Διατροφή, Σώμα, Υγεία

Ορμονική διαταραχή: αντιμετωπίστε τη φυσικά

Όλοι και κυρίως εμείς οι γυναίκες γνωρίζουμε πολύ καλά τι πάει να πει ορμόνες και ορμονική διαταραχή. Ειδικά τις μέρες πριν και κατά την έμμηνο ρύση αναπτύσσουμε μια συγκεκριμένη συμπτωματολογία, όπως κούραση, νεύρα, ευαισθησία κλπ. που οφείλονται ακριβώς σε αυτή την αυξομείωση των επιπέδων των ορμονών. Ακόμη, πολλές φορές αποτελούν και ανεξάρτητο φαινόμενο, με τα αίτια να ποικίλουν και να χρήζουν αντιμετώπισης. Όπως κάθε “πρόβλημα” για να λυθεί, έτσι και στην περίπτωση της ορμονικής διαταραχής οφείλουμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας, πώς αυτή εκφράζεται σε αυτό και πώς μπορούμε εν τέλει να το αντιμετωπίσουμε φυσικά, χωρίς να προβούμε απαραίτητα (σε ήπιες περιπτώσεις) σε φαρμακευτική αγωγή.

Τι σημαίνει ορμονική διαταραχή: Από τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη μέχρι τα ανδρογόνα, υπάρχουν πολλές και διαφορετικές ορμόνες, οι οποίες επηρεάζουν το σώμα μας.  Όταν γίνεται λόγος για ορμονική διαταραχή αυτό σημαίνει πως  κάποιες από τις ορμόνες είναι είτε σε χαμηλό είτε σε υψηλό επίπεδο, κάτι που δύναται να προκαλέσει μακροπρόθεσμα σωρεία προβλημάτων στην υγεία

Συμπτώματα: 

  • πεσμένη διάθεση
  • λιγούρες
  • κούραση
  • προβλήματα στην περίοδο
  • πρόβλημα γονιμότητας
  • έλλειψη ερωτικής επιθυμίας
  • επίμονη αύξηση βάρους

Τρόποι αντιμετώπισης: 

Μείωσε την καφεΐνη και το αλκοόλ: Η κατανάλωσή τους δεν έχει αρνητική επίδραση μόνο στο συκώτι αλλά και στις ορμόνες σου. Θα πρέπει να καθιερώσεις τρεις μέρες χωρίς καθόλου αλκοόλ για να μπορεί το συκώτι σου να καθαρίσει και να αναγεννηθεί, και αυτό με τη σειρά του θα εξισορροπήσει τις ορμόνες σου. Μην το παρακάνεις όμως και με τον καφέ. Περιορίσου στους 2 καφέδες τη μέρα και σε 3 δόσεις αλκοόλ 3-4 φορές την εβδομάδα.

 

Πηγή: shape.gr