Πρόσωπο

Detox: 5 βήματα για να αποτοξινώσετε το δέρμα σας σωστά

Το φαγητό και το ποτό μπορεί να ήταν ένας ακόμα απολαυστικός τρόπος –μαζί με τον εθισμό στο Netflix– για να περάσουμε όμορφα τις ατέλειωτες ώρες στο στολισμένο μας σπίτι εν μέσω απαγόρευσης κυκλοφορίας, όμως τα αποτελέσματά τους στο δέρμα είναι δυστυχώς είναι εμφανή.  Όταν ο οργανισμός δέχεται υψηλά επίπεδα γλυκόζης, το κολλαγόνο και η ελαστίνη εξασθενούν, προκαλώντας διάσπαση της δομής του. «Το αλκοόλ είναι διουρητικό και προκαλεί αφυδάτωση», εξηγεί η Δρ Zainab Laftah, σύμβουλος δερματολόγος στο HCA The Shard. «Επίσης, διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας ερυθρότητα και πρήξιμο. Ευθύνεται επίσης για τη ροδόχρου ακμή και την ψωρίαση».

Δεν είναι όμως μόνο η τάση για καταχρήσεις που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας, το ένα τρίτο των ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν έντονο άγχος πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ περισσότεροι από τους μισούς ανησυχούσαν για την ψυχική υγεία ενός αγαπημένου τους προσώπου. Λογικό, με την πίεση που έχουμε δεχτεί όλον αυτόν τον καιρό.


©unsplash

«Το άγχος αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών που προκαλούν στρες, επιδεινώνοντας τις φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις, όπως η ακμή, η ροδόχρους ακμή, το έκζεμα και η ψωρίαση», λέει ο Jason Thomson, επικεφαλής δερματολόγος στο Skin + Me, μάρκα περιποίησης που έχει σχεδιαστεί από γιατρούς. «Μπορεί επίσης να περιορίσει τη σύνθεση κολλαγόνου, οδηγώντας σε απώλεια ελαστικότητας», τονίζει.

«Δεν πρέπει να υποτιμούμε τις επιπτώσεις του άγχους στην καθημερινή μας περιποίηση, την οποία παραμελούμε υπό τέτοιες δύσκολες συνθήκες», συμφωνεί η Δρ Ophelia Veraitch, σύμβουλος δερματολόγος της L’Oréal Paris. «Το δέρμα μας λάμπει αν το φροντίζουμε σε καθημερινή βάση. Αν αυτή η ρουτίνα διακοπεί, υφιστάμεθα τις συνέπειες».

Κι ενώ οι ειδικοί είναι διχασμένοι σχετικά με το τι πραγματικά σημαίνει αποτοξίνωση για την επιδερμίδα, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι είναι απαραίτητη μετά από περιόδους κραιπάλης. «Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία σχετικά με τον απόλυτο τρόπο αποτοξίνωσης της επιδερμίδας», λέει η Malvina Cunningham, σύμβουλος δερματολόγος στο Skin + Me. «Πρόκειται στην ουσία έναν συνδυασμό των καλλυντικών προϊόντων με ισορροπημένη διατροφή, αποφυγή αλκοόλ και καπνίσματος και καλό ύπνο».

Ξεκινήστε με διπλό καθαρισμό

Αποτελεί πια κλισέ, αλλά ο καλός καθαρισμός πρωί και βράδυ είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητος. Στην αντίθετη περίπτωση προκαλούνται φλεγμονές, ενώ δεν απορροφώνται καλά τα ενυδατικά και αντιγηραντικά συστατικά των προϊόντων που χρησιμοποιείτε. Τα balms και τα έλαια καθαρισμού απομακρύνουν απαλά μακιγιάζ και ρύπους, ενώ οι κρέμες, τα τζελ και τα μικκυλιακά νερά μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά ή όταν βιάζεστε. Η Laftah προτείνει το Hydrating Cleanser της CeraVe, με τρία απαραίτητα ceramides, που καθαρίζει και θρέφει το δέρμα, ενώ η Cunningham καθαριστικά με ήπια οξέα όπως το PHA (πολυυδροξυ οξύ, πιο απαλό από τα ξαδέλφια του AHA / BHAs) «που κάνει ήπια απολέπιση και φωτίζει το θαμπό δέρμα χωρίς να υπονομεύει τη λειτουργία του επιδερμικού φραγμού», όπως τονίζει.


