Μόδα

Yves Saint Laurent: H άνοδος και η πτώση ενός επαναστάτη της μόδας

17 χρόνια πριν, στις 31 Οκτωβρίου 2002, κλείνει ένας σπουδαίος κύκλος στο χώρο της μόδας: αυτός του οίκου μόδας του Yves Saint LaurentΟ Yves Saint Laurent αποχαιρετά την υψηλή ραπτική τρία χρόνια μετά την πώληση της  σειράς YSL pret- a- porter στον οίκο Gucci.

Αναμφίβολα, υπήρξε ο δημιουργός που έφερε την επανάσταση στον κόσμο της υψηλής ραπτικής στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα και όπως όπως είχε πει και ο Pierre Bergé,  συνεργάτης του μεγάλου δημιουργού για 30 έτη και σύντροφός του, «H Channel έδωσε στις γυναίκες ελευθερία, ο Yves τη δύναμη που τους έλειπε»!

Γεννημένος την 1η Αυγούστου του 1936, έδειξε από πολύ μικρός την κλίση του προς τη μόδα, κάνοντας ιδιαίτερα εκκεντρικές εμφανίσεις για τα πρότυπα της εποχής. Σε ηλικία των 18 ετών, είχε ήδη αρχίσει να σχεδιάζει για τον οίκο Dior στο Παρίσι.

Το 1958, έπειτα από καρδιακό επεισόδιο του Christian Dior,  αναλαμβάνει την πρώτη επίδειξή του για τον οίκο. Η επανάσταση στη μόδα είχε μόλις ξεκινήσει. Όντας μάλιστα ένας από τους πρωτεργάτες του φεμινιστικού κινήματος, παρουσιάζει το φόρεμα- πρόδρομο του μίνι σε γραμμή Α που θα έκλεβε σύντομα τις εντυπώσεις.

Τη δεκαετία του 1960, άρχισε να ντύνει κάποιες από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες παγκοσμίως. Έφερε στις πασαρέλες το streetwear και ώθησε τις γυναίκες να μπουν σε κοστούμια, να φορέσουν ρούχα ή αξεσουάρ με έμπνευση από στρατιωτικές σχολές, να υιοθετήσουν τα leopard prints, να βάλουν στη ντουλάπα τους το safari jacket και τα see- through φορέματα.

Το 1966 εγκαινίασε τη σειρά Rive Gauche, την πρώτη pret- a- porter μπουτίκ, συσχετισμένη με οίκο υψηλής ραπτικής. Άκρως ριζοσπαστικό κρίθηκε και το πρώτο άρωμα που έφερε την υπογραφή του, Opium, το οποίο κυκλοφόρησε το 1977 και συμβόλιζε τη σεξουαλική επανάσταση, τα ναρκωτικά και τον κόσμο της rock n’ roll.

Το 1996 ο αγαπημένος σχεδιαστής εκσυγχρόνισε τη μόδα του στην ψηφιακή εποχή, δημοσιεύοντας την επίδειξή του στο Internet. Οι λαμπερές του επιδείξεις ωστόσο, διακόπτονταν συχνά λόγω νευρικών κλονισμών από τους οποίους υπέφερε και μάλλον δικαιολογούν την απόφαση του να κλείσει τον οίκο λίγα χρόνια μετά, σηματοδοτώντας το τέλος μιας τεράστιας εποχής στον χώρο της μόδας.

Πηγή: Jenny.gr