Νύχια

Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος Ονυχοπλαστικής

Ένα από τα πλέον σημαντικά θέματα που απασχολούν όλους τους συναδέλφους και κυρίως όσους είναι νέοι στο επάγγελμα ή σπουδάζουν τώρα την τέχνη, είναι το πώς αποκτά κάποιος την Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος. Η αλήθεια είναι πως είναι πολύ λογικό να υπάρχει όλο αυτό το ενδιαφέρον και να γίνονται τόσες και τόσες συζητήσεις και, το σημαντικότερο, να ακούγονται τόσες ανακρίβειες, αφού το ίδιο το κράτος ακόμη δεν έχει καταλήξει στο τι προτίθεται επακριβώς να κάνει με το θέμα αυτό. Η νομοθεσία αλλάζει διαρκώς τα τελευταία χρόνια και υπάρχει μία αοριστολογία να αιωρείται στα γραφεία των υπευθύνων στις αρμόδιες υπηρεσίες και, φυσικά, μία έντονη ανασφάλεια σε χιλιάδες συναδέλφους που θέλουν να αποκτήσουν την Άδειά τους και να νομιμοποιηθούν.

Το επάγγελμα του τεχνίτη μανικιούρ πεντικιούρ είναι κατά κάποιον τρόπο κλειστό. Αυτό σημαίνει πως για να πάρεις την Άδεια Ασκήσεως υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις. Αφ’ ενός να έχεις σπουδάσει το επάγγελμα και αφ’ ετέρου να σε πιστοποιήσει ο ΕΟΠΠΕΠ.

Με την ισχύουσα νομοθεσία για να πάρεις την Άδεια χρειάζεσαι συνοπτικά τα εξής:
Α. Πτυχίο από ΙΕΚ και έξι μήνες πρακτική
Β. Πτυχίο από ΚΔΒΜ και δύο χρόνια ένσημα
Γ. Τρία χρόνια ένσημα
και στην συνέχεια (ισχύει και για Α, Β, Γ) εξετάσεις στον ΕΟΠΠΕΠ για πιστοποίηση ώστε να εκδοθεί η Άδεια Ασκήσεως.

Το θέμα είναι πως ακόμη ο ΕΟΠΠΕΠ δεν έχει προκηρύξει εξετάσεις για τις κατηγορίες Β και Γ, με αποτέλεσμα χιλιάδες συνάδελφοι να μην ξέρουν τι να κάνουν. Οι υπάλληλοι του ΕΟΠΠΕΠ λένε πως δεν ξέρουν τι γίνεται και πως ακόμη περιμένουν τον εφαρμοστικό νόμο (για ένα νομοσχέδιο του 2016!), ο οποίος εφαρμοστικός νόμος μπορεί να έρθει και να τα αλλάξει όλα!

Ακολουθεί και η ισχύουσα σχετική νομοθεσία:
Νόμος 4386/2016 Άρθρο 42, παρ.9, υποπαρ.2

Για Τεχνίτη περιποίησης χεριών και ποδιών:
α) Πτυχίο επαγγελματικής ειδικότητας εκπαίδευσης
και κατάρτισης επιπέδου 3, ειδικότητας Σ.Ε.Κ., «Τεχνίτης Αισθητικός Ποδολογίας − Καλλωπισμού νυχιών και Ονυχοπλαστικής» ή ισότιμος τίτλος σπουδών της αλλοδαπής και έξι (6) μήνες προϋπηρεσία.
β) Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης, επιπέδου Μεταδευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης, ειδικότητας Ι.Ε.Κ. «Αισθητικός Ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών» ή Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5, ειδικότητας Ι.Ε.Κ. «Τεχνικός Αισθητικός Ποδολογίας − Καλλωπισμού Νυχιών και Ονυχοπλαστικής» ή ισότιμος τίτλος σπουδών της αλλοδαπής.
γ) Βεβαίωση επάρκειας του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. μετά από παρακολούθηση προγράμματος συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης διάρκειας τουλάχιστον εξακοσίων (600) ωρών σε πιστοποιημένο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.), συμβατό με το εκάστοτε ισχύον επαγγελματικό περίγραμμα και το οποίο συνοδεύεται από αποδεδειγμένη προϋπηρεσία είκοσι τεσσάρων (24) μηνών στο οικείο επάγγελμα, η οποία αποκτήθηκε πριν ή μετά από την αποφοίτηση ή και κατά τη διάρκεια της φοίτησης, και πιστοποίηση από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π..

Επιτρέπεται η συμμετοχή στις παραπάνω εξετάσεις πιστοποίησης στους μη έχοντες τίτλο σπουδών εμπειροτεχνίτες, οι οποίοι έως τις 31.12.2017 θα έχουν προϋπηρεσία τριών (3) ετών και άνω ή εννιακόσια (900) ημερομίσθια, με εξαρτημένη ή μη εργασία, σε κομμωτήριο ή κουρείο ή προσκομίζουν πιστοποιητικό προϋπηρεσίας από Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης.»

