Σώμα

Κρυοσάουνα: Μια νέα πρόταση υψηλής αισθητικής για τον χώρο σας

Την σάουνα όλοι τη γνωρίζουμε και όλοι την έχουμε λατρέψει για την ευεξία και τη χαλάρωση που μας προσφέρει, ενώ βοηθάει και στο αδυνάτισμα. Πόσοι όμως από εσάς γνωρίζεται για την «κρυοσάουνα» ; Τι θα λέγατε για μια ολόσωμη κρυοθεραπεία στους -120ο C;  Σίγουρα όσοι ασχολείστε με τον χώρο της ομορφιάς και της υγείας θα έχετε ακούσει για αυτή τη νέα υπηρεσία που έχει αγαπηθεί πολύ, κυρίως από αθλητές αλλά και από celebrities. Για όσους δεν την γνωρίζετε και για όσους επαγγελματίες σκέφτεστε την τοποθέτηση του συγκεκριμένου μηχανήματος στον χώρο σας, το Θεσσαλών Ομορφιά συνάντησε τον κ. Ράλλη Παναγιώτη, ιδιοκτήτη των Cryosauna-icetube Centers  και μας έλυσε όλες τις απορίες.

Συνέντευξη: Δώρα Τζανή



Κύριε Ράλλη θα θέλαμε αρχικά να μας πείτε τι ακριβώς είναι η κρυοσάουνα και πως  έγινε τόσο γνωστή;

Πρόκειται για μια διαδικασία επιδερμικής εφαρμογής χαμηλών θερμοκρασιών που ανακαλύφθηκε από τον Ιάπωνα ρευματολόγο Dr. Toshima Yamauchi με σκοπό να συμβάλει στην μείωση του πόνου των ασθενών που έπασχαν από αρθριτικά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που σήμερα οι αθλητές ανά τον κόσμο τη θεωρούν το κύριο μέσο για την αποκατάστασή τους από τραυματισμούς. Στην πορεία αποδείχθηκε ότι οι ευεργετικές της δράσεις επεκτείνονται και στο κομμάτι της ομορφιάς.

Πως λειτουργεί;

Λειτουργεί στους  -120 έως -190ο C.  Όταν μπαίνουμε στην καμπίνα της κρυοσάουνας ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται ότι αυτές οι θερμοκρασίες δεν είναι φυσιολογικές και αναλαμβάνει να προστατέψει το σώμα μας. Αυτό που συμβαίνει είναι η μεταφορά του αίματος από τα άκρα μας στον κυρίως κορμό και στα ζωτικά μας όργανα και η ενεργοποίηση της υπόφυσής μας για την παραγωγή ενδορφινών, ενζύμων, ορμονών, ντοπαμίνης και αδρεναλίνης. Μπαίνεις στην καμπίνα φορώντας μόνο το εσώρουχο, γάντια στα άκρα και ειδικές μάλλινες μπότες.

Πως βοηθάει η κρυοθεραπεία την υγεία και την ομορφιά μας;

Η κρυοθεραπεία ενεργοποιεί όλες τις φυσικές άμυνες του οργανισμού. Βγαίνοντας από την καμπίνα της κρυοσάουνας έχουμε έντονη υπεραιμία με ταυτόχρονη έκκριση ενδορφινών για τις επόμενες 8-12 ώρες. Η παραγωγή ενδορφινών μας κάνει να νιώθουμε ευφορία και ευεξία. Οι καύσεις που κάνει ο οργανισμός μας κατά τη διάρκεια της θεραπείας βοηθούν το σώμα να χάσει από 500 έως 800 θερμίδες. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, την αύξηση παραγωγής κολλαγόνου, την επιβράδυνση της γήρανσης και την ενδυνάμωση των μαλλιών και των νυχιών. Επιτυγχάνεται επίσης η αύξηση του μεταβολικού μας ρυθμού, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, μείωση του άγχους και της κούρασης.

Το κρύο είναι υπερβολικό. Πόση ώρα απαιτείται να μείνεις εντός της κρυοσάουνας;

3 λεπτά μόνο αρκούν αφού η θερμοκρασία είναι τόσο χαμηλή που ο οργανισμός ενεργοποιείται άμεσα. Το κρύο είναι ξηρό και δεν υπάρχει υγρασία για αυτό και το αντέχεις για 3 λεπτά.

Υπάρχει κίνδυνος κρυολογήματος;

Όχι γιατί το σώμα δεν παγώνει, δημιουργείται απλά η αίσθηση του ψύχους. Η συνεδρία εξάλλου είναι πολύ σύντομη έτσι ώστε το επιφανειακό στρώμα του δέρματος να ψύχεται ενώ η θερμοκρασία των εσωτερικών οργάνων παραμένει ίδια.

Σε ποιες περιπτώσεις αντενδείκνυται η χρήση της κρυοσάουνας;

Κάποιος που πάσχει από καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρταση, αιμορροφιλία, αναιμία, σύνδρομο Ρεϊνό,  έχει υποστεί εγκεφαλικό δεν μπορεί να την χρησιμοποιήσει. Δεν ενδείκνυται επίσης σε γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν.

Υπάρχει και μηχάνημα τοπικής κρυοθεραπείας. Σε ποια σημεία εφαρμόζεται και τι προσφέρει;

Εφαρμόζεται στο πρόσωπο για 20 λεπτά και βοηθάει ιδιαίτερα σε πανάδες και σημάδια ακμής.

Σε ποιους χώρους μπορεί να τοποθετηθεί η κρυοσάουνα;

Σε στούντιο ομορφιάς, κέντρα αισθητικής, γυμναστήρια, spa, φυσικοθεραπευτήρια και σε δερματολογικά ιατρεία.

Είναι ακριβή θεραπεία; Πόσες συνεδρίες απαιτούνται για να δούμε αποτελέσματα;

Ακριβή θεραπεία δεν θα έλεγε κανείς πως είναι, ιδιαίτερα για κάτι τόσο καινούργιο. Οι τιμές κυμαίνονται περίπου στα 20- 30 ευρώ ανά συνεδρία. Το κόστος όμως είναι κάτι που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αναλόγως τι θέλουμε να πετύχουμε και πόσο έντονο είναι το πρόβλημα, δέκα συνεδρίες είναι το ελάχιστο είτε για ολόσωμη είτε για τοπική κρυοθεραπεία.

Στην Αθήνα έχετε δημιουργήσει ένα αναγνωρισμένο brand. Σκέφτεστε την δημιουργία franchise των cryosauna-icetube Centers ;

Φυσικά και υπάρχει αυτή η δυνατότητα γιατί  σε λίγο καιρό θα το αναζητάνε όλες οι γυναίκες και μη. Στην ιστοσελίδα μας μπορεί κάποιος να ενημερωθεί κατάλληλα για το θέμα αυτό.

www.cryosauna-icetube.gr