Σώμα, Υγεία

Λίπος στην κοιλιά: Όσα πρέπει να γνωρίζεις και πως να το κάψεις

Μπορείς να μειώσεις το λίπος στην κοιλιά σε ένα μήνα; Δες όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Λίπος στην κοιλιά σκέφτεσαι και λες ότι δεν είναι δίκαιο. Ναι, τα γονίδια είναι ένας παράγοντας, αλλά δεν είναι ο μόνος. Το πώς τρως, το πώς ασκείσαι, ακόμη και το πώς κοιμάσαι επηρεάζουν την όψη της κοιλιάς σου.

Μάθε γιατί αποθηκεύουμε λίπος στην κοιλιά, τι μπορείς να κάνεις για να το μειώσεις ή να το αποφύγεις όπως μας εξηγεί η Δέσποινα Μαρσέλου, διαιτολόγος-διατροφολόγος, με ειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και Ανοσολογία.

Τι καθορίζει την αποθήκευση λίπους στην κοιλιά

Η κληρονομικότητα

Σε έρευνα που διεξήχθη το 2006 και δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Science από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Xάρβαρντ διαπιστώθηκε ότι υπαίτια για το χαρακτηρισμό του σωματoτύπου μας είναι 3 γονίδια.

Οι ορμόνες

Το έντονο στρες οδηγεί στην αύξηση κορτιζόλης και, επομένως, στη διέγερση ινσουλίνης (αν έχεις έντονο στρες, το πιο πιθανό είναι η αύξηση ενδοκοιλιακού λίπους), άρα και στην αύξηση αποθήκευσης λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Επίσης, για άλλη μία φορά η αναλογία οιστρογόνων- ανδρογόνων κάνει τη διαφορά, ιδιαίτερα όταν οι γυναίκες μπαίνουν σε εμμηνόπαυση. Έρευνες έχουν δείξει ότι κατά την εμμηνόπαυση τα ανδρογόνα αυξάνονται. Έτσι, αν αποθηκεύεις στην περιφέρεια, πιθανότατα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης μπορεί να παρατηρήσεις αλλαγή στο σωματότυπό σου με αύξηση λίπους στην περιοχή τη κοιλιάς.

Τι προκαλεί το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς στην υγεία σου

Οδηγεί σε μεταβολικό σύνδρομοΕάν συσσωρεύεις λίπος στην κοιλιά, μπορεί να οδηγηθείς σε μεταβολικό σύνδρομο (αυξημένη περίμετρος μέσης και αρτηριακή πίεση, χαμηλή HDL ή «καλή» χοληστερόλη και αυξημένο σάκχαρο αίματος). Πολλές νέες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό που μετράει περισσότερο για την υγεία μας δεν είναι το πόσα κιλά ζυγίζουμε, αλλά το πού συσσωρεύονται αυτά.

Ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ ανακοίνωσαν ότι ακόμη και οι γυναίκες με κανονικό βάρος αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιακή προσβολή ή από καρκίνο, όταν έχουν περίσσιο λίπος γύρω από τη μέση. Γι’ αυτό και ο Δείκτης Μάζας Σώματος δεν αποτελεί, πλέον, ασφαλή δείκτη υγείας, τουλάχιστον αν δε συνδυάζεται με την περίμετρο της μέσης. Η παθολογική σημασία της άθροισης λίπους στην κοιλιά παραμένει ακόμη και αν το σωματικό βάρος εμφανίζεται φυσιολογικό, με ΔΜΣ κάτω από 25 κιλά/μ.

Αυξάνει τον κίνδυνογια καρκίνο του μαστού, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση και καρκίνο του παχέος εντέρου, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες στην Κλινική Μayo.

Πώς μπορείς να αποφύγεις το λίπος στην κοιλιά

Γυμνάσου

Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας οδηγεί σε αύξηση βάρους, καθώς το σώμα δεν έχει άλλο τρόπο για να «ξεφορτωθεί» τις έξτρα θερμίδες ενός λαχταριστού γλυκού ή μιας εξόδου για φαγητό με αγαπημένους φίλους, έστω και αν αυτό γίνεται μία φόρα την εβδομάδα.

Η άσκηση τονώνει τους μυς και, καθώς ο μυϊκός ιστός έχει μεγαλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη, δηλαδή την ορμόνη που σχετίζεται με τη μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, από το λιπώδη ιστό, η άσκηση οδηγεί σε ευεργετική επίδραση στη δράση της ινσουλίνης και μείωση της γλυκόζης στο αίμα. Βοηθά στην απώλεια βάρους, τη διατήρησή του σε φυσιολογικά επίπεδα καθώς στη μείωση του στρες.

Πρόσεχε το αλκοόλ!

Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τη θερμιδική πρόσληψη, που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση λίπους και βάρους. Πίνοντας δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα, παίρνεις χονδρικά 1.400 με 2.100 έξτρα θερμίδες την εβδομάδα. Εάν λάβουμε υπόψη ότι με 3.500 θερμίδες προσθέτεις μέχρι και μισό κιλό στο σώμα σου, είναι ξεκάθαρο πόσο γρήγορα μπορεί να συμβεί η πρόσληψη βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το αλκοόλ επιφέρει απότομη αύξηση των επίπεδων σακχάρου προκαλώντας την αναγκαστική έκκριση ινσουλίνης η οποία με τη σειρά της προκαλεί υπογλυκαιμία οδηγώντας σε παραπάνω κατανάλωση φαγητού το οποίο συμπεριλαμβάνει άμυλο, π.χ., σουβλάκι, hot dog και σίγουρα όχι τονοσαλάτα ή γιαούρτι με φρούτα, για να επέλθει και πάλι ισορροπία στο σώμα.

Ενεργοποιήσου διατροφικά

Οι έξτρα θερμίδες, έστω και αν προέρχονται από υγιεινές πηγές διατροφής, θα οδηγήσουν σε αύξηση βάρους και, ανάλογα με τους παράγοντες αποθήκευσης λίπους, σε συγκεκριμένα σημεία του σώματός σου. Αυξάνοντας την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και προϊόντων ολικής αλέσεως, αυξάνεται η πρόσληψη φυτικών ινών, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της αίσθησης του κορεσμού.

 

 

Πηγή:https://www.shape.gr/ Πηγή φωτογραφίας:https://www.zougla.gr/