέρει ο Swami Rama των Ιμαλαΐων, ο οποίος έζησε από τριών ετών και μεγάλωσε σ’ αυτά τα σπήλαια με μεγάλους δασκάλους. Η Γιόγκα είναι μια επιστήμη κι ένα φιλοσοφικό σύστημα, ένας τρόπος ζωής που οδηγεί στην ευτυχία του ανθρώπου. Στη Δύση γνωρίζουμε περισσότερο τη Hatha Yoga, την άσκηση του σώματος, το ένα όγδοο δηλαδή του τι σημαίνει Γιόγκα. Η λέξη Yoga προέρχεται από την σανσκριτική ρίζα yuj και σημαίνει ενώνω. Τι ενώνω; Το Ha με το tha, την αρσενική με τη θηλυκή ποιότητα που έχουμε όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως φύλου. Και όταν αυτές είναι ενωμένες και συνεργάζονται μπορούμε να έχουμε ειρηνική σχέση με τον εαυτό μας και με τους άλλους.

Οι βασικές αρχές της γιόγκα είναι δέκα ηθικές αξίες.

Οι yamas βοηθούν κυρίως στο να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας στον εξωτερικό κόσμο:

Η μη- βία. Όχι μόνο η σωματική αλλά και η ψυχολογική, όχι μόνο οι εκφράσεις μας αλλά και οι σκέψεις μας, προς τον εαυτό μας ή προς τους άλλους.
Η αλήθεια. Να είμαστε ειλικρινείς προς τους άλλους αλλά και προς τον εαυτό μας. Να θυμόμαστε ότι η αλήθεια και η αγάπη είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.
Η τιμιότητα. Όταν παίρνουμε κάτι που δεν είναι δικό μας χωρίς να το ζητήσουμε, υλικό ή άυλο.
Να κατευθύνουμε την ενέργειά μας για καλό σκοπό.
H ακτημοσύνη. Να μην έχουμε εξάρτηση από αυτά που έχουμε ούτε από άλλους ανθρώπους.

Οι ni-yamas βοηθούν κυρίως στο να βελτιώσουμε τον εαυτό μας εσωτερικά.

Η αγνότητα. Περιλαμβάνει και την σωματική καθαριότητα αλλά και την καθαριότητα της αναπνοής, των αισθήσεων, του νου και του πνεύματος.
Η αίσθηση ικανοποίησης. Για όσα έχουμε και για όσα δεν έχουμε. Να μπορεί κανείς να είναι χαρούμενος και στις χειρότερες συνθήκες.
Ο έλεγχος του νου και των αισθήσεων. Απλή ζωή στην υπηρεσία των συνανθρώπων μας.
Η μελέτη του εαυτού.
Η υποταγή του εγώ μας μπροστά στην υπέρτατη δύναμη, τον Θεό μέσα μας.

Η γιόγκα των Ιμαλαΐων αποτελεί έναν συνδυασμό από τις ακόλουθες ασκήσεις, καθεμία από τις οποίες επιτελεί και έναν διαφορετικό σκοπό και όλες μαζί οδηγούν στην σωματική και ψυχική υγεία, μέσω της συνειδητότητας.

Χωρίζονται σε οκτώ κατηγορίες:

  1.  Yamas (εντολές)
  2. Ni-yamas (ασκήσεις που οδηγούν στην τελειοποίηση του νου και των αισθήσεων)
  3.  Hatha yoga (ασκήσεις σώματος)
  4. Pranayama (ασκήσεις ενεργειακές με όχημα την αναπνοή)
  5.  Pratyahara (έλεγχος αισθήσεων)
  6.  Dharana (συγκέντρωση της προσοχής)
  7.  Dhyana (Διαλογισμός)
  8. Samadhi (ασκήσεις για συνειδητότητα).

Η γιόγκα, λοιπόν, είναι η επιστήμη και η φιλοσοφία που οδηγεί τον άνθρωπο από το εξωτερικό στο εσωτερικό με στόχο τη συνειδητότητα. Έτσι, μας ωθεί να βρούμε τον εσωτερικό μας δάσκαλο και να μην ακολουθούμε χωρίς προσωπική εμπειρία κανέναν εξωτερικό δάσκαλο.