Σώμα

10+1 συμβουλές για ένα δυνατό και υγιές σώμα

Ποια είναι τα μυστικά και οι συμβουλές των personal trainers για καλύτερη ποιότητα και πιο υγιεινό τρόπο ζωής; Κρατήστε σημειώσεις, ακολουθήστε τα και προετοιμαστείτε να ξεκλειδώσετε τα μυστικά για μια καλύτερη ζωή.

1. Να πίνετε πολύ νερό

“Πριν κοιμηθείτε βάλτε ένα ποτήρι νερό στο κομοδίνο σας και αφήστε το εκεί. Όταν ξυπνήσετε το πρωί, πριν σηκωθείτε, πιείτε όλο το ποτήρι” προτείνει η Shane Collins, ιδρύτρια του boxing studio Kobox στο Λονδίνο.

“Τα οφέλη για την υγεία θα είναι τεράστια. Το νερό είναι βασικό για όλες τις λειτουργίες του σώματος: για την ενεργητικότητα, το μεταβολισμό, τη λειτουργία των οργάνων σου και ενόσω κοιμάστε δεν πίνετε καθόλου νερό. Ένα ποτήρι νερό μόλις ξυπνήσετε το πρωί ενυδατώνει το σώμα σας· γιατί είναι αυτό τόσο σημαντικό; Ενισχύει το μεταβολισμό σου έως και 25%. Ποιος δεν το θέλει αυτό;”

2. Ξεκινήστε δυνατά τη μέρα σας πρωτεΐνη

“Προσθέτω τουλάχιστον 25-30 γρ. πρωτεΐνης στο πρωινό μου ως μέρος της πρωινής μου ρουτίνας. Αυτό στρώνει το δρόμο για μια πιο δυναμική σύνθεση μυικής πρωτεΐνης όλη τη μέρα” εξηγεί η personal trainer Martyn Sklayne. “Προτιμώ τις πρωτεΐνες αργής απελευθέρωσης που είναι πλούσιες σε καζεΐνη, όπως το στραγγιστό γιαούρτι, το τυρί cottage ή η σκόνη πρωτεΐνης με καζεΐνη που θα σε κρατήσει χορτάτη για περισσότερη ώρα συγκριτικά με τον ορό γάλακτος”.

3. Κάντε σανίδα κάθε μέρα

“Δεν είναι εντυπωσιακό, δεν είναι εξεζητημένο: Είναι απλά η καλύτερη άσκηση για να δυναμώσεις τον κορμό και τους κοιλιακούς σου και σου αρκούν ελάχιστα λεπτά εξηγεί η Collins. “Αυτή είναι η δική μου προπόνηση σανίδας 5′ λεπτών: Βάλτε μπρος το χρονόμετρο, κρατήστε για αυτό το χρόνο τη σανίδα και τέλος!

Προφανώς δεν θα αντέξετε τα πέντε λεπτά, προσπαθήστε όμως να κρατήσετε την άσκηση όσο περισσότερο μπορείτε και να αυξάνετε το χρόνο κάθε μέρα. Όσο περνάνε οι μέρες και χτίζεις τη δύναμή σας να κάνετε πέντε λεπτά σανίδα. Όταν θα πρέπει να βγείτε από την άσκηση, ξεκουραστείτε για 10” και συνεχίστε μέχρι να συμπληρωθεί το 5λεπτο. Αν το κάνετε αυτό κάθε μέρα, θα κάνετε όλο και λιγότερα διαλείμματα και θα καταφέρετε να φτάσετε το στόχο σας”.

4. Φάτε αυτό το φρούτο πριν από την προπόνηση

“Το μήλο είναι ένα εξαιρετικό σνακ πριν από την προπόνηση καθώς έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και πολλές φυτικές ίνες που καθυστερούν την πέψη του. Επίσης, έρευνα δείχνει πως οι πολυφαινόλες στα μήλα συμβάλουν στην αύξηση της δύναμης και της αντοχής αλλά και στη μείωση του σωματικού λίπους”, επισημαίνει ο personal trainer Mark Reigate.

5. Κάντε αεροβική ανάμεσα στα βάρη

“Αντί να ξεκουράζεσαι ανάμεσα στα σετ με τα βαράκια στο γυμναστήριο, κάντε λίγη αεροβική όπως βήμα επάνω σε στεπ ή χαλαρό τρέξιμο με ψηλά τα γόνατα” συμβουλεύει ο Reigate. “Αυτό πραγματικά ανεβάζει την ένταση της προπόνησης και σου κερδίζει χρόνο, καθώς σημαίνει πως δεν θα χρειαστεί να κάνετε καθόλου αεροβική μετά τα βάρη”.

