Διατροφή

Τι να φας για βραδινό; 5 super υγιεινές συνταγές με λίγες θερμίδες

Βάλε ποικιλία στο πρόγραμμά σου με υγιεινές επιλογές.

Aπό τη Δήμητρα Γλυνού, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc Διατροφή, Δημόσια Yγεία και Πολιτικές (cibus.gr)

Τι να φάω για βράδυ; Βάλε ποικιλία στο πρόγραμμά σου με 5 επιλογές με λιγότερες από 300 θερμίδες, που μας προτείνει η διατροφολόγος.

Sushi (Greek version)

Υλικά για 4 μερίδες 

  • 1 μεγάλο αγγούρι
  • 1φλ. χούμους
  • 100γρ. θρυμματισμένη φέτα
  • 1φλ.  ψιλοκομμένες ελιές
  • 1φλ.. ψιλοκομμένες ντοματίνια
  • Άνηθος
  • Λεμόνι

Οδηγίες

Κόβουμε  το αγγούρι σε λεπτές επίπεδες λωρίδες. Τοποθετούμε τις φέτες σε χαρτοπετσέτες για να αποστραγγίσουμε την υπερβολική υγρασία.

Σε μια επιφάνεια κοπής ή καθαρή επιφάνεια, τοποθετούμε δύο φέτες το ένα πάνω στο άλλο. Απλώνουμε ένα λεπτό στρώμα χούμους πάνω από κάθε φέτα και στη συνέχεια πασπαλίστε φέτα, ελιές, ντοματίνια και άνηθο. Κάνουμε ρολάκια τις φέτες αγγουριού και προσθέτουμε χυμό από λεμόνι

Ρολάκια μελιτζάνας με κατίκι και γαλοπούλα

Υλικά για 6 μερίδες

  • 2 μελιτζάνες
  • 80 γρ. κατίκι
  • 4 φέτες γαλοπούλα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Οδηγίες

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λωρίδες και αφού έχουμε κόψει την γαλοπούλα σε μικρά κομμάτια αλείφουμε με το κατίκι το κάθε κομμάτι της μελιτζάνας και προσθέτουμε την γαλόπουλα. Κάνουμε ρολάκια τα κομμάτια μελιτζάνας και τα βάζουμε σε ένα ταψί στην λαδόκολλα. Ψήνουμε για 20-30 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Τηγανίτες μπρόκολο

Υλικά για 8 μερίδες

  • 1 κιλό βρασμένο μπρόκολο
  • 100 γρ. Παρμεζάνα/Mozzarella
  • 4 αυγά
  • 2 κεφαλάκια σκόρδου λεπτοκομμένα
  • 8 κ.σ. βρώμη σε σκόνη
  • αλάτι πιπέρι

Οδηγίες

Αφού βράσουμε το νερό με λίγο αλάτι , προσθέτουμε το μπρόκολο και το βράζουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να είναι απαλό για το πιρούνι. Σουρώνουμε το μπρόκολο ύστερα και το ψιλοκόβουμε. Αφού ετοιμάσουμε το μπρόκολο σε ένα μπολ αναμειγνύουμε καλά μεταξύ τους το μπρόκολο, τα αυγά, την παρμεζάνα, το αλεύρι και το σκόρδο. Προαιρετικά προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι για γεύση. Όταν το μείγμα είναι έτοιμο μπορούμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι να φτιάξουμε πλέον τις τηγανίτες και ύστερα να τις σερβίρουμε ίσως με λίγο γιαούρτι.

Ρολάκια σολομού 

Υλικά για 2 μερίδες

  • 200 γρ. Καπνιστό Σολομό
  • 200 γρ. Σπανάκι
  • 100 γρ. Philadelphia (προαιρετικό)
  • 50 γρ. Mozzarella
  • 2 αυγά
  • 2 κ.σ.  Σουσάμι / Λιναρόσπορο
  • 1 πρέζα πιπέρι

Οδηγίες

Κόβουμε το σπανάκι στο multi και ανακατεύουμε με τα αυγά και το πιπέρι. Στη συνέχεια τοποθετούμε το μείγμα πάνω σε λαδόκολλα και το απλώνουμε λίγο για να πάρει σχήμα (τετράγωνο, ορθογώνιο) και αφού ρίξουμε την mozzarella, το ψήνουμε στον φούρνο στους 180C για 15-20 λεπτά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει καλά και όταν είναι έτοιμο απλώνουμε το philadelphia πάνω και βάζουμε από πάνω τον σολομό. Τυλίγουμε το ρολό προσεχτικά σε αλουμινόχορτο και το βάζουμε στο ψυγείο για καμιά ώρα. Αφού κάνουμε όλα αυτά τα βήματα, είναι έτοιμο να ρίξουμε από πάνω το σουσάμι ή τον λιναρόσπορο.

Μανιτάρια γεμιστά

Υλικά για 3 μερίδες

  • Μανιτάρια λευκά
  • 120γρ. ανθότυρο
  • 3 φέτες γαλοπούλα
  • Πιπεριά κόκκινη
  • Πιπεριά κίτρινη
  • Αλάτι
  • Πιπεριά
  • Πάπρικα
  • Ελαιόλαδο

Οδηγίες

Πλένουμε καλά τα μανιτάρια και βγάζουμε το κοτσάνι. Στην συνέχεια γεμίζουμε το κάθε μανιτάρι με ανθότυρο. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τις πιπεριές και τη γαλοπούλα και τα βάζουμε πάνω από το ανθότυρο. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα προσθέτουμε το ελαιόλαδο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:shape.gr/Πηγή φωτογραφίας:https://www.health.com/