Διατροφή, Επαγγελματίες Θεσσαλίας, Πρόσωπο, Σώμα

Διατροφή και Αντιγήρανση

Αντιγήρανση… Η προσπάθεια του ανθρώπου να πάει κόντρα στην φύση του.

Με την πάροδο του χρόνου παρουσιάζονται αλλαγές στην υγεία και την εικόνα μας. Η γήρανση είναι η φυσική φθορά του οργανισμού που προκαλείται από «ελεύθερες ρίζες» που επιτίθενται στα κύτταρα μας. Ωστόσο η διατροφή συνδυαστικά με την άσκηση μπορεί να επηρεάσει την φυσική αυτή φθορά.

Αυτό φαίνεται να επιτυγχάνεται  με την βοήθεια αντιοξειδωτικών ουσιών και βιταμινών που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και  το οξειδωτικό στρες, προλαμβάνοντας την πρόωρη γήρανση και συμβάλλοντας στην ελαστικότητα του δέρματος. Ας δούμε αναλυτικότερα τι αναφέρουν οι ανασκοπήσεις:

  • Βιταμίνη C: Επηρεάζει τη σύνθεση του κολλαγόνου και έχει αντιοξειδωτικό χαρακτήρα. Πήγες της είναι τα φρούτα και τα λαχανικά πχ. Εσπεριδοειδή, κράνμπερι, φραγκοστάφυλο, πράσινη πιπεριά, φράουλα.
  • Βιταμίνη Ε: Αποτελεί ένα φυσικό ενδογενές αντιοξειδωτικό που προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες. Η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε δρουν συνεργατικά και συμβάλουν στην  προστασία του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία UV και τον καρκίνο του δέρματος και συνολικά βοηθούν στην αντιγήρανση. Πηγές της είναι τα λαχανικά όπως το σπανάκι, τα φυτικά έλαια, οι ξηροί καρποί, η γλυκοπατάτα, το αβοκάντο, το καλαμπόκι, η σόγια,  το μοσχάρι.
  • Καροτενοειδή: καλούνται τα παράγωγα της βιταμίνης Α, όπως το β-καροτένιο, το λυκοπένιο και η ρετινόλη, τα οποία είναι όλα πολύ αποτελεσματικά αντιοξειδωτικά και έχει αποδειχθεί ότι διαθέτουν φωτοπροστατευτικές ιδιότητες. Καλές πηγές: Τα καρότα, η κολοκύθα, η γλυκοπατάτα, το μάνγκο και η παπάγια.
  • Φλαβονοειδή με βασικότερες τις πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες, όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές και νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Καλές πηγές: Φρούτα, μαύρο τσάι, καφές, κόκκινο κρασί, δημητριακά, μαύρη σοκολάτα, κακάο. Μελέτες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού έχει αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση που οφείλονται στα πολυφαινολικά συστατικά που περιέχει.

Συμπερασματικά, βλέπουμε ότι τα τρόφιμα με αντιοξειδωτικό χαρακτήρα βοηθούν. Εκτός από τα τρόφιμα που προαναφέραμε, υπάρχουν και διάφορα είδη super foods πολλά υποσχόμενα για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες πχ. ο κουρκουμάς που μπορούν να έχουν θέση στο πιάτο μας. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με μόνιμη πρόσληψη μη φυσιολογικών δόσεων αντιοξειδωτικών. Μια ισορροπημένη διατροφή βασισμένη στην Μεσογειακή που συνδυάζει φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο, ξηρούς κάπρους κ.α σε συνδυασμό με την άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε υγιή πρότυπα ζωής για όλες τις ηλικίες.

Η Ιωάννα είναι απόφοιτος του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Κρήτης με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλινική Διαιτολογία  και συνεχίζει την επιμόρφωσή της πάνω στην επιστήμη της διατροφής  με δεύτερο μεταπτυχιακό τίτλο στην Αθλητική Διατροφή.  Έχει εργαστεί στα πλαίσια  πρακτικής άσκησης σε τρία νοσοκομεία, πράγμα που την εφοδίασε με εμπειρία πάνω σε θέματα της Κλινικής Διαιτολογίας.

Ιωάννα Ορφανού,

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc.

Τηλ. Επικοινωνίας: 6970467695

Email: ioanna_orf@yahoo.gr

Instagram: io_nutri

Fb page: Ιωάννα Ορφανού-Κλινική Διαιτολόγος & Διατροφολόγος