Μόδα

Oι top 20 στιγμές μόδας της δεκαετίας που μας πέρασε!

Άλλη μια δεκαετία μόλις ολοκληρώθηκε και παρέδωσε τα ηνία σε μια ολοκαίνουργη, η οποία αναμένεται με ανυπομονησία και κυρίως ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο! Όπως είναι φυσικό, τίποτα δε μένει ανεπηρέαστο από το πέρασμα του χρόνου. Έτσι και στη μόδα, τα δέκα αυτά χρόνια ήταν γεμάτα εκπλήξεις, νέες τάσεις που μας κέρδισαν και κάποιες που μας έκαναν… να απορούμε, καθώς και ανακατατάξεις και σημαντικές απώλειες προσωπικοτήτων που άφησαν το στίγμα τους και που πάντα θα μνημονεύονται στον χώρο της μόδας. Ας δούμε λοιπόν τις 20 πιο αξιομνημόνευτες στιγμές της δεκαετίας:

H απώλεια του Alexander McQueen

Τα 20 πιο σημαντικά γεγονότα στη μόδα της δεκαετίας που φεύγει

Το 2010 ο Alexander McQueen δίνει τέλος στη ζωή του σε ηλικία μόλις 40 ετών. Αντισυμβατικός, εμβληματικός καλλιτέχνης και αληθινή ιδιοφυΐα, ο McQueen άφησε πίσω του μία τεράστια κληρονομιά, από τα δημιουργικά shows του (όπως το ρομπότ που ζωγράφιζε με χρώματα το λευκό φόρεμα της Shalom Harlow στη συλλογή Spring 1999)έως τη μαεστρία του στα πολύπλοκα πατρόν και κοψίματα,καθιστώντας τον ως ένα από τους σημαντικότερους σύγχρονους σχεδιαστές.

Το σκάνδαλο Galliano

John Galliano

To 2011 ξέσπασε ίσως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία της μόδας: ένα video με τον John Galliano υπό την επήρεια αλκοόλ να επιτίθεται με ρατσιστικά σχόλια σε ένα ζευγάρι σε ένα καφέ του Παρισιού έκανε τον γύρο του διαδικτύου. Ως εκ τούτου, ο εκκεντρικός σχεδιαστής βρέθηκε αντιμέτωπος με κατηγορίες για αντισημιτικά σχόλια, συνελήφθη από την γαλλική αστυνομία και όπως ήταν φυσικό έχασε τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή από τον οίκο Dior, μία θέση στην οποία βρισκόταν για 15 συνεχόμενα χρόνια. Μετά το απρεπές περιστατικό ο Galliano ακολούθησε πρόγραμμα απεξάρτησης, ζήτησε ταπεινά συγγνώμη  και το 2016 έκανε τη μεγάλη επιστροφή στον χώρο της μόδας όταν ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του οίκου Maison Margiela.

Το αποκαλυπτικό σκίσιμο της Angelina Jolie

Angelina Jolie

Το 2012 στην απονομή των βραβείων Όσκαρ η Angelina Jolie κατάφερε να κάνει μία από τις πιο iconic εμφανίσεις της: ένα μαύρο στράπλες φόρεμα Atelier Versace με το πιο αποκαλυπτικό σκίσιμο που πέρασε ποτέ από το κόκκινο χαλί.

Το 2013 ο Marc Jabobs φεύγει από τον οίκο Louis Vuitton

Marc Jacobs

Μετά από 16 χρόνια επιτυχημένης πορείας στο τιμόνι του Louis Vuitton, ο Marc Jacobs αποχωρεί το 2013 με σκοπό να αφοσιωθεί στην δημιουργία του προσωπικού του label. Ο Αμερικανός σχεδιαστής έφερε νέα πνοή στον εμβληματικό οίκο ο οποίος μέχρι το 1997 φημιζόταν κυρίως για τα πολυτελή είδη αποσκευών του. Φυσικά, το τελευταίο του show για τη σεζόν Άνοιξη 2014 ήταν απλά φαντασμαγορικό. Σε ένα μαύρο φόντο τα μοντέλα περπάτησαν με εντυπωσιακά headpieces με φτερά παγωνιού δια χειρός Stephen Jones ​​​, δερμάτινα biker jackets στολισμένα με πέτρες, κεντημένα denim και dramatic φορέματα. Με τη φράση “To the showgirl in all of us” ο Marc Jacobs συνδύασε τη λάμψη του Broadway με το street style της Νέας Υόρκης ενώ αφιέρωσε την τελευταία του συλλογή στις γυναίκες που τον ενέπνευσαν: Coco Chanel, Rei Kawakubo και Miuccia Prada.

