Διατροφή, Σώμα

Απώλεια βάρους: Οι ασφαλείς τρόποι να αποκτήσετε το σώμα που θέλετε

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν συνήθως οι άνθρωποι όταν έχουν αποφασίσει να αποβάλουν κάποια κιλά, είναι πως εμπιστεύονται δίαιτες που υπόσχονται πως θα τους αδυνατίσουν αμέσως. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην ποντάρουν σε μια ισορροπημένη διατροφή, αλλά σε ένα πρόγραμμα που εκτός από επιβλαβές για την υγεία, είναι και συχνά αναποτελεσματικό. Τι χρειάζεται λοιπόν να προσέξει κανείς για να χάσει βάρος γρήγορα αλλά σωστά; Τα βήματα είναι απλά, ξεκάθαρα και φυσικά βασίζονται στη συνέπεια.

1. Μη ξεχνάτε να τρώτε

Ναι ακούγεται προφανές, αλλά δεν είναι τόσο, και μάλιστα αποτελεί το μυστικό της ασφαλούς απώλειας βάρους. Το να προσπερνάτε γεύματα, όπως το πρωινό ή το βραδινό, μόνο αντίθετα αποτελέσματα μπορεί να φέρει. Συγκεκριμένα, θα ατονήσει τον μεταβολισμό και θα ενισχύσει τη διατήρηση του λίπους στην κοιλιά σε μια προσπάθεια του οργανισμού να «κρατήσει δυνάμεις». Πρέπει να τρώτε λίγο και συχνά, και πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες, το σώμα, και τους στόχους σας.

2. Η άσκηση είναι απαραίτητη

Η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση είναι το τέλειο combo για να χάσετε γρήγορα βάρος. Μπορεί να δείτε αποτελέσματα κάνοντας μόνο το ένα ή μόνο το άλλο, αλλά ο συνδυασμός είναι και ο πιο αποτελεσματικός. Φυσικά, δεν χρειάζονται υπερβολές. Βάλτε στη ζωή σας το περπάτημα, το ποδήλατο, το κολύμπι – γυμναστική χαμηλής έντασης που όμως με συνέπεια και επιμονή μπορεί να κάνει θαύματα.

3. Μειώστε τη ζάχαρη 

Τα γλυκά είναι ο μεγαλύτερος πειρασμός, αλλά όταν βλέπετε ότι είστε έτοιμοι να υποκύψετε σκεφτείτε το ξανά. Βγάλτε από τη ζωή σας σοκολάτες γάλακτος, συσκευασμένα γλυκίσματα, μπισκότα και ό,τι ακόμη σας δίνει μόνο λιπαρά και θερμίδες χωρίς κανένα άλλος όφελος. Ακόμη και όσον αφορά το αλκοόλ, καλό θα ήταν να προτιμάτε ένα λευκό ποτήρι κρασί (84 θερμίδες) από ένα μοχίτο (170 θερμίδες).

4. Μη ξεχνάτε να πίνετε νερό (και όχι μόνο)

Κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορείτε να ξεγελάσετε την πείνα σας προσθέτοντας στο πρόγραμμά σας θρεπτικά ροφήματα, όπως χυμό πορτοκάλι, τσάι με βότανα, smoothies με φρούτα και ίνες – όλα απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού, αλλά και χαμηλά σε θερμίδες.

5. Κοιμηθείτε αρκετά

Τα καλά νέα είναι πως στον ύπνο χάνουμε βάρος. Όσο περισσότερο κοιμόμαστε, τόσο περισσότερο παράγει ο οργανισμός τις ορμόνες που επηρεάζουν την αίσθηση κορεσμού. Κανονικά πρέπει να κοιμόμαστε περίπου 8 ώρες για να «ξυπνάμε» τον μεταβολισμό μας και να αυξάνεται η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες που ευνοεί την έντονη επιθυμία για γλυκό.

Πηγή: vogue.gr