Από την Κλειώ Δημητριάδου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, MSc στη Συμβουλευτική Ψυχολογία, Life Coaching Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (ΚΕΚ) (coachmydiet.wordpress.com)
To δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος και συγχρόνως και το σημείο που επιβαρύνεται σημαντικά κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Τα τελευταία χρόνια ακούμε διαρκώς για τις επιβλαβείς δράσεις του ήλιου και για αυτό θα πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας. Είναι πολύ σημαντικό να προετοιμάσουμε τον οργανισμό μας για την επικείμενη έκθεση στον ήλιο μέσω της διατροφής μας.
Η διατροφή μας είναι αυτή η οποία θα ενισχύσει τη διαδικασία του μαυρίσματος αλλά και αυτή που θα προστατεύσει το δέρμα μας.
Οι ουσίες που βοηθούν το μαύρισμα είναι τα καροτενοειδή. Τα καροτενοειδή είναι χρωστικές ουσίες οι οποίες μετασχηματίζονται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α και εκτός από την αντιοξειδωτική τους δράση, συμμετέχουν στο μαύρισμα της επιδερμίδας. Τα βρίσκουμε σε φρούτα και λαχανικά. Συγκεκριμένα το β-καροτένιο συναντάται στο καρότο, στο ροδάκινο και στο βερύκοκο. Το λυκοπένιο βρίσκεται στη ντομάτα και στο καρπούζι και τέλος η λουτεΐνη στο καλαμπόκι, στο σπανάκι, στο λάχανο, στις πιπεριές και στα φυστίκια.
Η διαδικασία παραγωγής της μελανίνης σχετίζεται με τη βιταμίνη Β12 η οποία περιέχεται στα αυγά, το γάλα, το τυρί και τα πράσινα λαχανικά). Αντίστοιχη δράση φαίνεται να έχει και ο χαλκός. Πηγές χαλκού είναι τα μανιτάρια, το συκώτι, τα θαλασσινά και τα καρύδια.
Διατροφή και μαύρισμα: Μεγάλη σημασία έχει όμως και η προστασία του δέρματος:
- Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β διατηρούν την ομαλή λειτουργία του δέρματος, δρώντας προστατευτικά και στα ηλιακά εγκαύματα. Τις βρίσκουμε κυρίως στα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά και τα πράσινα λαχανικά.
- Η βιταμίνη C διατηρεί το κολλαγόνο και βοηθά στην επούλωση των πληγών. Περιέχεται στα εσπεριδοειδή, τις ντομάτες, τις φράουλες, τις πιπεριές, το μπρόκολο και το σπανάκι.
- Η βιταμίνη Ε έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος και ενισχύει την αντοχή του κατά της ηλιακής ακτινοβολίας. Πλούσιες πηγές της βιταμίνης Ε είναι: ο σολωμός , τα όσπρια, τα αμύγδαλα, τα φυλλώδη λαχανικά, το ελαιόλαδο και το σησαμέλαιο
- Το σελήνιο μειώνει την καταστροφική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα και το βρίσκουμε στο σιτάρι, στο σουσάμι και στα δημητριακά ολικής άλεσης.
- Ο ψευδάργυρος διατηρεί το κολλαγόνο και την ελαστίνη. Περιέχεται στα οστρακοειδή, στη γαλοπούλα και στα μανιτάρια.
Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί η σημασία της βιταμίνη D που παράγεται από τον οργανισμό μας όταν το δέρμα μας εκτίθεται στον ήλιο. Eίμαστε μια χώρα με μεγάλα ποσοστά έλλειψης βιταμίνης D, ειδικά στα παιδιά λόγω της υπερβολικής χρήσης αντηλιακών. Mόλις δέκα λεπτά στον ήλιο καθημερινά χωρίς αντηλιακό με γυμνά χέρια και στέρνο είναι αρκετά. Συστήνεται ακόμη, ενίσχυση της διατροφής με λιπαρά ψάρια, αυγό, γαρίδες και εμπλουτισμένα τρόφιμα πχ. δημητριακά.
Η βιταμίνη D ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει αντιβακτηριακή δράση, βελτιώνει την υγεία των δοντιών, βοηθάει στην απορρόφηση της βιταμίνης Α, έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση, συμμετέχει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, σχετίζεται με μειωμένη εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων, βοηθάει στην καλή διάθεση και την καλή φυσική κατάσταση, ενισχύει τη γονιμότητα και παίζει σημαντικό ρόλο στο αδυνάτισμα και τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους!