Διατροφή, Υγεία

5 ιδέες για πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη

To πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Ένα πλήρες πρωινό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να μας κρατήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και να μειώσει την αίσθηση πείνας. Πολλοί όμως είναι εκείνοι οι οποίοι δεν ικανοποιούνται από ένα πρωινό γεύμα και πολύ γρήγορα έχουν ανάγκη να αναπληρώσουν, μια περίπτωση η οποία υποδηλώνει συνήθως μεγαλύτερη ανάγκη σε πρόσληψη πρωτεΐνης.

Η ιδανική ποσότητα πρωτεΐνης με το πρωινό είναι περίπου τα 30 γραμμάρια. Εντούτοις, οι διατροφολόγοι συνιστούν να ξεκινήσουμε τουλάχιστον με 20 γραμμάρια, αν θέλουμε να χάσουμε το περιττό βάρος και να διαχειριστούμε το αίσθημα πείνας.

Ωστόσο, αυτά που οι περισσότεροι επιλέγουν ως πρωινό, όπως σφολιάτες, δημητριακά και smoothies δεν προσφέρουν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης, ενώ υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι που παραλείπουν εντελώς το πρωινό γεύμα. Τι λοιπόν πρέπει να τρώει κανείς ώστε να συνδυάσει και την κατάλληλη πρόσληψη πρωτεΐνης και το αίσθημα πληρότητας;

1. Ομελέτα με αβοκάντο: Τα αυγά είναι από τις καλύτερες επιλογές για την παροχή πρωτεΐνης. Φτιάχνοντας ομελέτα με 3 αυγά και αβοκάντο και σερβίροντας με λίγο τυρί και μαύρα φασόλια φτάνετε στα 30 γραμμάρια.

Μπολ με τυρί cottage και κόκκινα φρούτα: Το τυρί cottage είναι από τα πιο υγιεινή είδη τυριού και εξαιρετική επιλογή για πρωινό. Μισό φλιτζάνι με 1% λιπαρά έχει 14 γραμμάρια πρωτεΐνης και μόνο 80 θερμίδες. Συνδυάστε με κομμένα λαχανικά, όπως σπανάκι και ντομάτα ή αν θέλετε κάτι γλυκό, επιλέξτε τα κόκκινα φρούτα.

Muffins αυγού: Τα muffins δεν χρειάζεται να είναι γεμάτα ζάχαρη και άχρηστους υδατάνθρακες, καθώς μπορείτε να δημιουργήσετε muffins με αυγά. Ανακατέψτε τα αυγά με κομμάτια γαλοπούλας ή τυριού και μην ξεχάσετε και τα λαχανικά. Αν τρώτε σπίτι, μπορείτε να αλείψετε από πάνω λίγο γιαούρτι ή τυρί cottage.

Πρωινό με κινόα: Αν έχετε βαρεθεί τη βρώμη, η κινόα είναι η επόμενη θρεπτικότερη επιλογή. Μισό φλιτζάνι κινόα περιέχει 12 γραμμάρια πρωτεΐνης. Προσθέστε σε γάλα με χαμηλά λιπαρά και επιπλέον εμπλουτίστε το μπολ σας με ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Γιαούρτι με φρούτα και βρώμηΈνα φλιτζάνι μόνο γιαουρτιού περιέχει τουλάχιστον 20 γραμμάρια πρωτεΐνης. Προσθέστε μέλι, καρύδια, κόκκινα φρούτα (φυτικές ίνες), λίγες κουταλιές γκρανόλα ή βρώμη.

 

 

 

Πηγή: enallaktikidrasi.com