Ομορφιά, Σώμα, Υγεία

Προστάτεψε το σώμα σου από τις ραγάδες: 3 tips για να τις αντιμετωπίσεις

Οι ραγάδες αποτελούν κοινό πρόβλημα πολλών ανθρώπων, ιδιαίτερα των γυναικών οι οποίες λόγω εφηβείας και εγκυμοσύνης έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σε περιοχές της κοιλιάς, του στήθους και των γλουτών. Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει επίσης συχνά είναι ότι δεν τις αντιλαμβάνονται εγκαίρως,με αποτέλεσμα να καθίσταται σχεδόν αδύνατο να απαλλαγούν από αυτές.

Ας μάθουμε λοιπόν τι είναι οι ραγάδες, τους λόγους που εμφανίζονται και φυσικά πως μπορεί κανείς να εξαλείψει ή έστω ελαττώσει αυτά τα σημάδια από το σώμα του και να το διατηρήσει ελαστικό και λείο.

Τι είναι: Οι ραβδώσεις (ραγάδες) είναι γραμμοειδείς ατροφικές βλάβες, δερματικές ουλές δηλαδή με ρυτίδωση, επιπέδωση, ατροφία της επιδερμίδας και φέρουν χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά των ατροφικών ουλών.

Γιατί εμφανίζονται:  εξαιτίας διαταραχών ή έλλειψης ελαστίνης και κολλαγόνου, δύο συστατικά που παράγονται φυσικά στο δέρμα και και το διατηρούν ελαστικό και απαλό. Τις περισσότερες φορές εμφανίζονται σε περιόδους απότομης αύξησης βάρους ή ύψους, κυρίως κατά την εφηβεία ή και έπειτα από αυστηρές δίαιτες, αλλά και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπου το δέρμα υφίσταται απότομο τέντωμα. Συνήθως παρουσιάζονται στην περιοχή των μηρών και των γλουτών, αλλά μπορεί να εμφανιστούν στα μπράτσα, στην κοιλιά και στο στήθος – ειδικά μετά την εγκυμοσύνη. Αρχικά έχουν κόκκινο ή μοβ χρώμα και μετά γίνονται λευκές.

Τι να προσέξεις:

α) την κληρονομικότητα: αν και δεν είναι αποδεδειγμένο, υπάρχουν έρευνες όπου υποστηρίζεται ότι η εμφάνιση των ραγάδων οφείλεται στην κληρονομικότητα. Εάν, λοιπόν, διαπιστώσεις ότι έχεις προδιάθεση, φρόντισε το δέρμα σου με επιμέλεια, προσφέροντάς του την απαραίτητη ενυδάτωση και

β) το βάρος σου: αποφεύγοντας τις αυστηρές δίαιτες και ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή, έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να αποφύγεις την εμφάνισή τους.

Πώς να τις αντιμετωπίσεις:  

1.Ενυδάτωσε την επιδερμίδα σου: για να είναι ελαστική και να μπορεί να αντέξει τις αυξομειώσεις βάρους, η επιδερμίδα χρειάζεται βοήθεια. Χρησιμοποίησε ενυδατικές κρέμες πρωί και βράδυ, ενώ, αν είσαι έγκυος ή έχεις προδιάθεση για ραγάδες, προτίμησε ειδικές, πλούσιες κρέμες που προλαμβάνουν την εμφάνισή τους για να έχεις όσο πιο ελαστικό δέρμα γίνεται.

2. Εμπλούτισε τη διατροφή σου: τρώγοντας λαχανικά και φρούτα, τα οποία είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, βοηθάς το δέρμα σου να διατηρηθεί ελαστικό, αλλά και το σώμα σου να είναι πιο λεπτό και υγιές. Απόφυγε τις αυστηρές δίαιτες και ακολούθησε μια ισορροπημένη διατροφή.

3. Επισκέψου το δερματολόγο: οι ραγάδες δε διορθώνονται με καλλυντικές κρέμες ή φάρμακα. Το λέιζερ όμως έχει καλά αποτελέσματα, ειδικά αν τις προλάβεις σε αρχικό στάδιο, και μειώνει τόσο το βάθος όσο και το πλάτος τους.

 

 

Πηγή: shape.gr