Η άνοδος των influencers

Chiara Ferragni

Το 2009 και όταν ακόμη ήταν φοιτήτρια Νομικής η Chiara Ferragni ξεκίνησε το blog της “The Blonde Salad”10 χρόνια μετά έχει δημιουργήσει μία κερδοφόρα επιχείρηση αξίας πολλών εκατομμυρίων, έχοντας βρεθεί δύο φορές στη λίστα του Forbes με τους 30 πλουσιότερους ανθρώπους ηλικίας κάτω των 30 ετών. Επίσης, έγινε αντικείμενο διδασκαλίας στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ ενώ έχει φωτογραφηθεί και για αμέτρητα εξώφυλλα μεγάλων περιοδικών μόδας. Φέτος η 32χρονη Ιταλίδα influencer γιόρτασε τα δέκα χρόνια του επιτυχημένου blog της με το ντοκιμαντέρ “Chiara Ferragni- Unposted”, το οποίο προβλήθηκε στο 76ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας.

Η αποχώρηση της Phoebe Philo από τον οίκο Céline

Phoebe Philo

Το 2018 η Phoebe Philo αποχωρεί από τον οίκο Céline μετά από 10 χρόνια στη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας. Η Βρετανίδα σχεδιάστρια επαναπροσδιόρισε το γαλλικό label, αλλά πάνω από όλα σχεδίαζε αποκλειστικά για γυναίκες ανεξαρτήτου σωματότυπου ή ηλικίας. Ανέδειξε τη δύναμη και την κομψότητα του μινιμαλισμού και σχεδίασε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια του οίκου, όπως το παπούτσι γάντι, τα γούνινα Birkenstock καθώς και τα δερμάτινα μυτερά φλατ babouche έγραψαν ιστορία.

Joan Didion

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την 80χρονη τότε Αμερικανίδα συγγραφέα, Joan Didion, η οποία έγινε μούσα του γαλλικού οίκου για τη σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2015; Φορώντας ένα μαύρο ζιβάγκο, μεγάλα μαύρα γυαλιά και ένα χρυσό κόσμημα στο λαιμό πόζαρε στον φακό του Juergen Teller και κατάφερε μέσα από την ανεπιτήδευτη κομψότητα της να ενσαρκώσει την φιλοσοφία της Céline με τον καλύτερο τρόπο. Και κάπως έτσι η Phoebe Phillo όχι μόνο έγραψε ιστορία αλλά χρησιμοποίησε σχεδόν από τους πρώτους ένα perennial* μοντέλο σε καμπάνια μόδας προτού καν ο όρος αποκτήσει αυτή τη σημασία.

*(ο όρος perennial μεταφράζεται κυριολεκτικά ως “αιώνιος” ωστόσο το 2016 η αρθρογράφος Gina Pell χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τη συγκεκριμένη λέξη για να χαρακτηρίσει τις γυναίκες άνω των 40 που δεν ενδιαφέρονται για τα σημάδια του χρόνου και σκέφτονται χωρίς περιορισμούς.)

To athleisure απενοχοποιείται και το street style εμπνέει

PFW: Streetstyle

Ποιος να το φανταζόταν ότι κάποια στιγμή ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια θα έδειχναν τόσο cool ακόμη και στις εμφανίσεις του γραφείου. Οι σχεδιαστές συνεργάζονται με δημοφιλή αθλητικά brands (βλ. Stella McCartney και Miuccia Prada με την adidas) και κάπως έτσι το athleisure εισβάλλει δυναμικά στα catwalks και αποκτά τον δικό του luxury χαρακτήρα.Όσο για τη street style μόδα – η οποία βοήθησε σε μεγάλο βαθμό το athleisure να εξελιχθεί –  εμπνέει πολλές φορές περισσότερο και από τις συλλογές των σχεδιαστών.

