Μαλλιά, Πρόσωπο, Υγεία, Φυσικά Καλλυντικά

Αμυγδαλέλαιο: ο φυσικός σύμμαχος στην ομορφιά

Τα τελευταία χρόνια, η γενικότερη στροφή προς τη φύση και τα φυσικά καλλυντικά έχει ως αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να προωθούν με τρόπο εμφατικό το υψηλό ποσοστό φυσικότητας των καλλυντικών τους, ενώ το εμπόριο να έχει κατακλυστεί και από καλλυντικά 100% φυσικά. Φυσικές συνταγές και μυστικά ομορφιάς τα οποία είχα λησμονηθεί στο βωμό του έτοιμου και εμπορικού καλλυντικού έχουν έρθει ξανά στην επιφάνεια και μας αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά πως δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο να μη μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη φύση και τα αγαθά της.

Ένα από αυτά τα σπουδαία δώρα της φύσης είναι και το αμυγδαλέλαιο.  Το έλαιο αυτό προέρχεται από την έκθλιψη των καρπών της αμυγδαλιάς και έχει πολλαπλές χρήσεις: στην αρωματοθεραπεία ως βασικός φορέας διάλυσης των αιθέριων ελαίων, ως βασικό φυτικό λάδι για μασάζ, ως προϊόν φροντίδας του δέρματος και των μαλλιών αλλά και σαν φαρμακευτικό έλαιο.

Πρόκειται για ένα πολύτιμο φυσικό προϊόν, άοσμο, υποαλλεργικό με πολύ ωραία ελαφριά υφή η οποία απλώνεται και απορροφάται πολύ εύκολα και εξίσου σημαντικό…οικονομικό.

Συστατικά: το αμυγδαλέλαιο είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Ε, Β1, Β2, Β6, Κ, ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, χλώριο, μαγνήσιο και φώσφορο, σε λιπαρά οξέα, ψευδάργυρο, σίδηρο καθώς και σε παλμιτικό, ολεϊκό και λινολεϊκό οξύ, στοιχεία πολύτιμα για την επιδερμίδα μας.

Χρήσεις: το αμυγδαλέλαιο έχεις πολλαπλές χρήσεις τόσο στο πλαίσιο της περιποίησης όσο και φαρμακευτικά και αυτό ακριβώς είναι που το καθιστά πολύτιμο και απαραίτητο. Δείτε παρακάτω μερικές από τις χρήσεις του.

  • Απαλλάσσει από τους μαύρους κύκλους
  • Προσφέρει υγεία και λάμψη στα μαλλιά, ενώ είναι εξαιρετικό μαλακτικό και ευεργετικό, ιδιαίτερα για τις άκρες των μαλλιών. Εφαρμόστε το, μερικές ώρες πριν από το λούσιμο στις άκρες των μαλλιών σας.
  • Είναι καταπραϋντικό και αντιφλεγμονώδες, πολύ καλό σε περιπτώσεις ερεθισμών
  • Είναι πολύ χρήσιμο σε περιπτώσεις ξηροδερμίας και ερεθισμών του δέρματος και του τριχωτού της κεφαλής.
  • Είναι εξαιρετικό καθαριστικό για κάθε τύπο δέρματος.
  • Αποτελεσματικό κατά της ακμής.
  • Αντιμετωπίζει και θεραπεύει μικρές λοιμώξεις, ερεθισμοί, εγκαύματα, πληγές, ακόμα και το έκζεμα
  • Μασάζ με το λάδι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και ενυδατώνει το ξηρό και θαμπό δέρμα αποτελεσματικά, κάνοντάς το να μοιάζει πιο λείο και λαμπερό
  • Ενυδατώνει τα ξηρά και σκασμένα χείλη
  • Είναι ένα εξαιρετικό λάδι για το ντεμακιγιάζ (ιδιαίτερα αν το χρησιμοποιήσετε μαζί με ροδόνερο σε ίσες αναλογίες).
  • Βοηθάει στην ανάπλαση της επιδερμίδας, τη σύσφιξη των πόρων και τη μείωση των σημαδιών.
  • Βοηθάει σε περίπτωση τριχόπτωσης, κάνοντας μασάζ στο τριχωτό του κεφαλιού με αμυγδαλέλαιο, πριν από το λούσιμο.

Τρόποι χρήσης: 

Scrub: Ανακατέψτε μια κουταλιά της σούπας αμυγδαλέλαιο με μια κουταλιά ζάχαρη. Κάντε ελαφρύ μασάζ στο πρόσωπο, με κυκλικές κινήσεις, για να αφαιρέσετε τα νεκρά κύτταρα και τα σπυράκια.

Θρεπτική και τονωτική μάσκα μαλλιών: Ανακατέψτε 10ml αμυγδαλέλαιο και 10ml δαφνέλαιο και ρίξτε μετά 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι και 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο δενδρολίβανο. Απλώστε το μείγμα στις ρίζες των μαλλιών κάνοντας ελαφρύ μασάζ και μετά απλώστε σε όλα τα μαλλιά. Αφήστε τη μάσκα για 30 λεπτά και μετά λουστείτε.

Για ξεκούραση των ματιών: Αναμειγνύουμε στην παλάμη μας λίγες σταγόνες αμυγδαλέλαιο με 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο λεβάντας και εφαρμόζουμε με απαλές κινήσεις γύρω από την περιοχή των ματιών, κάνοντας ένα απαλό μασάζ.

Για καθαρισμό του προσώπου: Απλώστε στο πρόσωπό σας λίγο αμυγδαλέλαιο και τρίψτε απαλά για 2-3 λεπτά. Αφήστε το λίγα λεπτά ακόμη. Βρέξτε μια πετσέτα με ζεστό νερό, στύψτε την και τοποθετήστε την στο πρόσωπό σας. Οι πόροι θα ανοίξουν, αφαιρώντας έτσι τις ακαθαρσίες. Περάστε το πρόσωπο με ένα υγρό μαλακό σφουγγαράκι και τέλος, ξεπλύνετε με κρύο νερό.

Για τα σπυράκια: Ρίξτε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο τεϊόδενδρου μέσα σε αμυγδαλέλαιο και εφαρμόστε πάνω στα σπυράκια.

Για όμορφα χείλη: Αναμίξετε αμυγδαλέλαιο με λίγο μέλι και περάστε το στα χείλη σας.

Scrub για το σώμα: Αναμίξετε αμυγδαλέλαιο μαζί με μέλι και ζάχαρη.

Τip: Επειδή το αμυγδαλέλαιο είναι σχεδόν άοσμο, μπορείτε να προσθέσετε αιθέρια έλαια με άρωμα της αρεσκείας σας, για να το κάνετε πιο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα αν το χρησιμοποιείτε σαν λάδι για μασάζ.

Προφυλάξεις: 

  • Να αποφεύγετε τη χρήση του  αν έχετε αλλεργία στους ξηρούς καρπούς.
  • Να φυλάσσεται σε ξηρό και δροσερό μέρος για να αποφευχθεί η αλλοίωσή του.

Πηγή: Εναλλακτική Δράση