Διατροφή

Καλοκαίρι και κοκτέιλ: Χρήσιμες συμβουλές για να προσέχουμε τη διατροφή μας

Μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις του καλοκαιριού είναι τα δροσιστικά κοκτέιλ. Στην πλειοψηφία τους τα αγαπημένα αλκοολούχα ποτά περιλαμβάνουν αρκετές θερμίδες που γίνονται εμπόδιο στις προσπάθειές μας να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο, είναι εύκολο να βρούμε την χρυσή τομή ανάμεσα στην απόλαυση και μια καλλίγραμμη σιλουέτα.

Σύμφωνα με την διαιτολόγο Kimberly Snyder, την οποία εμπιστεύονται οι celebrities του Χόλυγουντ, η πλήρης αποχή από το αλκοόλ δεν είναι εφικτή. Όπως η ίδια τονίζει, «το κρασί είναι μια καλή εναλλακτική επιλογή, χωρίς ωστόσο να επιβαρύνεται τον οργανισμό με περιττές θερμίδες».

Η συμβουλή της διαιτολόγου είναι η αποφυγή αλκοολούχων ποτών που περιλαμβάνουν ζάχαρη και συντηρητικά, σε αντίθεση με εκείνα που περιέχουν φρέσκα συστατικά, όπως χυμό από lime ή berries. Μια καλή επιλογή είναι επίσης η vodka ή η tequila, προσθέτοντας λίγο χυμό lime. Επίσης, το τσάι kombucha, το οποίο περιέχει μια μικρή ποσότητα αλκοόλ, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν βάση για κοκτέιλ, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β .

Τα συστατικά που βοηθούν να ξεπεράσετε ένα δύσκολο hangover στην πλειοψηφία τους έχουν ως κεντρικό συστατικό τον ανανά, γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Σύμμαχος σας μπορεί να γίνει και το νερό από καρύδα το οποίο χάρη στους υδρολύτες του βοηθάει στη μείωση της αφυδάτωσης που προκαλείται από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Η συμβουλή της Kimberly Snyder, στους διάσημους πελάτες της είναι να ενυδατώνονται σωστά και να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε ωμέγα 3 λιπαρά, καρπούς chia και πράσινα λαχανικά, πριν καταναλώσουν οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ.

Αν ακολουθήσετε τα παραπάνω βήματα αλλά το hangover της επόμενης ημέρας επιμένει, η Snyder δίνει και πάλι τη λύση. «Αποβάλετε τις τοξίνες με ένα ποτήρι ζεστό νερό και λεμόνι». Η Snyder συμβουλεύει επίσης την αποφυγή καφεΐνης, αλατιού, γαλακτοκομικών και παγωμένων αφεψημάτων, καθώς καθυστερούν τη διαδικασία της πέψης.

Εάν πάλι καμία από τις παραπάνω ενέργειες δεν έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα, η διαιτολόγος προτείνει αναπνοές με φύλλα λεβάντας. «Είναι καταπραϋντική και λέγεται πως βοηθά στη καταπολέμηση των συμπτωμάτων του hangover».

Παρακάτω, η Snyder προτείνει μια δροσιστική συνταγή χαμηλή σε θερμίδες, με άκρως καλοκαιρινή γεύση.

Refreshing Cucumber Cooler

Συστατικά

  • 1 μεσαίου μεγέθους αγγούρι
  • 2 φρέσκα φύλλα μέντας
  • ¾ φλιτζ. κρύο φιλτραρισμένο νερό
  • 1 σφηνάκι vodka ή gin
  • 2 κουτάλια φρεσκοστυμμένο χυμό lime
  • ¾ κουταλάκια του γλυκού στέβια

Οδηγίες παρασκευής

Ξεφλουδίστε το αγγούρι αν δεν είναι βιολογικό. Αναμείξτε το χυμό του αγγουριού με το χυμό από lime σε έναν αποχυμωτή ή εναλλακτικά, χτυπήστε το αγγούρι, τα φύλλα μέντας και το νερό σε ένα μίξερ. Στην συνέχεια σουρώστε το μείγμα και τοποθετήστε το σε ένα ποτήρι. Προσθέστε τη vodka ή το gin, το χυμό από lime, τη στέβια και το νερό (σε περίπτωση που δεν το έχετε κάνει ήδη). Εάν επιθυμείτε να μιμηθείτε τον τρόπο παρασκευής ενός κλασικού κοκτέιλ, ανακινείστε το μείγμα σε ένα shaker στο οποίο έχετε προσθέσει αρκετή ποσότητα πάγου- αν και η Snyder υποστηρίζει πως η κατανάλωση χωρίς πάγο συμβάλλει στη καλύτερη πέψη.

Πριν το σερβίρετε, τοποθετήστε μερικά φρέσκα φύλλα μέντας και μια φέτα αγγουριού.

Πηγή: vogue.gr