Σώμα, Υγεία

Κολύμπι ή τρέξιμο; Ποια από τις δύο μορφές άσκησης είναι πιο αποτελεσματική;

Είναι το κολύμπι καλύτερο για εσένα από το τρέξιμο, ανάλογα με το στόχο σου;

Για κάποιους είναι αγαπημένα και τα δύο. Κάποιοι άλλοι θέλουν να τα γνωρίσουν περισσότερο και απλά να επιλέξουν. Σου παρουσιάζουμε και τα δύο όσο πιο αναλυτικά γίνεται για να διαλέξεις με βάση τις ανάγκες σου.Το πιο πιθανό είναι ότι έχεις ακούσει αυτό που κυκλοφορεί ευρέως, δηλαδή ότι το κολύμπι είναι η πιο καλή μορφή άσκησης, καθώς δεν καταπονεί τις αρθρώσεις και γυμνάζει ομοιόμορφα όλο το σώμα. Αλλά γιατί είναι πολύ καλύτερο για σένα από το τρέξιμο; Ξεκινώντας, θα σου πούμε ότι είναι και τα δύο εξαιρετικές μορφές καρδιαγγειακής άσκησης, αλλά το καθένα έχει τα δικά του πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και οφέλη. Και τα δύο μπορούν να σου προσφέρουν εξίσου βελτίωση της δύναμης, της αντοχής, σωματική αρμονία, αλλά και συνολική υγεία.

Παρ’ όλ’ αυτά, η επιλογή μεταξύ κολύμβησης και τρεξίματος εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα. Από το τι απολαμβάνεις να εξασκείς περισσότερο και, φυσικά, τις ατομικές σου ανάγκες.

Είναι το κολύμπι καλύτερο για εσένα από το τρέξιμο;

Πριν προχωρήσεις στην εκτίμηση της αποτελεσματικότητας οποιασδήποτε μορφής άσκησης, είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη τους στόχους σου. Εάν θέλεις να το “διασκεδάσεις” και να αισθανθείς ένα “κύμα” ευδαιμονίας, χάρη στην ενδορφίνη που θα ξεσηκώσει τον οργανισμό σου, θα χαρείς να μάθεις ότι τόσο το τρέξιμο όσο και το κολύμπι είναι εξαιρετικές επιλογές.

Αλλά, αν προσπαθείς να κάψεις θερμίδες ή να χάσεις βάρος, η απάντηση στο “Ποιο είναι καλύτερο;” εξαρτάται από τις δικές σου δυνατότητες και τους στόχους σου.

Στόχος: Καύση θερμίδων.

Με κάθε άσκηση καις θερμίδες. Το ερώτημα είναι αν, ανάμεσα στο τρέξιμο και το κολύμπι, το ένα είναι πιο αποτελεσματικό από το άλλο. Τα καλά νέα είναι ότι και τα δύο αποδεικνύονται παραπάνω από αποτελεσματικά γι’ αυτή την περίπτωση, αρκεί να τα εξασκείς σωστά και με πρόγραμμα. Ίσως, όμως, για τους περισσότερους το τρέξιμο έχει μικρό πλεονέκτημα απέναντι στο κολύμπι όσον αφορά το κάψιμο θερμίδων.

Για παράδειγμα, ένα άτομο που ζυγίζει 70 κιλά περί- που θα κάψει 446 θερμίδες αν κολυμπήσει χαλαρά για 1 ώρα και 744 θερμίδες όταν κολυμπά δυναμικά για 1 ώρα. Το δυναμικό κολύμπι, όπως είναι φυσικό, απαιτεί περισσότερη ενέργεια από μια βουτιά στη θάλασσα και χαλαρό κολύμπι με φίλους, οπότε θα κάψεις και περισσότερες θερμίδες. Το ίδιο ισχύει και για το τρέξιμο: Όσο πιο γρήγορα τρέχεις τόσο περισσότερες θερμίδες θα εξαφανίζονται με κάθε δρασκελιά σου. Στην πραγματικότητα, το πόσες θερμίδες θα κάψεις εξαρτάται από το ύψος, το βάρος, τον μεταβολισμό και την ταχύτητά σου.

Αν πάντως πιστεύεις ότι είσαι πιο αργή δρομέας αλλά πιο γρήγορη κολυμβήτρια, θα κάψεις περισσότερες θερμίδες όταν κολυμπάς και αντίστροφα. Επίσης, αν βρίσκεις το κολύμπι πιο διασκεδαστικό, είναι προτιμότερο να παραμείνεις σε αυτό και να κερδίσεις περισσότερα από το πρόγραμμα προπόνησής σου από το να προσπαθείς μέσω μιας αυστηρής, αλλά καταπιεστικής προπόνησης τρεξίματος.

Στόχος: Απώλεια βάρους.

Η απώλεια βάρους εξαρτάται γενικά από την καύση περισσότερων θερμίδων από αυτές που καταναλώνουμε. Πρακτικά, κάθε δραστηριότητα που καίει θερμίδες μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος. Δεδομένου ότι το τρέξιμο έχει ένα μικρό πλεονέκτημα στο κάψιμο των θερμίδων, ίσως νομίζεις ότι το τρέξιμο θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος πιο γρήγορα από το κολύμπι. Αλλά καμία δραστηριότητα δεν είναι απαραίτητα καλύτερη από την άλλη. Οι περισσότεροι προπονητές θα σου πουν ότι η καλύτερη άσκηση για την απώλεια βάρους
είναι αυτή που πραγματικά κάνεις καλά. Και ενώ αυτό μπορεί να ακούγεται κλισέ, είναι η αλήθεια. Με άλλα λόγια, το κολύμπι είναι καλύτερο για την απώλεια βάρους αν θα είναι η δραστηριότητα που θα εξασκείς πιο συχνά.

