Μαλλιά

Πως θα δώσεις vintage αέρα στο χτένισμα σου με τα κατάλληλα αξεσουάρ

Έκαναν δειλά δειλά την επανεμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια και πλέον μπορούμε να μιλάμε για ένα από τα πιο hot hair trends. Ως τάση τα είδαμε στα fashion shows των μεγαλύτερων Οίκων Μόδας, στα επίσημα και μη χτενίσματα πολλών διάσημων κυριών, στα μαλλιά των απανταχού bloggers και vloggers, στο Instagram. Τα αξεσουάρ μαλλιών είναι αυτά που μπορούν να βάλουν την τελική πινελιά στο χτένισμά σου και να κάνουν τη διαφορά ακόμη και σε ένα συνηθισμένο hairlook, ακόμη κι αν βαριέσαι να κάνεις το οτιδήποτε στο χτένισμά σου, ακόμη κι αν δεν πιάνουν τα χέρια σου.

Από την άλλη πλευρά, η αγάπη μας για την vintage πλευρά της ζωής είναι μεγάλη. Κάπως έτσι, μαζί με την Αριέττα Θεοδώρου (vintage hairstylist) και την Ολίβια Σαχινίδου (makeup artist) επισκεφτήκαμε τον κήπο της Madame Gâteaux με βασικό σκοπό να σου δείξουμε (και να αποδείξουμε) πως α) με ένα αξεσουάρ μπορείς να αναβαθμίσεις το συνηθισμένο χτένισμά σου, προσδίδοντάς του ακόμη και ένα vintage αέρα και β) δεν χρειάζεται να επενδύσεις σε ακριβά αξεσουάρ μαλλιών όταν υπάρχουν τα αξεσουάρ της γιαγιάς. (Έτσι ονομάζω όλα αυτά τα αξεσουάρ που είναι ξεχασμένα σε ένα παλιό συρτάρι, έχεις χρόνια να χρησιμοποιήσεις και αρκετά από αυτά στα έχει δώσει η μαμά ή γιαγιά σου μιας και τα φορούσαν στα νιάτα τους).

Τα νιάτα (σου), όμως, είναι τώρα, η vintage διάδεση και αισθητική είναι κάτι που μας αρέσει πολύ φέτος το καλοκαίρι και τα αξεσουάρ μαλλιών είναι αυτά που θα δώσουν vintage αέρα στο hairlook σου εύκολα και ανέξοδα.

Το στόλισμα των μαλλιών με διάφορα αξεσουάρ είναι μια συνήθεια -κάποιος μπορεί να τη χαρακτηρίσει ακόμα και ιεροτελεστία- που ξεκίνησε από την Αρχαία Ελλάδα και την Αρχαία Ρώμη. Οι τάσεις στα μαλλιά μπορεί να άλλαζαν από εποχή σε εποχή, όμως πάντα οι γυναίκες ήθελαν να δημιουργούν ξεχωριστά χτενίσματα με αξεσουάρ, βάζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δική τους, προσωπική πινελιά.

Ο ΦΙΟΓΚΟΣ ΤΗΣ BRIGITTE

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα γυναικών που έκαναν σήμα κατατεθέν τους τα αξεσουάρ μαλλιών ήταν σίγουρα η Brigitte Bardot. Η Brigitte Bardot ήταν αυτή που έκανε διάσημα τα headbands (στέκες, κορδέλες, μαντήλια), αλλά και τους φιόγκους. Ήταν τα τέλεια στολίδια για να αναδείξουν τα bouffant χτενίσματα των 60s!

Ατημέλητα waves, λίγο κρεπάρισμα στην κορυφή, μακριές φράντζες και τουφάκια που πλασιώνουν το πρόσωπο είναι τα βασικά στοιχεία του signature χτενίσματος της Brigitte που πρωταγωνιστεί ο εντυπωσιακός κότσος.