Η Kaia Gerber κάνει το ντεμπούτο της στην πασαρέλα

Chanel

To 2017 η 16χρονη κόρη της Cindy Crawford, Kaia Gerber κάνει το ντεμπούτο της στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης, στο show του Calvin Klein. Ακολουθούν τα catwalks των Alexander Wang, Saint Laurent, Versace, Miu Miu και Chanel στο Λονδίνο, το Παρίσι και το Μιλάνο και κάπως έτσι η Kaia Gerber θεωρείται σήμερα ένα από τα πιο περιζήτητα μοντέλα.

O θρυλικός σχεδιαστής Azzedine Alaia φεύγει από τη ζωή

azzedine-alaia

Στις 18 Νοεμβρίου 2017 ο Azzedine Alaia φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών αφήνοντας πίσω του μία τεράστια κληρονομιά.

Τα “χρυσά” supermodels των ’90s τιμούν τον Gianni Versace

Τον Σεπτέμβριο του 2017, με αφορμή τα 20 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του Gianni Versace, η αδερφή του Donatella τον τιμά με τον πιο συγκινητικό τρόπο. Στο φινάλε του show, η σχεδιάστρια περπάτησε μαζί με τα διασημότερα μοντέλα των ’90s: Naomi Campbell, Cindy Crawford, Claudia Schiffer, Carla Bruni και Helena Christensen, αναβιώνοντας μία αντίστοιχη στιγμή του 1991.

Royal style icons
Kate Middleton

Το 2011 η Kate Middleton παντρεύεται τον πρίγκιπα William φορώντας ένα υπέροχο Alexander McQueen νυφικό σχεδιασμένο από την Sarah Burton. Το κλασικό preppy στυλ της δούκισσας του Cambridge είναι πάντα κομψό και εντυπωσιακό ενώ δεν διστάζει να επιλέξει στις εμφανίσεις της ακόμη και high street fashion brands.

Meghan Markle

Το 2017 η Meghan Markle παντρεύεται τον πρίγκιπα Harry φορώντας ένα μοναδικό νυφικό Givenchy. Για πρώτη φορά η δούκισσα του Sussex συστήνει ένα πιο σύγχρονο και minimal στυλ εμπνέοντας αμέτρητες γυναίκες.

 

 

Το “φαινόμενο” Jacquemus

Simon Porte Jacquemus

Από τότε που ο Simon Porte Jacquemus έκανε το ντεμπούτο του στην μόδα μaς έχει χαρίσει μοναδικές συλλογές που κάθε φορά γίνονται ανάρπαστες.Τα cult αξεσουάρ του όπως το oversized ψάθινο καπέλο και το μικροσκοπικό τσαντάκιLe Chiquito” λατρεύονται αμέσως και γίνονται ανάρπαστα.

Jacquemus

Ο αυτοδίδακτος σχεδιαστής ξεκίνησε το επιτυχημένο του brand ακριβώς δέκα χρόνια πριν και τον περασμένο Ιούνιο το γιόρτασε με το πιο ινσταγκραμικό fashion show στα πανέμορφα χωράφια με λεβάντες της Valensole.

 

Το κίνημα Women’s March στο show του οίκου Missoni

missoni

Οι ομαδικές πορείες των γυναικών ενάντια στην εκλογή του Donald Trump, Women’s March, αφήνουν το στίγμα τους στο show του οίκου Missoni. Στο φινάλε του show τα μοντέλα περπάτησαν φορώντας τα χαρακτηριστικά ροζ σκουφιά (pussy hats) του κινήματος.

“We should all be feminists”: Οι γυναίκες σχεδιάστριες γράφουν ιστορία

Maria Grazia Chiuri

Η Maria Grazia-Chiuri στον οίκο Dior, η Clare Waight Keller στον οίκο Givenchy και η Virginie Viard στον οίκο Chanel είναι μόνο κάποια από τα πρόσφατα παραδείγματα πως οι γυναίκες σχεδιάστριες αποκτούν πλέον επάξια διοικητικές θέσεις ενισχύοντας τον φεμινισμό στον χώρο της μόδας.