©Cerave

Hydrating Cleanser, Cerave

Επανεξετάστε τη ρουτίνα σας

«Η υπερβολική χρήση οξέων οδηγεί σε ευαισθησία, ερεθισμό και συνολική αποσταθεροποίηση. Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα, τότε η διακοπή αυτών των προϊόντων και η επιστροφή σε μια απαλή ρουτίνα περιποίησης είναι μια καλή αποτοξίνωση για την επιδερμίδα σας», σημειώνει η Cunningham.

Επιλέξτε λοιπόν ένα απαλό καθαριστικό και μια καλή ενυδατική κρέμα. Η προσθήκη ενός αντιοξειδωτικού, όπως η βιταμίνη C, θα διεγείρει το κολλαγόνο και θα εξουδετερώσει φλεγμονές. «Το κλειδί είναι να ξεκινήσετε με ένα προϊόν ρετινόλης μία έως δύο φορές την εβδομάδα, αυξάνοντας σταδιακά τη χρήση του για μερικές εβδομάδες», προτείνει η Laftah.


©La Roche Posay

Αντιρυτιδικός ορός προσώπου για ανάπλαση ακόμα και του ευαίσθητου δέρματος Retinol B3 Serum με ρετινόλη και επανορθωτική βιταμίνη Β3, La Roche Posay

Φροντίστε το έντερό σας

Η αποφυγή της σοκολάτας, του αλατιού και των λιπαρών είναι ζωτικής σημασίας για ένα υγιές δέρμα σύμφωνα με τη Laftah, η οποία συνδέει την υγιή επιδερμίδα με την υγεία του εντέρου και του ευαίσθητου μικροβιώματός του. Πρέπει επίσης να αποφεύγετε το αλκοόλ που μπορεί να οδηγήσει σε πεπτική δυσφορία, όπως κοιλιακό άλγος και φούσκωμα. Αναστέλλει επίσης την παραγωγή πεπτικών ενζύμων, δυσκολεύοντας τον οργανισμό να αφομοιώσει τα θρεπτικά συστατικά. Εάν σας είναι δύσκολο να το απαρνηθείτε, αρκεστείτε σε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί με το γεύμα σας. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, μάλιστα, το κόκκινο κρασί ευνοεί την ανάπτυξη ενός υγιούς μείγματος βακτηρίων στο έντερο.

Ενυδάτωση, ενυδάτωση, ενυδάτωση

«Μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό για να διατηρείτε τον οργανισμό σας καλά ενυδατωμένο», συμβουλεύει η Veraitch. «Στο μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας, το δέρμα, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο. Το νερό βοηθά επίσης να απαλλαγούμε από τοξίνες που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές».

Συμπληρωματικά, ενισχύστε την ενυδάτωση με προϊόντα περιποίησης που περιέχουν υαλουρονικό οξύ, τα οποία επίσης διατηρούν υγιή τον φραγμό του δέρματος που έχει πληγεί σοβαρά μετά τις εορταστικές καταχρήσεις. «Το Revitalift Filler Hyaluronic Acid Serum της L’Oréal Paris περιέχει μακρο-υαλουρονικό οξύ που ενυδατώνει και λειαίνει την επιφάνεια του δέρματος και μικρο-υαλουρονικό οξύ δρα σε βαθύτερα επίπεδα», εξηγεί η Veraitch. «Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε την κατάλληλη ενυδατική κρέμα που αντιμετωπίζει τις συνέπειες του αλκοόλ, του κρύου της ατμόσφαιρας και της ζέστης από την κεντρική θέρμανση», προσθέτει η Cunningham.


©L’Oreal Paris

Ορός σύσφιξης με υαλουρονικό οξύ Revitalift Filler [ΗΑ], L’Oréal Paris

Προτεραιότητα στον ύπνο

Ενώ ήταν δελεαστικό να απολαύσετε λίγο παραπάνω Netflix κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, η έλλειψη ύπνου δεν έκανε καθόλου καλό στην επιδερμίδα σας. Όταν κοιμόμαστε, το δέρμα μπαίνει σε λειτουργία αναγέννησης, αντικαθιστώντας τα κατεστραμμένα ή νεκρά κύτταρα με φρέσκα και επισκευάζοντας τυχόν περιβαλλοντικές ζημιές. Ο καλός ύπνος αυξάνει επίσης τη ροή του αίματος και ενισχύει το κολλαγόνο και την ελαστίνη.

«Ο ύπνος είναι το καλύτερο φάρμακο της φύσης. Είναι απαραίτητο να κοιμάστε οκτώ ώρες καθημερινά, για να μπορέσει ο οργανισμός σας να αναπαυθεί και να λειτουργήσει σωστά την επόμενη ημέρα», συμφωνεί η Veraitch.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:vogue.gr/Πηγή φωτογραφίας:https://skinkraft.com/