«Ο φιόγκος προσδίδει μια παιδικότητα στο χτένισμα η οποία εξισορροπεί την εκρηκτική προσωπικότητα της Bardot. Αλλά έχει και άλλη χρησιμότητα: να στολίσει ένα κατά τα άλλα απλο και ανεπιτήδευτο χτένισμα!» Τι λες;

ΤΟ ΜΑΝΤΗΛΙ ΣΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΑΠΟ ΤΑ 60S ΜΕ ΑΓΑΠΗ

Επόμενο αγαπημένο και all time classic αξεσουάρ; Το μαντήλι ή αλλιώς όπως το ονόμασε η Αριέττα, «το αξεσουάρ – χαμαιλέων», μιας και μπορεί να φορεθεί με αμέτρητους τρόπους.

Δική μας έμπνευση; «Η δεκαετία των 60s, στην οποία οι γυναίκες το φορούσαν σαν στέκα και έπαιζαν με διαφορετικά ντεσεν και δεσίματα».

Στην ουσία αυτό που κάναμε ήταν να τυλίξουμε το μαντήλι, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια χοντρή κορδέλα και να το περάσουμε γύρω από τα μαλλιά, δένοντάς το στο πίσω μέρος σε ένα- δύο χαλαρούς κόμπους.

Φυσικά, ένας ψηλός κότσος, πόσο μάλλον ένας κότσος μπανάνα όπως στην προκειμένη, βοήθησε στο να αναδειχθεί πολύ τόσο το μαντήλι αλλά και το όλο look.

Η FLORAL ΠΙΝΕΛΙΑ

Ως γνήσιο κορίτσι του Μάη – λόγω γενεθλίων- και λάτρης της άνοιξης, των λουλουδιών και των ανθισμένων κάμπων, δε γινόταν να μην συμπεριλάβουμε ένα floral αξεσουάρ μαλλιών.

Μάλιστα, «στη δεκαετία του ’40, οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν πολύ τα λουλούδια στα μαλλιά τους, καθώς λόγω του πολέμου, δεν είχαν στη διάθεση τους ποικιλία και υψηλή ποιότητα στα ρούχα. Όποτε, οι πάντα κοκέτες γυναίκες, εξέφραζαν τη θηλυκότητα και την αισθητική τους φορώντας πολλά αξεσουάρ στα μαλλιά.

Και ναι, όσο κι αν δεν το πιστεύεις, ακόμη και μια απλή- πόσο μάλλον vintage όπως η δική μας- κοτσίδα γίνεται αμέσως πιο ενδιαφέρουσα, φορώντας ένα λουλούδι.

Αν θέλεις να αντιγράψεις το look απλά πιάσε τα μαλλιά σου ψηλά σε μια κοτσίδα, κάνε μερικά retro waves με το ψαλίδι τόσο στο μπροστινό μέρος, όσο και στο υπόλοιπο της κοτσίδας και πέρασε το χτενάκι με τα λουλούδια στη βάση της κοτσίδας σου.

Extra Tip: Μπορείς να φτιάξεις το δικό σου floral αξεσουάρ μαλλιών παίρνοντας ένα μικρό χτενάκι (ναι όπως αυτό που είχε η γιαγιάσ σου) ή μια μπαρέτα και να κολλήσεις πάνω του ένα/ πολλά μικρά ψεύτικα λουλούδια.

Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΑΥΡΗ ΣΤΕΚΑ-ΠΑΣΠΑΡΤΟΥ

Τελευταίο all time classic και άκρως πρακτικό αξεσουάρ: η μαύρη χοντρή στέκα. Αυτή που φορούσες- δεν ξέρω για εσένα αλλά εγώ σίγουρα- στο Γυμνάσιο.

«Η στέκα είναι το αγαπημένο αξεσουάρ των μικρών κοριτσιών αλλά και των γυναικών, καθώς πέρα από διακοσμητική είναι και πρακτική. Ειδικά όταν υπάρχουν αφέλειες ή κοντή φρατζα, είναι ένας στιλάτος- αλλά και άκρως πρακτικός- τρόπος να απομακρύνεις τα μαλλιά από το πρόσωπο».

Πηγή: ladylike.gr