Ομορφιά, Πρόσωπο

Έχεις τάση για ακμή; Δες τι να αποφεύγεις!

Η ακμή είναι μια δερματολογική πάθηση, η οποία ταλαιπωρεί πλήθος ανθρώπων τόσο κατά τη διάρκεια της εφηβείας όσο και αργότερα. Για τις γυναίκες αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα, λαμβάνοντα υπόψη την τάση να προσέχουν την εμφάνιση τους περισσότερο απ’ ότι οι άντρες, και πολλές προβαίνουν σε λύσεις τύπου κάλυψη με μακιγιάζ κλπ, οι οποίες μπορεί προσωρινά να ¨καλύπτουν” το πρόβλημα, αλλά μακροπρόθεσμα το εντείνουν.

Εάν λοιπόν έχεις κι εσύ την τάση να εμφανίζεις ακμή, πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεις skincare και makeup ingredients που έχουν την τάση να φράζουν τους πόρους, τα λεγόμενα comedogenic. Πιο αναλυτικά απόφυγε:

Έλαια: Έλαια όπως αυτά του αμυγδάλου και του αβοκάντου, ακόμη και αυτό της καρύδας, θεωρούνται επιβλαβή για τις με ακνεϊκή τάση επιδερμίδες, αφού οτιδήποτε φυσικό δε σημαίνει ότι είναι και φιλικό για το δέρμα. Τα έλαια αυτά φράζουν τους πόρους ειδικά εάν χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση, επομένως είναι σίγουρα εκτός λίστας.

Silicone: Η σιλικόνη περιέχεται κυρίως σε προϊόντα μακιγιάζ και ειδικότερα στα primers, προκαλώντας αφυδάτωση και κλειστούς πόρους. Για τον λόγο αυτό, προτιμήσετε makeup και skincare products με βάση τους το υαλουρονικό οξύ, το οποίο είναι πολύ πιο ενυδατικό κι εκτός από αυτό το boost προσφέρει λάμψη και σφριγηλότητα στην επιδερμίδα.

Lanolin: Η λανολίνη (lanolin) είναι  φέρει πολλές ονομασίες και μπορεί να μπερδευτείτε και να το χρησιμοποιήσετε στη ρουτίνα σας. Μερικά από αυτά είναι: acetylated lanolin alcohol, ethoxylated lanolin, PEG 16 lanolin and solulan 16, οπότε καλό είναι να διαβάζετε τις ετικέτες των προϊόντων για να το εντοπίζετε κι έτσι να το αποφεύγετε στην skincare ρουτίνα σας.

PetrochemicalsΠρόκειται για συστατικά τα οποία έχουν την ιδιότητα να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να προκαλέσουν και κλειστούς πόρους με τάση να δημιουργούν ακμή. Στη λίστα των συστατικών που φέρει ένα προϊόν μακιγιάζ ή περιποίησης, συνήθως βρίσκεται κάτω από τα paraffin wax, το mineral oil και το petrolatum.

Sodium Chloride: Πρόκειται για άλλη ονομασία του αλατιού. Το χλωριούχο νάτριο χρησιμοποιείται σε ορισμένα είδη foundation και όπως συμβαίνει και με το αλμυρό φαγητό,μπορεί να φράξει τους πόρους και να προκαλέσει ακμή, ειδικά στο πηγούνι και γύρω από το στόμα.

D & C Red: Μια συνθετική βαφή-συστατικό που εντοπίζεται συνήθως στο ρουζ και συνοδεύεται από μερικούς αριθμούς, όπως D & C Red 3, 30, 36, 40 και 27. Εάν έχετε ευαίσθητη ή με ακνεϊκή τάση επιδερμίδα, καλό είναι να μείνετε μακριά από τους αριθμούς 27 και 40, που λέγεται ότι είναι οι πιο επιβλαβείς για το δέρμα. Αντ’ αυτού, αναζητήστε προϊόντα που περιέχουν σαλικυλικό οξύ, που είναι ο τέλειος σύμμαχός σας για την αντιμετώπιση της ακμής και μπορεί να καταπραΰνει την ερεθισμένη επιδερμίδα ή ρετινόλη, η οποία προωθεί την παραγωγή νέων κυττάρων.

Τεχνητά αρώματα:Το πιο βλαβερό από αυτά ακούει στο όνομα benzaldehyde. Συναντάται συνήθως σε προϊόντα μακιγιάζ και εκτός από το να φράζει τους πόρους, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό ακόμη και αλλεργίες σε επιδερμίδες που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες. Όλα τα makeup products σας περιέχουν τεχνητά αρώματα, οπότε καλό είναι να προτιμάτε λίγο περισσότερο όσα αναγράφουν στη συσκευασία τους non perfume. 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή άρθρου: glow.gr

Πηγές φωτογραφιών: albaglam.gr, .pharmamanage.gr , mantasderma.gr