Και το τρέξιμο είναι καλύτερο για απώλεια βάρους αν προτιμάς να τρέχεις. Λαμβάνοντας υπόψη τον ρυθμό, το βάρος σου και το πόσο προχωρημένη είσαι, μπορείς να έχεις συγκεκριμένα αποτελέσματα σε ορισμένο χρονικό
διάστημα. Αλλά αυτό δε θα αποδώσει αν τρέχεις μόνο μία φορά την εβδομάδα και το κάνεις αναγκαστικά. Αν, πάλι, προτιμάς να κολυμπάς τέσσερις έως έξι φορές την εβδομάδα, θα έχεις πολύ πιο σημαντική απώλεια θερμίδων.

Έτσι, όταν συγκρίνεις το κολύμπι με το τρέξιμο για απώλεια βάρους, αξίζει να κάνεις στον εαυτό σου μερικές ερωτήσεις:

‣ Είσαι γρηγορότερη κολυμβήτρια ή δρομέας;
‣ Ποια από τις δύο ασκήσεις κάνεις πιο άνετα;
‣ Ποια δραστηριότητα ταιριάζει στο πρόγραμμα και στον τρόπο ζωής σου και σε ποια έχεις πιο εύκολη πρόσβαση, όπως, για παράδειγμα, μια πισίνα;
‣ Πάνω απ’ όλα, όμως, ποια δραστηριότητα απολαμβάνεις πραγματικά; Αυτή θα είναι και πιο πιθανό να ακολουθήσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που θα αποτελέσει βασικό μέσο για την απώλεια βάρους.

Εάν η απάντηση είναι και οι δύο, αυτό είναι πραγματικά υπέροχο, γιατί μπορείς να τις εναλλάσσεις μεταξύ τους για να δώσεις στο μυαλό και το σώμα σου ποικιλία, που θα αποδειχθεί θαυματουργή.

Κολύμπι – Τα οφέλη του στην υγεία

1 Είναι μια αποτελεσματική, χαμηλού αντίκτυπου καρδιαγγειακή προπόνηση. Σε αντίθεση με το τρέξιμο, μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό σου ρυθμό χωρίς να ασκήσει επιπλέον πίεση στο σώμα σου. Αυτό το καθιστά εξαιρετική επιλογή για άτομα που ζουν με πόνο στις αρθρώσεις, οστεοαρθρίτιδα ή οποιαδήποτε κατάσταση που εμποδίζει την άσκηση υψηλής έντασης.

2 Ασκεί όλο το σώμα. Οι ασκήσεις χαμηλής πρόσκρουσης (μικρής πίεσης στις αρθρώσεις) έχουν τη φήμη ότι είναι χαμηλής έντασης, αλλά το κολύμπι δεν είναι χαλαρό – λειτουργεί σε κάθε μέρος του σώματός σου. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να αυξήσει τη σωματική δύναμη, την ευελιξία και την καρδιαγγειακή αντοχή.

3 Σε κάνει να νιώθεις χαρούμενη. Το κολύμπι μπορεί να απομακρύνει το άγχος από το σώμα και το μυαλό σου. Οι δραστηριότητες αντοχής, όπως το κολύμπι, προκαλούν την απελευθέρωση ορμονών στον εγκέφαλό σου, που ονομάζονται ενδορφίνες. Αυτές ανεβάζουν τη διάθεση και απομακρύνουν το στρες και την αγωνία.

4 Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών. Ένα λιγότερο
γνωστό όφελος της κολύμβησης είναι η δυνατότητά της να μειώσει ή και να αποτρέψει την εμφάνιση χρόνιων ασθενειών. Ειδικότερα, συμβάλλει στη βελτίωση της κινητικότητας και τη μείωση του πόνου σε άτομα με αρθρίτιδα, ενώ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Τρέξιμο – Τα οφέλη του στην υγεία

Έχει πολλά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πλεονεκτήματα για την υγεία σου, ακόμα και αν τρέχεις μόνο 5 με 10 λεπτά την ημέρα.

1 Βοηθά στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων. Το τρέξιμο συνδέεται με την πρόληψη χρόνιων ασθενειών και τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας έδειξε ότι ο κίνδυνος θανάτου των δρομέων από όλες
τις αιτίες και από καρδιαγγειακές παθήσεις ήταν 25% και 40% χαμηλότερος, αντίστοιχα, από εκείνον των ανθρώπων που δε φόρεσαν ποτέ ένα ζευγάρι running παπούτσια.

2 Καταπραΰνει την κατάθλιψη και το άγχος. Χάρη στην απελευθέρωση ενδορφινών
και νορεπινεφρίνης, το τρέξιμο μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας. Αποδεικνύεται ότι συμβάλλει ενάντια στην κατάθλιψη και στο άγχος όταν ασκείσαι τακτικά.

Η έντονη σωματική δραστηριότητα, όπως το τρέξιμο, μπορεί να πετύχει:

‣ Μείωση των επιπτώσεων του στρες.
‣ Απομάκρυνση του άγχους.
‣ Ανακούφιση από τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
‣ Οι ειδικοί προτείνουν τουλάχιστον μέτρια άσκηση για 2,5 ώρες κάθε εβδομάδα για να αποκομίσεις τα οφέλη.

3 Προστατεύει τον εγκέφαλο. Έρευνες δείχνουν ότι το τρέξιμο μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα, τη δημιουργικότητα και τη συνολική ψυχική σου διαύγεια. Μακροπρόθεσμα, το τρέξιμο μπορεί, επίσης, να προστατέψει τον εγκέφαλό σου από απώλεια μνήμης και άλλες νευρολογικές παθήσεις.

Συνεργάστηκε η Στέλλα Λορέντζου, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής.

shape.gr