Σώμα

Η υγιής επιδερμίδα χρειάζεται σωστή απολέπιση

Στην προσπάθειά μας να αποκτήσουμε την τέλεια επιδερμίδα των φιλτραρισμένων μοντέλων του Instagram, συχνά πέφτουμε σε ατοπήματα. Είναι αλήθεια πως αν θέλουμε να έχουμε καθαρή και υγιής επιδερμίδα, θα πρέπει να ακολουθούμε σε καθημερινή βάση μια skincare ρουτίνα, η οποία να περιλαμβάνει ενυδατικές κρέμες και ορούς υψηλής ποιότητας. Από το ντουλάπι του μπάνιου μας δεν θα πρέπει να λείπει φυσικά και ένα απολεπιστικό προϊόν, το οποίο θα απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα μας. Ωστόσο, η χρήση υπερβολικά πολλών προϊόντων, αλλά και η συχνή απολέπιση μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές στην επιδερμίδα μας. Τελικά, πόση απολέπιση είναι… πολλή απολέπιση;

Μήπως κάνετε απολέπιση και δεν το ξέρετε;
Κι όμως μπορεί εν αγνοία σας να κάνετε απολέπιση. Πώς γίνεται αυτό; Πολλά προϊόντα αν και δεν διαφημίζονται ως απολεπιστικά, μπορεί να περιέχουν συστατικά, όπως η ρετινόλη, που έχουν απολεπιστικές ιδιότητες! Γι’ αυτό διαβάστε με πολύ μεγάλη προσοχή τη λίστα με τα συστατικά κάθε προϊόντος.

Πόσες φορές πρέπει να κάνουμε τελικά απολέπιση; 
Ιδανικά θα πρέπει να κάνουμε 1 ή -το πολύ- 2 φορές τη βδομάδα απολέπιση, χρησιμοποιώντας ένα ήπιο scrub.

unsplash

Τι θα συμβεί αν… το παρακάνουμε;
Η υπερβολικά συχνή απολέπιση μπορεί να ερεθίσει την ευαίσθητη επιδερμίδα και να προκαλέσει προβλήματα φωτοευαισθησίας. Όσον αφορά την ώριμη επιδερμίδα, ενώ η απολέπιση είναι ευεργετική για την υγεία της, η συχνή χρήση ενός scrub μπορεί να την απογυμνώσει από τα απαραίτητα φυσικά της έλαια, κάτι το οποίο μπορεί τελικά να επιβραδύνει τον κυτταρικό μεταβολισμό,  επιταγχύνοντας τη διαδικασία γήρανσης. Η συχνή απολέπιση μπορεί επίσης να κάνει την επιδερμίδα μας να έχει υφή χαρτιού, καθώς ο προστατευτικός φραγμός της θα έχει καταστραφεί εντελώς και δεν θα μπορεί να συγκρατήσει την απαραίτητη υγρασία.  Σαν να μην έφτανε αυτό η διαταραχή του προστατευτικού φραγμού μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή σμήγματος, ενώ παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για τα βακτήρια με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να είναι πιο λιπαρή και γεμάτη ακμή.

Πηγή: marieclaire.gr