Μαλλιά, Ομορφιά, Πρόσωπο, Φυσικά Καλλυντικά

Δάφνη και δαφνέλαιο για υγιή μαλλιά και νεανικό δέρμα

Η δάφνη (ή αλλιώς βάγια, δαφνοελιά, φυλλάδα) είναι ένα αρωματικό φυτό της οικογένειας των δαφνοειδών. Είναι αυτοφυής και εντοπίζεται παντού στην ελληνική γη, γεγονός που καθιστά έντονη τη χρήση της στην ελληνική κουζίνα, χάρις μάλιστα και το έντονο άρωμα της.

Πέρα όμως από τα φύλλα  που όλοι γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε, ιδιαίτερες ιδιότητες φέρουν και οι καρποί της, από τους οποίους παράγεται το δαφνέλαιο. Έχοντας μορφή αλοιφής και χρώμα πράσινο, το δαφνέλαιο έχει τόσο επουλωτικές όσο και καλλυντικές δράσεις:

Βοηθά στην επούλωση πληγών: η δάφνη είναι αντιβακτηριδιακή και το έλαιο της αποτελεί μια καλή πρώτη λύση για να εξοντώσει βακτήρια που έχουν μαζευτεί στις πληγές, στις εκδορές και στις μελανιές. Έτσι αποφεύγετε την περίπτωση μόλυνσης, ενώ επιταχύνει και τη διαδικασία επούλωσης.

Ενισχύει την ανάπτυξη των μαλλιών: το δαφνέλαιο θεωρείται ως ένα αποτελεσματικό τονωτικό για τα μαλλιά, καθώς τονώνει την ανάπτυξη των μαλλιών και προλαμβάνει την τριχόπτωση. Η δάφνη, όντας στυπτική, έχει την ιδιότητα να στεγανοποιεί και ενδυναμώνει τον θύλακα της τρίχας και τις ρίζες, γι’ αυτό και βοηθά στην πρόληψη κατά της τριχόπτωσης. Παράλληλα συμβάλλει στην ενυδάτωση του κρανίου κάνοντας τα μαλλιά να φαίνονται πιο υγιή. Το ίδιο ισχύει και για τις βλεφαρίδες.

Ενυδατώνει το πρόσωπο: όπως προαναφέρθηκε, το δαφνέλαιο έχει ενυδατική ιδιότητα και λειτουργεί αναζωογονητικά για την επιδερμίδα μας. Αν έχετε λοιπόν ιδιαίτερα ξηρό και ταλαιπωρημένο πρόσωπο, μπορείτε να φτιάξετε μια φυσική μάσκα προσώπου με λίγα απλά υλικά: λίγο δαφνέλαιο, μία κάψουλα βιταμίνης Ε και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Απλώστε απαλά στο πρόσωπό σας και αφήστε για λίγη ώρα. Η επιδερμίδα σας θα απορροφήσει ένα μέρος, αλλά το υπόλοιπο μπορείτε απαλά να το ξεπλύνετε. Η ίδια συνταγή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τα μαλλιά.

 

Πηγή: enallaktikidrasi.com