Διατροφή

Γλυκομαννάνη: Ο σύμμαχος σας στο αδυνάτισμα

4 ερωτήσεις για τη φυτική ουσία που βοηθάει στο αδυνάτισμα!!

Την καταναλώνουν όσοι φροντίζουν τη διατροφή τους και την καλή λειτουργία του οργανισμού τους

Η σωστή φροντίδα του σώματος αποτελούσε ανέκαθεν βαθιά ανάγκη των ανθρώπων. Σήμερα ίσως περισσότερο από ποτέ. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα γεμάτα από αθλούμενους γήπεδα, τα γυμναστήρια, τα πάρκα. Ο κόσμος θέλει να γυμνάζεται, να προσέχει τον εαυτό του και την καλή υγεία του οργανισμού του. Θέλει ποιότητα ζωής, γι΄ αυτό και εκτός από διαφορετικούς τρόπους εκγύμνασης, αναζητά όλο και πιο έντονα τρόπους βελτίωσης της διατροφής του. Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από την αυξανόμενη ζήτηση των προϊόντων που βοηθούν τον μεταβολισμό, που «οπλίζουν» τον οργανισμό με θρεπτικές ουσίες και συμβάλουν στην καλή λειτουργία του σώματος.

Στο πλαίσιο αυτό, η φυτική ουσία «γλυκομαννάνη» αναφέρεται σε όλο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες, ενώ συμπεριλαμβάνεται στο καθημερινό διαιτολόγιο των οπαδών της υγιεινής διατροφής.

Τι είναι η γλυκομαννάνη;

Πρόκειται για ένα 100% φυτικό συστατικό που αποτελεί πλούσια πηγή διαλυτών φυτικών ινών και προέρχεται από το φυτό μαννάνη Konjac. Εντοπίζεται στην Ιαπωνία, στην Κίνα, αλλά και στην Ινδοκίνα ενώ εδώ και αιώνες χρησιμοποιείται από τους γηγενείς κατοίκους αυτών των χωρών για τη δημιουργία ζυμαρικών, tofu, μπισκότων, καθώς και άλλων συναφών προϊόντων.

Πού χρησιμεύει;

Επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η γλυκομαννάνη προωθεί την απώλεια βάρους και τη μείωση της χοληστερόλης, ενώ συμβάλλει θετικά και στις περιπτώσεις του διαβήτη. Συμβάλλει στη μείωση της μεταγευματικής γλυκαιμίας συγκριτικά με άλλες φυτικές ίνες, καθώς σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα γλυκόζης.
Βοηθάει στη δυσκοιλιότητα και βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου, καθώς και ολόκληρου του πεπτικού συστήματος.

Πώς καταναλώνεται;

Η συνιστάμενη ημερήσια κατανάλωση γλυκομαννάνης είναι τουλάχιστον 3 gr σε καθημερινή βάση, μαζί με 2 ποτήρια νερό, πριν από κάθε γεύμα. Η λήψη γλυκομαννάνης σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, χωρίς στερήσεις, μπορεί να είναι απόλυτα αποτελεσματική στην προσπάθεια απώλεια βάρους, χαρίζοντάς στον οργανισμό κορεσμό, χωρίς την αίσθηση καταπίεσης ή στέρησης.

Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν καταναλώνουμε τη γλυκομαννάνη;

Η ευχάριστη αίσθηση κορεσμού δημιουργείται από την ικανότητα της γλυκομαννάνης να απορροφά ποσότητα νερού σχεδόν 100-200 φορές παραπάνω από το βάρος της. Με αυτόν τον τρόπο, το συστατικό ερχόμενο σε επαφή με τα στομαχικά υγρά δημιουργεί μια μάζα σε μορφή γέλης (δηλ. σε ζελατινώδη μορφή) με μικρή ρευστότητα, που καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα στο στομάχι, δίνοντας την αίσθηση πληρότητας. Ο μηχανισμός αυτός βοηθά στην περαιτέρω μείωση της επιθυμίας για φαγητό και κατά συνέπεια στη μειωμένη πρόσληψη θερμίδων από τις τροφές, στα πλαίσια μιας διατροφής με μειωμένες θερμίδες.