Ειδήσεις, Μόδα

Πέθανε ο κορυφαίος Έλληνας σχεδιαστής Γιάννης Τσεκλένης

Ο πρωτοπόρος Έλληνας σχεδιαστής Γιάννης Τσεκλένης πέθανε σε ηλικία 82 ετών.   Με δημιουργίες από το 1965 έως το 1991, οι οποίες πωλήθηκαν παγκοσμίως σε κορυφαία καταστήματα σε περισσότερες από 30 χώρες, αποτελεί έναν από τους κορυφαίους σχεδιαστές μόδας του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα.

Το 1971 σχεδιάζει τις στολές της Ολυμπιακής

Την εικοσαετία 1960-1980, πηγή έμπνευσής του ήταν δημιουργίες του ελληνικού και του παγκόσμιου πολιτισμού, ενώ είχε επίσης σχεδιάσει τους εσωτερικούς χώρους αυτοκινήτων, αεροσκαφών και ξενοδοχείων, καθώς και τις στολές της Ολυμπιακής. Το έργο του εγκωμιάστηκε παγκοσμίως από κορυφαίους συντάκτες μόδας της εποχής και έλαβε πολλές τιμητικές διακρίσεις ανάμεσα στις οποίες τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος, το Χρυσό Μετάλλιο της Μόδας από το Ελληνικό Ινστιτούτο Μόδας, την Κόρη των Κυκλάδων από το Ελληνικό Κέντρο Μόδας και το βραβείο Δίολκος της Ελληνικής Ακαδημίας Marketing.

Συλλογή «Βυζαντινά χειρόγραφα», 1970. Ζέρσεϊ βελούρ, βελούδο. Συλλογή Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος

Το σύνολο των συλλογών του το είχε δωρίσει στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου», ενώ ετοίμαζε και μια μεγάλη αναδρομική έκθεση στο τέλος του χρόνου, η οποία και θα γίνει προς τιμήν του από τους φορείς που την είχαν αναλάβει.

 

 

 

 

Πηγή άρθρου: lifo.gr Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: reader.gr