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:
Το ότι κάποιος έχει Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος δεν συνεπάγεται πως μπορεί έτσι εύκολα να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας. Η Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος είναι αυτό ακριβώς που περιγράφει ο τίτλος και τίποτε άλλο. Σου δίνει απλά το δικαίωμα να εργάζεσαι ως υπάλληλος ή να γίνεις ελεύθερος επαγγελματίας. Γενικά να μπορείς νόμιμα να ασκείς το επάγγελμα.

Επειδή ορισμένοι θεωρούν πως είναι εύκολο να «βγάλεις» ένα μπλοκάκι και να παρέχεις υπηρεσίες σε σπίτια ή σε άλλους χώρους, πρέπει να ενημερώσουμε πως τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα.

Για να έχεις μπλοκάκι ή γενικά για να ασκείς το επάγγελμα ως ελεύθερος επαγγελματίας, χρειάζεται έναρξη στην Εφορία. Για να σου κάνει έναρξη η Εφορία χρειάζεται οπωσδήποτε κατάστημα. Όχι σπίτι. Κατάστημα κανονικό το οποίο παίρνει Άδεια Υγειονομικού από τον Δήμο, όπως ακριβώς γράφω σε σχετικό άρθρο, με μία επίπονη και δαπανηρή διαδικασία. Επίσης, για να έχεις ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) πρέπει να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, δηλαδή να έχεις έδρα, δηλαδή να ανοίξεις δικό σου κατάστημα. Ως υπάλληλος έχεις μόνο ΙΚΑ και δεν έχεις μπλοκάκι για να κόβεις αποδείξεις. Αν έχεις έδρα (μαγαζί), θα έχεις υποχρεωτικά και μπλοκάκι για αποδείξεις και τιμολόγια παροχής υπηρεσιών.

Το να κάνεις μία έναρξη, έτσι στο αόριστο, και να κόβεις απλά αποδείξεις δεν υφίσταται και ορθώς δεν υφίσταται. Οι λόγοι είναι οι εξής:

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:
Υπηρεσίες ονυχοπλαστικής (μανικιούρ πεντικιούρ) σε οποιοδήποτε σπίτι (δικό σου ή πελάτισσας) απλά ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ είτε έχεις μαγαζί, είτε εργάζεσαι σε μαγαζί, είτε όχι.

Για να παρέχεις υπηρεσίες ονυχοπλαστικής πρέπει υποχρεωτικά να πληρούνται οι κανονισμοί Υγειονομικού και μόνο. Για αυτόν τον λόγο και δίνεται Άδεια Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος μόνο σε συγκεκριμένα μαγαζιά και όχι όπου να ‘ναι ή και σε σπίτια κλπ. Αν παρέχεις υπηρεσίες σε οποιονδήποτε άλλο χώρο δεν υπάρχει καμμία κάλυψη για μολυσματικές ασθένειες, για ιούς, για μικρόβια, μύκητες κλπ. Απλά, έτσι είναι τα πράγματα και ορθώς είναι έτσι. Αυτό που επιτρέπεται, μόνο, είναι στην περίπτωση που έχεις δικό σου κατάστημα παροχής υπηρεσιών, να μπορείς να παρέχεις υπηρεσίες με το μπλοκ αποδείξεων που έχεις, σε χώρους που έχουν Άδεια Υγειονομικού, αλλά όχι με ωμά τρόφιμα. Δηλαδή σε άλλα καταστήματα, σε κομμωτήρια, σε νοσοκομείο κλπ.

Το πρόβλημα δεν είναι οι αποδείξεις. Τουλάχιστον δεν είναι μόνο οι αποδείξεις. Το πρόβλημα που θα έπρεπε να απασχολεί μία σωστή τεχνίτρια, μία σωστή επαγγελματία, είναι η καθαριότητα και οι κανόνες υγιεινής. Και μπορεί αυτοί οι κανόνες να μην ενδιαφέρουν όλες τις συναδέλφους και ίσως να απασχολούν πολύ ελάχιστες πελάτισσες, αλλά αυτός είναι ο λόγος που μας έρχονται πελάτισσες με μύκητες στα νύχια και που το 60% του πληθυσμού πάσχει, εν αγνοία του συνήθως, από κάποια μορφή ηπατίτιδας!

Είναι το ίδιο σκεπτικό με το να κυκλοφορούσαν ελεύθεροι οι χειρουργοί ή οι οδοντίατροι και να έκαναν επεμβάσεις στα σπίτια. Ποιος θα δεχόταν πλανόδιο οδοντίατρο στο σπίτι του; Που θα ερχόταν κατευθείαν από τον προηγούμενο πελάτη με τα ίδια χρησιμοποιημένα εργαλεία;

Για αυτούς τους λόγους, λοιπόν, η Εφορία σού επιτρέπει να κάνεις έναρξη για ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ χώρο, για τον οποίο, μετά από έλεγχο, σου δίνει την Άδεια η Υγειονομική Υπηρεσία και είσαι υποχρεωμένη να ασκείς το επάγγελμα εκεί και μόνο εκεί και δεν σε αφήνουν ελεύθερη στον δρόμο να κάνεις παροχή υπηρεσιών όπου σε καλέσουν οι πελάτισσες.