Clare Waight Keller
Virginie Viard

Η βιώσιμη μόδα κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος

Με την κλιματική αλλαγή να χτυπάει κόκκινο και τον πλανήτη να εκπέμπει SOS η βιώσιμη μόδα είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Ηθική, βιωσιμότητα, ανακύκλωση, μείωση του αποτυπώματος, δίκαιες συνθήκες εργασίας είναι ζητήματα που απασχολούν όλο και περισσότερο τους καταναλωτές. Πλέον μεγάλοι οίκοι όπως Prada, Gucci, Burberry και Versace καταργούν την γούνα από τις συλλογές τους, χρησιμοποιούν ανακυκλώσιμα υλικά, σταματούν την καύση προϊόντων και μειώνουν τη χρήση άνθρακα, ενώ στο show του οίκου Dior για τη συλλογή Άνοιξη Καλοκαίρι 2020, η Maria Grazia Chiuri τόνισε την ανάγκη για προστασία του πλανήτη, χρησιμοποιώντας οργανικό βαμβάκι και ανακυκλώσιμα υλικά ενώ τα 163 δέντρα που συμμετείχαν στο show φυτεύτηκαν σε διάφορα μέρη του Παρισιού ως φόρος τιμής στα δάση που κάηκαν.

Η Jennifer Lopez φορά ξανά το iconic jungle dress

Jennifer Lopez

19 χρόνια μετά η Jennifer Lopez ζει ξανά μία από τις πιο iconic fashion στιγμές της.Στο φινάλε του οίκου Versace για τη σεζόν Άνοιξη Καλοκαίρι 2020 εμφανίστηκε με μία πιο ανανεωμένη εκδοχή του iconic jungle dress με το οποίο είχε εμφανιστεί το 2000 στην απονομή των μουσικών βραβείων Grammy.

Ο Alessandro Michele μας καλεί να αγαπήσουμε το διαφορετικό

Gucci

Ο Alessandro Michele είναι ένας από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επίδραση στη σύγχρονη μόδα. Ανέλαβε τα ηνία της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Gucci τον Ιανουάριο του 2015 και κατάφερε από την πρώτη κιόλας συλλογή του να κάνει τον ιταλικό οίκο ξανά επίκαιρο αυξάνοντας φυσικά τα έσοδά του. Το 2019 ο οίκος Gucci ανακηρύχθηκε το πιο hot luxury brand αφήνοντας πίσω μεγάλα ονόματα. Σύστησε ξανά τη μόδα χωρίς φύλο, υμνεί την απόλυτη ελευθερία του να είσαι ο εαυτός σου και παροτρύνει μέσα από τα ρούχα του να αγαπήσουμε το διαφορετικό.

Ο Virgil Abloh και η Rihanna γράφουν ιστορία

Virgil Abloh Rihanna

Tον Μάρτιο του 2018 ο Virgil Abloh έγραψε τη δική του ιστορία καθώς, έγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός που ανέλαβε ρόλο καλλιτεχνικού διευθυντή στον γαλλικό οίκο μόδας Louis Vuitton, αντικαθιστώντας τον Βρετανό Kim Jones. Η πρώτη του συλλογή στέφθηκε με επιτυχία: μια πασαρέλα με τα χρώματα του ουράνιου τόξου στήθηκε και ο σχεδιαστής ανέδειξε την ισότητα, τον σεβασμό και τη διαφορετικότητα κάθε κουλτούρας, παρουσιάζοντας μοντέλα από διαφορετικές χώρες και backgrounds.

Ένα χρόνο μετά η Rihanna γίνεται η πρώτη μαύρη γυναίκα που συνεργάζεται με τον όμιλο LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton για τη δημιουργία του luxury brand της “Fenty”. Μάλιστα, το νεοφερμένο brand Fenty κατέκτησε στα φετινά Fashion Awards το βραβείο Urban Luxe Award.

Ο Κάιζερ της μόδας αφήνει την τελευταία του πνοή στο Παρίσι

Karl Lagerfeld

Στις 19 Μαρτίου ο Karl Lagerfeld, ένας από τους πιο δημιουργικούς ανθρώπους της σύγχρονης μόδας, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 85 ετών στο Παρίσι. Ο Κάιζερ άφησε την δική του ιστορία αφού διέθετε το προσόν να προσαρμόζει την χαρακτηριστική, luxe αισθητική του στο ύφος κάθε μεγάλου οίκου που αναλάμβανε, από τον οίκο Ferre στον οίκο Fendi και Chanel μέχρι το δικό του προσωπικό brand. Στις 21 Ιουνίου ο κόσμος της μόδας τον αποχαιρέτησε με μία μεγαλειώδη εκδήλωση μνήμης στο Grand Palais του Παρισιού.

 

Πηγή άρθρου: madamefigaro.gr