6. Μάθετε μια καινούργια δεξιότητα

Οι personal trainers έχουν τόσο καλή φόρμα επειδή είναι τυχεροί και έχουν βρει ένα επάγγελμα που τους κρατά δραστήριους. Παρότι μπορεί να μην επιθυμείτε μια αντίστοιχη καριέρα, τι θα λέγατε για ένα χόμπι που θα σας κρατά σε κίνηση; “Ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι βαριούνται τη γυμναστική είναι επειδή δεν έχουν στόχο, εκτός απ’ το να δείχνουν όμορφα γυμνοί!” αστειεύεται η Collins.

“Όταν ήμασταν παιδιά, μαθαίναμε συνεχώς καινούργια πράγματα και προσπαθούσαμε να βελτιωθούμε. Ξυπνήστε το παιδί μέσα σας και ξεκινήστε μια δραστηριότητα που θα σας αναγκάσει να μάθετε μια νέα δεξιότητα. Δοκιμάστε ποτέ tae kwon ως παιδί; Κάντε το τώρα! Το ίδιο ισχύει για τη yoga, το γκολφ, το μποξ ή το τρέξιμο. Αν βρείτε ένα άθλημα που σας φαίνεται διασκεδαστικό, επικεντρωθείτε σε αυτές τις προπονήσεις. Η βελτίωση που θα βλέπετε θα κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον σας”.

7. Τρώτε γλυκά

“Μια χούφτα ζελεδάκια μαζί με λίγη πρωτεΐνη μετά την προπόνησή σας θα σας βοηθήσουν να ανακάμψετε και να ανακτήσετε την ενέργειά σας. Αυτοί οι εύπεπτοι, με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη υδατάνθρακες είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται το σώμα σου για να αναπληρώσει τα αποθέματα γλυκογόνου. Μπορεί επίσης να ικανοποιήσουν την επιθυμία σας για ζάχαρη και να σας βοηθήσουν να είστε πιο πιστή στη δίαιτά σας” επισημαίνει ο Reigate.

8. Με στόχο την επιτυχία

“Μην πηγαίνετε στο γυμναστήριο και αρχίζετε να περπατάτε τριγύρω και να αναρωτιέστε τι να κάνετε – πηγαίντε με ένα πρόγραμμα και θα έχετε τελειώσει σε λιγότερα από 60 λεπτά” προτείνει ο γυμναστής Steve Mellor. “Βάζω πάντα μπροστά το χρονόμετρο στο ρολόι μου μόλις μπω στο γυμναστήριο: αυτό σημαίνει ότι δεν έχω χρόνο για χάσιμο και ξεκινάω κατευθείαν την προθέρμανσή μου”.

9. Κάντε κάτι δραστήριο κάθε μέρα

“Θα πρέπει να κινείστε κάθε μέρα, ακόμη και τις μέρες που δεν πάτε στο γυμναστήριο. Ακούγεται βαρετό, το σώμα σας όμως χρειάζεται την καλή κυκλοφορία του αίματος για να ανακάμψει από την άσκηση, οπότε το περπάτημα ή μια ήπια άσκηση όπως η yoga θα βοηθήσουν εσάς και το σώμα σας να νιώθει καλά”.

10. Πιείτε αφέψημα δυόσμου μετά το δείπνο

“Αυτό είναι το δικό μου μυστικό για να μη θέλω ένα κομμάτι cheesecake μετά το φαγητό” λέει η Collins. “Το αφέψημα δυόσμου έχει ένα σωρό οφέλη για την υγεία μας, ειδικά όταν το πίνουμε βράδυ. Ανακουφίζει το φούσκωμα, βοηθά την πέψη και ηρεμεί το σώμα. Όλα αυτά είναι εξαιρετικά, αλλά το καλύτερο απ’ όλα είναι πως έχει υπέροχη δροσερή γεύση που σας κάνει να ξεχνάτε την επιθυμία για γλυκό μετά το φαγητό”.

11. Διατάσεις πριν τον ύπνο

“Όταν κάνετε τακτικά διατάσεις, η γυμναστική σας θα είναι πιο αποτελεσματική. Επίσης σας βοηθούν να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε μετά από μια χαοτική μέρα, ενώ παράλληλα οι διατάσεις βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου σας” λέει ο personal trainer Felix Ma.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:shape.gr/Πηγή φωτογραφίας:https://www.rappler.com/