Πρόσωπο

Ξηρή επιδερμίδα| Ποια συστατικά να αποφύγεις καθώς εντείνουν τη ξηρότητα

Πώς να μειώσετε σημαντικά τους ερεθισμούς και την ξηρότητα στην επιδερμίδα.

Έχετε ξηρή επιδερμίδα και δεν ξέρετε τι να κάνετε για να την αντιμετωπίσετε; Το πρώτο βήμα είναι ο έλεγχος της makeup και skincare ρουτίνας σας για τυχόν συστατικά που επιτείνουν την ξηρότητα. Ιδού μερικά από τα κυριότερα:

Οινόπνευμα (alcohol)

SD Alcohol, Denatured Alcohol, Isopropyl Alcohol: Αυτές είναι μόνο μερικά από τα “κωδικά ονόματα” του οινοπνεύματος που μπορεί να συναντήσει κανείς στις λίστες των συστατικών. Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση των συγκεκριμένων προϊόντων σε ξηρή επιδερμίδα, καθώς μπορεί να προκαλέσει επιπλέον ξηρότητα, ερεθισμούς, έκζεμα ή ακόμα και ψωρίαση, σύμφωνα με την Rhonda Klein, M.D., MPH, FAAD.

Άρωμα (fragrance)

Τα περισσότερα προϊόντα ομορφιάς περιέχουν συνθετικά και φυσικά αρώματα, προκειμένου να μυρίζουν πιο όμορφα και να βελτιώσουν την εμπειρία περιποίησης των καταναλωτών. Τα συγκεκριμένα συστατικά ωστόσο μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς στις ευαίσθητες και ξηρές επιδερμίδες, ενώ δεν αποκλείεται να οδηγήσουν στην εμφάνιση ακμής και εκζέματος. 

Γλυκολικό οξύ

Ενώ είναι πολύ σημαντικό να απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια της επιδερμίδας, αν έχετε ξηρή επιδερμίδα καλό είναι να αποφεύγετε τη συχνή χρήση συστατικών, όπως το γλυκολικό οξύ, που κάνουν χημική απολέπιση και συνήθως συστήνονται σε όσους έχουν μαύρα στίγματα και φραγμένους πόρους.

Σαλικυλικό οξύ

Το συστατικό-θαύμα για τη λιπαρή και ακνεϊκή επιδερμίδα, μπορεί να εντείνει την ξηρότητα και γι’ αυτό στην περίπτωσή σας καλό είναι να το αποφεύγετε.

Parabens

Στην πραγματικότητα τα parabens δεν είναι τόσο βλαβερά, όσο τα παρουσιάζει το κίνημα clean beauty. Πρόκειται για συντηρητικά, που αυξάνουν τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος στο ράφι. Η αλήθεια είναι ωστόσο ότι μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία και ερεθισμούς στις ξηρές επιδερμίδες, όπως σημειώνει ο Adarsh Vijay Mudgil, M.D.

Τα συστατικά που αγαπά η ξηρή επιδερμίδα

Για τις ξηρές επιδερμίδες, οι δερματολόγοι τείνουν να προτείνουν συστατικά με μαλακτικούς και ενυδατικούς παράγοντες που χαρίζουν υγρασία στο δέρμα, ενώ παράλληλα προστατεύουν τον επιδερμικό φραγμό. Μερικά από τα πιο δημοφιλή είναι η γλυκερίνη, η λανολίνη και το υαλουρονικό οξύ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:www.harpersbazaar.gr//Πηγή φωτογραφίας:ediva