Διατροφή

Θαμπό δέρμα; Αυτά είναι τα 6 superfoods που πρέπει να δοκιμάσετε τώρα

Νιώθετε πως το δέρμα σας έχει χάσει τη λάμψη του; Από τον κουρκουμά στην αλόη και το πράσινο τσάι, αυτές είναι οι 6 υπερτροφές που προτείνουν οι ειδικοί για υγιή επιδερμίδα που ακτινοβολεί.
Για τις περισσότερες από εμάς η καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς ξεκινάει με το αγαπημένο μας καθαριστικό προσώπου και μία ενυδατική. Και ενώ μέχρι πρότινος πιστεύαμε πως αυτό είναι αρκετό, οι διατροφολόγοι έρχονται να διαφωνήσουν, επισημαίνοντας πως η φροντίδα της επιδερμίδας μας ξεκινάει με το φαγητό. «Ό,τι βάζεις στο σώμα σου, αργότερα φαίνεται στο δέρμα σου», αναφέρει η ολιστική διατροφολόγος, Afya Ibomu.

©unsplash

Αρκετούς μήνες πριν παρατηρήσαμε την εμφάνιση μίας νέας τάσης, η οποία προτείνει να τοποθετούμε συγκεκριμένες υπερτροφές στο πρόσωπό μας με σκοπό την περιποίησή του, ακριβώς όπως έκανε η Kendall Jenner με το αβοκάντο. Στην ίδια λογική, έρευνες που έγιναν την τελευταία περίοδο αποδεικνύουν πως η χρήση του φαγητού και των vegan και οργανικών προϊόντων στη βιομηχανία της ομορφιάς αλλάζει τα δεδομένα.

Θέλοντας να φέρουμε τη θεωρία στην πράξη, ρωτήσαμε τους ειδικούς ποιες υπερτροφές αξίζει να συμπεριλάβουμε στη λίστα με τα ψώνια μας, τόσο για διατροφικούς σκοπούς, όσο και για δέρμα που ακτινοβολεί όλο το καλοκαίρι:

Aloe vera 

Μετά την «απεξάρτηση» από τη λευκή ζάχαρη και το γρήγορο φαγητό, που συμβάλλει στην αφυδάτωση του δέρματος, το πρώτο πράγμα που προτείνει η Ibomu είναι να βάλουμε στη ζωή μας την αλόη. Η αλόη περιέχει αντιοξειδωτικά, ένζυμα, βιταμίνη A, B, C, E και φυλλικό οξύ με αντιφλεγμονώδη δράση. «Χρησιμοποιείστε το τζελ που βρίσκεται στο εσωτερικό των φύλλων της αλόης. Μπορείτε να το πιείτε ως χυμό. Εγώ το αναμειγνύω με νερό καρύδας για ενυδάτωση και λαμπερό δέρμα», αναφέρει.

Επίσης, η αλόη είναι κατάλληλη και για εξωτερική χρήση, καθώς αναπλάθει τα κύτταρα και το δέρμα. Αγοράστε την φρέσκια ή σε προϊόντα που βρίσκουμε στο εμπόριο, τα οποία είναι εξίσου αποτελεσματικά.

 


©Getty Images

Φρούτα

Η Marisa Moore, διαιτολόγος, τονίζει πως οτιδήποτε καταναλώνουμε έχει σημαντική επίπτωση στην υγεία και το δέρμα μας. «Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανό μας», εξηγεί, προτείνοντας να μη ξεχνάμε το ραντεβού με τον δερματολόγο μας, ειδικά αν αντιμετωπίζουμε κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Τα φρούτα είναι πρώτα στη λίστα με τα προϊόντα που συμβάλλουν στην υγεία του δέρματος. «Είναι φοβερό ότι οι καθημερινές τροφές γίνονται υπερτροφές, όταν έχουμε να κάνουμε με την επιδερμίδα», συμπληρώνει. «Τα πορτοκάλια και τα φρούτα με κίτρο είναι ένας καλός τρόπος να ενυδατωθούμε και να λάβουμε την σωστή ποσότητα βιταμίνης C, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπλαση του δέρματος. Τα μούρα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, καθώς και σε αντιοξειδωτικά.

 


©unsplash

Θαλάσσια βρύα

Η Ibomu λέει πως τα θαλάσσια βρύα χρησιμοποιούνται χρόνια σε χώρες όπως η Αφρική, η Τζαμάικα και η Ιρλανδία. «Τα θαλάσσια βρύα βοηθούν στην ενδυνάμωση των κυττάρων και την αναζωογόνηση των ιστών και τους αίματος. Μπορούν να καθαριστούν και να μετατραπούν σε τζελ που αργότερα θα προστεθεί σε χυμούς, smoothies και τσάι», αναφέρει. «Τα φύκια περιέχουν πλήθος συστατικών που ενισχύουν την ποιότητα του δέρματος, όπως για παράδειγμα καλά λιπαρά, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Α και Κ, επομένως είναι ιδανικά για την καταπολέμηση της ακμής και της πρόωρης γήρανσης».

 


©Getty Images

Moringa

Η Μορίνγκα ή αλλιώς Moringa Οleifera είναι ένα δέντρο που ανθίζει στην Ινδία, και τη γενικότερη περιοχή της Ασίας. Γνωστό και ως δέντρο της ζωής, η Μορίνγκα είναι πλούσια σε βιταμίνες και πρωτεΐνη, ενώ έχει 7 φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια. Έρευνα που έγινε το 2014, απέδειξε πως η τοπική χρήση της Μορίνγκα τονώνει το δέρμα και ενισχύει την ανάπλαση των κυττάρων ενάντια στη φθορά του χρόνου.

Η Ibomu προτείνει να την προμηθευτείτε σε μορφή σκόνης και να την προσθέσετε σε χυμούς ή να την αγοράσετε φρέσκια, τρώγοντάς την σαν σπανάκι.

 


©Getty Images

Κουρκουμάς

Ως φυσικό αντιοξειδωτικό, ο κουρκουμάς είναι αποδεδειγμένα συστατικό που βοηθά στην ανάπλαση του δέρματος και την ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες η κουρκουμίνη που περιέχεται στον κουρκουμά μπορεί να μειώσει τη ζημιά που προκαλεί στο δέρμα η ακτινοβολία UV.

Η Remi Odunsi, makeup artist, με έδρα τη Νέα Υόρκη, χρησιμοποιεί τον κουρκουμά σε μάσκες προσώπου ή φτιάχνει το δικό της scrub με κουρκουμά, μέλι και ζάχαρη.

Πράσινο τσάι

H Moore αναφέρει πως οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο τσάι μπορούν να μειώσουν την παραγωγή σμήγματος, γεγονός που με τη σειρά του βοηθά στην καταπολέμηση της ακμής. Συγκεκριμένα, το πράσινο τσάι έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες που αποβάλλουν τη λιπαρότητα από την επιδερμίδα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: vogue.gr, Πηγή φωτογραφίας:www.mednutrition.gr