Σώμα

Ραγάδες: Όλοι οι αποτελεσματικοί τρόποι για να τις μειώσετε

Το σώμα σας αναπτύσσεται, χάνει, παίρνει βάρος, φέρνει ζωή στον κόσμο, και οι ραγάδες είναι απλά τα “παράσημα” της ιστορίας του. Παρόλο που στην πραγματικότητα δεν αποτελούν “πρόβλημα” το οποίο απαιτεί λύση, πολλές είναι οι γυναίκες που όσο πλησιάζουμε το καλοκαίρι ψάχνουν πώς φεύγουν οι ραγάδες, έτσι ώστε η επιδερμίδα τους να αποκτήσει τη λεία όψη που πάντα ονειρεύονταν. Ακολουθούν όλα όσα θέλετε να ξέρετε για αυτές, από το πώς δημιουργούνται μέχρι τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να τις μειώσετε:

Τι είναι οι ραγάδες

Οι ραγάδες οφείλονται σε διαταραχές ή έλλειψη ελαστίνης και κολλαγόνου, δύο συστατικά που παράγονται φυσικά στο δέρμα και και το διατηρούν ελαστικό και απαλό. Φανταστείτε τι συμβαίνει όταν φουσκώνετε και ξεφουσκώνετε ένα μπαλόνι απότομα: Το ίδιο “ξεχείλωμα” συμβαίνει και στην επιδερμίδα.

Μπορεί να μην κάνουν διακρίσεις στο φύλο ή την ηλικία, ωστόσο τις περισσότερες φορές εμφανίζονται σε περιόδους απότομης αύξησης βάρους ή ύψους, κυρίως κατά την εφηβεία ή και έπειτα από αυστηρές δίαιτες, αλλά και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συνήθως απαντώνται στην περιοχή των μηρών και των γλουτών, αλλά μπορεί να εμφανιστούν στα μπράτσα, την κοιλιά και το στήθος.

Πώς φεύγουν οι ραγάδες; Οι  πιο αποτελεσματικοί τρόποι

Ενυδάτωση

Το δέρμα δημιουργεί ουλές όταν έχει ανάγκη να “ανοίξει” και δεν μπορεί. Σε άλλα λόγια, όταν η επιδερμίδα είναι ξηρή και τραβάει, τότε δημιουργούνται πτυχώσεις, οι γνωστές ραγάδες. Όσο πιο εύκαμπτη είναι η επιδερμίδα, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να δημιουργηθούν.

Ο πιο εύκολος τρόπος να προλάβετε, αλλά και να μειώσετε τις ραγάδες είναι να ενυδατώνετε επαρκώς την επιδερμίδα σας. Μερικές από τις καλύτερες επιλογές για αυτό το σκοπό είναι το βούτυρο καριτέ, το έλαιο jojoba και το αμυγδαλέλαιο, αλλά και τα ειδικά έλαια και κρέμες κατά των ραγάδων.

Λεμφικό Μασάζ

Μιλώντας για ενυδάτωση με έλαια, μην παραλείπετε το μασάζ κατά την εφαρμογή τους. Το μασάζ αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα οι ραγάδες να γίνονται ολοένα και πιο διακριτικές.

Dry Brushing

Το dry brushing είναι μια αγιουβερδική πρακτική, που ενθαρρύνει τη λεμφική αποστράγγιση. Πριν το ντους, χρησιμοποιήστε την ειδική βούρτσα για να “βουρτσίσετε” όλο το σώμα σας κάνοντας ανοδικές απαλές κινήσεις. Το συνεπές στεγνό βούρτσισμα της επιδερμίδας ενθαρρύνει τη λεμφική αποστράγγιση, και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, κάνοντας την επιδερμίδα σας ολοένα και πιο λεία. 

Ρετινόλη

Ως παράγωγο της βιταμίνης Α, η ρετινόλη είναι μεταξύ άλλων γνωστή για την ικανότητά της να επιταχύνει την ανανέωση των κυττάρων. Εφαρμόζοντας με συνέπεια ένα προϊόν με ρετινόλη στις ραγάδες σας, θα βοηθήσετε με την αύξηση της παραγωγής του κολλαγόνου και της ανανέωσης των κυττάρων. Παράλληλα, η ρετινόλη θα απολεπίσει την επιδερμίδα, κάνοντας τις ραγάδες λιγότερο εμφανείς. Κάπου εδώ να υπενθυμίσουμε φυσικά ότι η χρήση ρετινόλης απαγορεύεται αυστηρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Microdermabrasion

Οι θεραπείες microdermabrasion στο γραφείο του δερματολόγου είναι ο πιο εύκολος τρόπος να απαλλαγείτε από τις ραγάδες. Εκτός από το ότι απολεπίζουν την επιδερμίδα, ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, με αποτέλεσμα να κάνουν την επιδερμίδα να δείχνει πιο λεία. 

Λέιζερ

Οι ραγάδες είναι εξαιρετικά εύκολο να εξαφανιστούν με λέιζερ μόνο εφόσον τις προλάβετε σε αρχικό στάδιο, όταν έχουν δηλαδή ένα κόκκινο-ιώδες χρώμα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:www.harpersbazaar.gr/Πηγή φωτογραφίας:https://www.wecare.gr/