Μαλλιά

4 βήματα για να προλάβεις την ψαλίδα στα μαλλιά

Ακολούθησε αυτά τα τέσσερα βήματα που θα μειώσουν το φριζάρισμα   και θα εξαφανίσουν την ψαλίδα  στα μαλλιά σου!

Δεν μπορείς να «διορθώσεις» την ψαλίδα στα μαλλιά – μπορεί μόνο να κοπεί. Υπάρχει όμως τρόπος να βάλεις ένα τέλος με λίγη τρυφερή φροντίδα. Η ψαλίδα οφείλεται σε ένα από τα τρία είδη ζημιάς: μηχανική, χημική ή περιβαλλοντική. Ευτυχώς, όλες τους μπορούν να ελαχιστοποιηθούν – ακόμη και να εξαφανιστούν εντελώς.

Τι προκαλεί την ψαλίδα στα μαλλιά;

  • Η θερμότητα είναι ο μεγαλύτερος υπαίτιος πίσω από τη μηχανική ζημιά με το τρίψιμο, το τράβηγμα και το σπάσιμο των μαλλιών κατά το λούσιμο και το στέγνωμα να παίρνουν τη δεύτερη θέση στις μηχανικές απειλές.
  • Η χημική ζημιά προέρχεται από τις βαφές και την ισιωτική (μην την κάνεις στο σπίτι!). Κάθε φορά που βάφεις ή κάνεις ανταύγειες στα μαλλιά σου, χάνεις το 10-20% των πρωτεϊνών τους.
  • Η περιβαλλοντική βλάβη προέρχεται από την έκθεση στον καλοκαιρινό ήλιο, την άμμο και το θαλασσινό νερό, τα οποία απαιτούν ειδικά προληπτικά μέτρα.

Πώς να προλάβεις την ψαλίδα;

 

1. Χαμήλωσε τη θερμοκρασία

Το styling με θερμότητα, έχει να κάνει με τα μαθηματικά. Το νερό βράζει στους 100 βαθμούς Κελσίου, το κοτόπουλο ψήνεται στους 180 βαθμούς και το ψαλίδι για το ίσιωμα μπορεί να φτάσει τους 230 βαθμούς! Χαμήλωσε το θερμοστάτη ξεκινώντας από τους 100 και μην ξεπεράσεις ποτέ τους 160 βαθμούς Κελσίου, κάτι που θα διαλύσει τον εξωτερικό υμένα της τρίχας και θα κάνει το χρώμα να ξεθωριάσει. Ποτέ μην χρησιμοποιείς πιστολάκι, σίδερο για ίσωμα ή για μπούκλες στα μαλλιά σου χωρίς προστασία από τη θερμότητα.

 

2. Δώσε τους πίσω την πρωτεΐνη

Η θερμότητα, μαζί με τις χημικές εργασίες όπως η βαφή και η θεραπείες κερατίνης, δημιουργούν μια κατάσταση «φτιάξε ή σπάσε» – ειδικά όταν γίνονται στο σπίτι. Άφησε τα μαλλιά σου να στεγνώσουν φυσικά όποτε μπορείς και αν τα βάφεις μόνη σου, χρησιμοποίησε απαλά προϊόντα που απέχουν 1 ή 2 τόνους από το φυσικό σου χρώμα. Μετά τις χημικές εργασίες, είναι πολύ σημαντικό να δώσεις ξανά στα μαλλιά σου αυτό που τους λείπει – υγρασία και πρωτεΐνη. Το pH των μαλλιών σου θα πρέπει να κινείται μεταξύ του 4.5 και 5.5.

Οι χημικές εργασίες είναι καλύτερο να γίνονται από επαγγελματίες. Ρώτα πάντα πώς προστατεύουν τα μαλλιά σου, ειδικά αν κάνουν ανταύγειες με οξυζενέ ή χρησιμοποιούν κάτι που ισιώνει τα μαλλιά. Για να διατηρήσεις τα μαλλιά σου υγιή, χρησιμοποίησε προϊόντα με πρωτεϊνη και που εξισορροπούν την υγρασία με το κατάλληλο pH. (Μπορείς να τα δοκιμάσεις με δοκιμαστικές λωρίδες pH).

