Μαλλιά, Ομορφιά, Υγεία

Λιπαρά μαλλιά: αιτίες και αντιμετώπιση

Η λιπαρότητα των μαλλιών είναι ένα φαινόμενο που ταλαιπωρεί πλήθος γυναικών και αντρών και το οποίο κάνει τα μαλλιά να φαίνονται ατημέλητα και βρώμικα. Πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι αναγκάζονται να προσφεύγουν σε καθημερινό λούσιμο προκειμένου να το αντιμετωπίσουν,  μια πρακτική όμως που μακροπρόθεσμα εντείνει το πρόβλημα αντί να το λύνει χειροτερεύοντας την κατάσταση.

Για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος, κανείς πρέπει να έχει επίγνωση των αιτιών που το δημιούργησαν και στη συνέχεια να προβεί στην αναζήτηση λύσεων. Έτσι και εδώ, έκαστος πρέπει πρώτα να ψάξει τους λόγους που το μαλλί του εκδηλώνει λιπαρότητα και έπειτα να το αντιμετωπίσει με μεθόδους ταιριαστές στα δικά του δεδομένα.

Τι ακριβώς είναι η λιπαρότητα: Η λιπαρότητα εν γένει είναι μια φυσική διαδικασία η οποία οφείλεται στην δημιουργία του σμήγματος (φυσικά έλαια) και η οποία έχει ως σκοπό την προστασία της τρίχας από το σπάσιμο και τη διατήρηση του τριχωτού της κεφαλής σε καλή κατάσταση. Όταν όμως η παραγωγή είναι παραπάνω από τα φυσιολογικά όρια, τότε η λιπαρότητα οδηγεί όχι μόνο στα αισθητικώς κακά αποτελέσματα όπως είναι τα λαδωμένα μαλλιά, αλλά μπορεί να προκαλέσει και πιτυρίδα ή τριχόπτωση.

Πιθανές αιτίες: Οι αιτίες του προβλήματος είναι πολλές και ποικίλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ωστόσο, οι πιο συνήθεις είναι:

  • ο τύπος των μαλλιών
  • η κληρονομικότητα
  • οι ορμονικές διαταραχές
  • οι δερματικές παθήσεις,
  • εξωτερικοί παράγοντες

Αντιμετώπιση:

  • Αποφύγετε το καθημερινό λούσιμο διότι  απομακρύνει από την τρίχα τα φυσικά έλαια που θα την προστατεύσουν και θα την κάνουν πιο δυνατή και υγιή, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να γίνονται πιο εύθραυστα και ευαίσθητα.
  • Προτιμήστε το πρωινό λούσιμο, καθώς κατά τις βραδινές ώρες οι σμηγματογόνοι αδένες είναι πολύ ενεργοί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το λούσιμο των λιπαρών μαλλιών εκείνη τη στιγμή να αποδώσει μεγαλύτερη έκκριση σμήγματος.
  • Αποφύγετε τη χρήση ζεστού νερού στο λούσιμο των μαλλιών σας, διότι το ζεστό νερό δεν ανοίγει μόνο τα λέπια της τρίχας ώστε να εισχωρήσουν βαθιά όλες οι ευεργετικές ουσίες μιας μάσκας μαλλιών, αλλά ενεργοποιεί και τους σμηγματογόνους αδένες του τριχωτού της κεφαλής.
  • Εφαρμόστε σωστά την κρέμα μαλλιών: επιλέξτε ένα ελαφρύ μαλακτικό και εφαρμόστε το στις άκρες αποφεύγοντας τις ρίζες. Τέλος, φροντίστε να το ξεπλύνετε πάρα πολύ καλά, τουλάχιστον για 30 δευτερόλεπτα, καθώς τυχόν υπολείμματα condiotioner στα μαλλιά θα οδηγήσουν στην γρήγορη και ανεπιθύμητη λιπαρότητα, ενώ η εφαρμογή του μαλακτικού στις ρίζες δημιουργεί πρόσφορο έδαφος και για την συσσώρευση βρωμιάς και το φράξιμο των πόρων.

