Διατροφή

Οι τροφές που βλάπτουν το δέρμα σου (τις ξέρεις;)

Φρόντισε το δέρμα  σου εκ των έσω.

Το παλιό ρητό που λέει «είσαι ό,τι τρως» ισχύει πράγματι για ό,τι αφορά την υγεία και πιο συγκεκριμένα το δέρμα  σου. Σου αποκαλύπτουμε όλα αυτά που καταστρέφουν το δέρμα σου προκαλώντας γήρανση και ακμή.

Πατατάκια

«Τροφή συνώνυμη με τους «κακούς» υδατάνθρακες, οι οποίοι αυξάνουν τις φλεγμονές που πυροδοτούν την καταστροφή του κολλαγόνου και το οξειδωτικό στρες. Παραμένοντας «πιστή» σε τέτοιου είδους τροφές θα παρατηρήσεις με τον καιρό περισσότερες γραμμές, ρυτίδες και γήρανση στο δέρμα σου», λέει η Patricia Farris, MD, δερματολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Τhe Sugar Detox. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2014 στο The Journal of Drugs in Dermatology, οι «κακοί» υδατάνθρακες είναι ο κύριος υπαίτιος της ενήλικης ακμής.

Ζάχαρη

Σίγουρα δεν ακούς πρώτη φορά για όλα τα δυσάρεστα που προκαλεί η ζάχαρη, αλλά συσχετίζοντας τη με ό,τι αφορά την επιδερμίδα μας να σου πούμε πως εξασθενεί το κολλαγόνο και την ελαστίνη, δηλαδή τις πρωτεΐνες που διατηρούν το δέρμα απαλό, εύκαμπτο και ελαστικό.

Καφεΐνη

Ως γνωστό διεγερτικό, η καφεΐνη αυξάνει την παραγωγή κορτιζόλης και ενισχύει τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος. Έτσι, το δέρμα αφυδατώνεται και οδηγεί ακόμα και σε δημιουργία ρυτίδων. Επιπρόσθετα, η καφεΐνη συγκαταλέγεται στα διουρητικά αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες για αφυδάτωση. Οπότε, ξανά σκέψου το αν θέλεις δεύτερο καφέ, τσάι ή ζεστή σοκολάτα.

Οστρακοειδή

Γαρίδες, καβούρια, αστακός περιέχουν υψηλή ποσότητα ιωδίου και μία διατροφή υψηλή σε ιώδιο μπορεί να οδηγήσει σε ακμή», λέει ο δερματολόγος Dr. Neal B. Schultz. Αν είσαι επιρρεπής σε προβλήματα ακμής, ο Schultz προτείνει να επιλέγεις τέτοιες τροφές μερικές φορές τον μήνα, αντί για μερικές φορές την εβδομάδα.

Αλάτι

Το υπερβολικό αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών δημιουργώντας πρήξιμο στην επιδερμίδα. Junk fοοd, μπέργκερς, τηγανητά, πίκλες, τροφές μέσα σε κονσέρβες κ.ά. είναι πιθανές πηγές υπερβολικής δόσης αλατιού.

 

Ρυζογκοφρέτες

Mπορεί κάποτε να ήταν το «τέλειο διαιτητικό σνακ» για τα supermodels – και όσες γυναίκες επιθυμούσαν να γίνουν σαν εκείνες –, αλλά τώρα γνωρίζουμε πως οι ρυζογκοφρέτες εκτοξεύουν το ζάχαρο στα ύψη (με τον γλυκαιμικό δείκτη να «αγγίζει» σε ορισμένες περιπτώσεις το 91, όταν η αγνή γλυκόζη έχει 100), το οποίο επιταχύνει τη δημιουργία ρυτίδων. Πως; «Το σώμα σου μεταβολίζει τους απλούς υδατάνθρακες σε γλυκόζη, οι οποίοι προσκολλώνται πάνω σε πρωτεΐνες που μάχονται κατά των ρυτίδων, όπως το κολλαγόνο, και τις καταστρέφουν», λέει η Valori Treloar, MD, δερματολόγος και συγγραφέας του βιβλίου The Clear Skin Diet.  Οπότε, την επόμενη φορά αξιολόγησε καλύτερα το είδος ρυζογκοφρέτας που θα επιλέξεις, τσεκάροντας προσεκτικά τον διατροφικό πίνακα της συσκευασίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:www.shape.gr/