 

3. Λούσε και ξέμπλεξέ τα σωστά

Μια από τις βασικές αιτίες της ψαλίδας είναι ο λάθος τρόπος που λούζεσαι. Η χρήση κρύου ή χλιαρού νερού είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Τα εξωτερικά στρώματα της τρίχας είναι περίπου τόσο δυνατά όσο τα λέπια ενός ψαριού. Αν τρίψεις δύο ψάρια μεταξύ τους, τι γίνεται; Λέπια παντού! Αφού τρίψεις το δέρμα του κρανίου σου, ξέπλυνε απαλά το σαμπουάν από τις ρίζες προς τις άκρες, χωρίς τρίψιμο. Το δυνατό τρίψιμο με την πετσέτα επίσης θα προκαλέσει σπασίματα και ψαλίδα στα μαλλιά.

Μετά το λούσιμο, χρησιμοποίησε τα δάχτυλά σου μαζί με το conditioner για να «χτενίσεις» απαλά τα μαλλιά σου. Αυτό θα απομακρύνει τους περισσότερους κόμπους. Μετά μάζεψε ψηλά τα μαλλιά σου με μια απαλή πετσέτα.

Μπορείς να κάνεις μια θεραπεία στο σπίτι χρησιμοποιώντας είτε ελαιόλαδο είτε λάδι καρύδας. Άπλωσέ το σε καθαρά, στεγνά μαλλιά, άφησέ το όλη τη νύχτα και το πρωί λούσου και βάλε κανονικά το conditioner που χρησιμοποιείς.

Τα μακριά ή σγουρά μαλλιά είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στην ψαλίδα, επειδή τα φυσικά έλαια του δέρματος του κρανίου δεν μπορούν να φτάσουν πιο χαμηλά από τα 12 – 17 εκατοστά της τρίχας – ειδικά στις μπούκλες. Ως αποτέλεσμα, όσο πιο μακριά, σπαστά ή άγρια είναι τα μαλλιά, τόσο πιο ξηρές θα είναι οι άκρες και πιο πιθανό να κάνουν ψαλίδα. (Καθώς το σαμπουάν απομακρύνει εκείνο το λίγο λίπος που μπορεί να υπάρχει κοντά στις άκρες, αυτού του είδοςυ τα μαλλιά εξαιρετικά ξηρά.)

 

Ποια είναι η θεραπεία για αυτό;

  • Όταν βρέχεις τα μαλλιά σου στο ντους, πιάσε τα με το χέρι σου σαν να τα μάζευες για αλογοουρά. Άπλωσε conditioner σε όλο το μήκος και στις άκρες.
  • Μετά άπλωσε το αγαπημένο σου σαμπουάν επάνω από το conditioner, εστιάζοντας στο δέρμα του κρανίου.
  • Ξέβγαλε προσεκτικά και μετά βάλε ξανά conditioner στις άκρες.
  • Χτένισε τα μαλλιά σου με μια χτένα με αραιά δόντια και μην τα ξεβγάλεις μέχρι να τελειώσεις το ντους σου.
  • Με τον καιρό, τα μαλλιά σου θα φριζάρουν λιγότερο, θα δείχνουν πιο λαμπερά και θα στεγνώνουν πιο γρήγορα – και θα ξεφορτωθείς την ψαλίδα.

4. Να τα ξεμπερδεύεις πάντα απαλά

Πάντα να φροντίζεις τρυφερά τα μαλλιά σου την ώρα που τα ξεμπερδεύεις.

  • Στέγνωσε ταμποναριστά τα μαλλιά σου, μην τα τρίβεις άγρια.
  • Χρησιμοποίησε ένα leave-in conditioner για να τα προστατέψεις και που θα κλείσει τους πόρους ώστε να μην εισχωρήσουν τα προϊόντα styling στον φλοιό, όπου δεν έχουν καμία θέση.
  • Και πάντα να χτενίζεις τις άκρες προς τα πάνω, σταδιακά.

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:www.shape.gr/ Πηγή φωτογραφίας:www.onmed.gr