  • Μην τρίβετε τα μαλλιά σας με την πετσέτα, διότι η κλασσική πετσέτα τείνει να τραυματίζει τα μαλλιά, οδηγώντας στο φριζάρισμα τους. Αντ’ αυτού, αφού τελειώσετε το λούσιμο στραγγίξτε τα μαλλιά σας με τα χέρια και σκουπίστε τα ταμποναριστά με μια βαμβακερή πετσέτα.
  • Αποφύγετε τη χρήση υψηλής θερμότητας στο στέγνωμα και το styling των μαλλιών σας, διότι τείνει να αυξάνει την παραγωγή σμήγματος στο τριχωτό της κεφαλής. Τα μαλλιά αφυδατώνονται από τον ζεστό αέρα του σεσουάρ και τα εργαλεία styling, δίνοντας έτσι σήμα στους σμηγματογόνους αδένες να λειτουργήσουν πιο εντατικά για να προστατεύσουν την τρίχα

  • Διατηρήστε καθαρή τη βούρτσα σας, φροντίζοντας να την καθαρίζετε από τις τρίχες και πλένοντας τη συχνά με ζεστό νερό και σαμπουάν ή σαπούνι. Έτσι, αφαιρούνται οι ρύποι, τα υπολείμματα από τα προϊόντα styling, αλλά και η συσσωρευμένη λιπαρότητα από την επιφάνεια της.
  • Χρησιμοποιήστε ξηρό σαμπουάν (dry shampoo): πρόκειται για ένα προϊόν που διώχνει τη λιπαρότητα από τα μαλλιά, επαναφέροντας την υγιή όψη τους και χαρίζοντας πλούσιο όγκο.
  • Σωστή διατροφή: επιλέξτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β, η οποία είναι πολύ σημαντική στη ρύθμιση της παραγωγής του σμήγματος, καθώς η έλλειψη της μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση των σμηγματογόνων αδένων. και περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης, τηγανητών και υδατανθράκων.
  • Επιλέξτε το σωστό σαμπουάν. Πιο κατάλληλα θεωρούνται αυτά που περιέχουν λεκιθίνη, δηλαδή είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και δεν έχουν θειικά άλατα (sulfate-free). Επίσης, κάποια φυσικά – φαρμακευτικά σαμπουάν που έχουν ως βασικό συστατικό τους την τσουκνίδα, δρουν ενάντια στην λιπαρότητα.
  • Σπιτικές συνταγές. Υπάρχουν διάφορα γιατροσόφια τα οποία μπορεί κανείς να φτιάξει μόνος του στο σπίτι και δρουν αποτελεσματικά κατά της λιπαρότητας, όπως:

α) η θεραπεία με λεμόνι ή ξύδι: 2 κουταλιές της σούπας λεμονιού ή λευκού ξυδιού σε ένα φλιτζάνι νερό. Αφού δημιουργήσετε την φυσική μάσκα μαλλιών, εφαρμόστε τη κυρίως στις ρίζες, αλλά και κατά μήκος της τρίχας. Αφήστε το για λίγο να δράσει και ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό νερό

β) μηλόξυδο για βαθύ καθαρισμό: ρίξτε σε ένα φλιτζάνι νερό λίγο μηλόξυδο (περίπου το 1/4 του φλιτζανιού) και ανακατέψτε το καλά. Έπειτα, απλώστε το στα μαλλιά σας και αφήστε το για μερικά λεπτά

γ) θεραπεία με άργιλο: εφαρμόστε λίγη άργιλο σε βρεγμένα μαλλιά και κάντε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής. Η μάσκα αυτή δρα σαν σαμπουάν και δεν χρειάζεται να λουστείτε. Μετά το ξέπλυμα τα μαλλιά σας θα είναι υγιή, λαμπερά και μαλακά.

δ) θεραπεία με δενδρολίβανο: το ταννικό οξύ που είναι πλούσιο στο τσάι δενδρολίβανου έχει την ικανότητα να ρυθμίζει και να μειώνει την λιπαρότητα στο κεφάλι. Εφαρμόζοντας το στα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής μετά το σαμπουάν σας θα επωφεληθείτε από την ευεργετική του δράση. Μάλιστα αν σας αρέσει το άρωμα του δεν χρειάζεται να το ξεπλύνετε. Αντίστοιχη δράση έχει και το χαμομήλι ή το πράσινο τσάι.

 

Πηγή: beautetinkyriaki.gr