Μαλλιά

Ξηρά μαλλιά που σπάνε | Οι ένοχοι και οι σωτήρες

Τα dos και τα don’ts για υγιή και λαμπερά μαλλιά.

Τα ξηρά μαλλιά που σπάνε, δείχνουν θαμπά, άτονα και ταλαιπωρημένα μπορούν πολύ εύκολα να αμαυρώσουν μια πολύ όμορφη και κομψή εμφάνιση. Καθώς εσείς ευθύνεστε για την κακή υγεία τους, εσείς είστε και εκείνες που μπορείτε να τη βελτιώσετε. Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να ξέρετε έτσι ώστε να επαναφέρετε τη λάμψη και τη δύναμη στα μαλλιά σας:

Οι ένοχοι

Τα φυσικά έλαια είναι το κλειδί για να διατηρούνται τα μαλλιά υγιή, γερά και λαμπερά. Το συχνό λούσιμο και τα “σκληρά” σαμπουάν απογυμνώνουν το τριχωτό από αυτά, ενώ η βιολογική γήρανση επιβραδύνει τους ρυθμούς παραγωγής τους με αποτέλεσμα τα μαλλιά να γίνονται σταδιακά ολοένα και πιο ξηρά.

Τα λεγόμενα “λέπια” των τριχών τις προστατεύουν από εξωτερικές επιθέσεις, όπως ο παγωμένος αέρας, η υπεριώδης ακτινοβολία και η θερμότητα των heat tools. Η υπερβολική έκθεσή τους όμως στους παραπάνω “εχθρούς” φθείρει σταδιακά την κερατίνη, το κύριο δομικό της συστατικό, με αποτέλεσμα τα “λέπια” να ανοίγουν και η υγρασία να εξατμίζεται, προκαλώντας έντονη ξηρότητα.

Οι σωτήρες

Όπως προαναφέρθηκε, η ελπίδα για γερά και υγιή μαλλιά, δεν χάνεται, αφού μπορείτε εσείς οι ίδιες να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας, αλλάζοντας τις καθημερινές σας συνήθειες.

Το συχνό λούσιμο καλό είναι να αποφεύγεται. Τις δύο ή τρεις φορές που πρόκειται να πλύνετε τα μαλλιά σας την εβδομάδα, αποφύγετε τις πολύ υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες νερού και προτιμήστε χλιαρό νερό. Ιδανική επιλογή αποτελούν τα σαμπουάν με pH 4.5 -6.7 και πλούσιες ενυδατικές συνθέσεις. Τελικό βήμα είναι πάντα η εφαρμογή ενός conditioner με πλούσια θρεπτικά συστατικά, ενώ απαραίτητη είναι και η εφαρμογή μιας μάσκας μαλλιών μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Όσο τα μαλλιά είναι βρεγμένα, καλό είναι να αποφεύγεται το βούρτσισμα, καθώς τότε είναι πιο επιρρεπή στο σπάσιμο. Αφού στεγνώσουν και εφόσον έχετε ίσια μαλλιά, μπορείτε να τα βουρτσίσετε ή να τα χτενίσετε, ξεκινώντας πάντα από τις άκρες και πηγαίνοντας σταδιακά προς τις ρίζες. Αν τα μαλλιά είναι πραγματικά πολύ ξηρά η περιποίησή τους μπορεί να ολοκληρωθεί με την εφαρμογή ενός ενυδατικού ελαίου στις άκρες.

Καίριας σημασίας θεωρείται η -μερική έστω- αποχή από το heat styling, το οποίο αφυδατώνει τις τρίχες. Προτιμήστε heat free χτενίσματα, όπως πλεξούδες και αλογοουρές για τις πρωινές σας εμφανίσεις, και περιορίστε τη χρήση της πρέσας και του ψαλιδιού για μπούκλες σε μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Απαραίτητη πάντα είναι η εφαρμογή ενός spray κατά της θερμότητας πριν τη χρήση οποιουδήποτε hot tool.

Ειδικά το καλοκαίρι πολύ σημαντική είναι και η προστασία των μαλλιών από την υπεριώδη ακτινοβολία. Αυτός είναι ο λόγος που ένα αντηλιακό μαλλιών θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του καλοκαιρινού νεσεσέρ.

 

 

 

 

 

 

Πηγή:https://www.shape.gr/ Πηγή φωτογραφίας:let-it-be.gr