Ψυχολογία

Γνωρίζουμε τις πιο συχνές σας φοβίες & σας δείχνουμε πώς να τις καταπολεμήσετε

Τα συναισθήματα ενός ζωντανού οργανισμού είναι ποικίλα και είναι ικανά, ώστε να επηρεάζουν την κάθε μας κίνηση, διαμορφώνοντας τη ζωή μας. Είναι πολύ όμορφο να αισθανόμαστε, αλλά πάντοτε οφείλουμε να αναγνωρίζουμε τα όριά μας και να τα διαχειριζόμαστε ανάλογα. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τον φόβο. Η απόλυτα λογική αίσθηση, το ένστικτο σε ορισμένες περιπτώσεις, που μας προστατεύει από κινδύνους και μας βοηθάει να ελέγχουμε τους εαυτούς μας. Τον χρειαζόμαστε στην σκέψη μας, όμως με γνώμονα να μην του επιτρέπουμε να περιορίζει την καθημερινότητά μας, επειδή τότε μετατρέπεται σε χρόνια φοβία και μας αποτρέπει από το να είμαστε λειτουργικοί.

Μια ζωή με επίγνωση του φόβου, ως σύμμαχο και όχι ως εμπόδιο, θεωρείται απόλαυση, ελευθερία, αφήνοντας τους εαυτούς μας να δράσουν όπως επιθυμούν, αλλά θέτοντας όρια που δεν θα τους βάλουν σε κίνδυνο. Δεν υπάρχει άνθρωπος που στην ερώτηση «Τι φοβάσαι;», δεν θα βρει να σου δώσει μια απάντηση. Η απώλεια, τα ατυχήματα, η ασθένεια, τα ζώα, το σκοτάδι… είναι κάποιες από αυτές. Τι συμβαίνει, όμως, όταν αυτό μετατρέπεται σε φοβία; Αναμφισβήτητα, η σωστή διαχείριση του ανθρώπινου μυαλού, που συνδέεται με την ψυχολογία του ατόμου, είναι μια περίπλοκη υπόθεση που προϋποθέτει υπομονή, επιμονή και πάνω από όλα θέληση από εμάς τους ίδιους για να κατακτήσουμε τον έλεγχο. Δυστυχώς, ένα συναίσθημα που δεν μπορούμε να το κοντρολάρουμε από την μια μέρα στην άλλη, είναι η ύπαρξη μιας φοβίας, δηλαδή ένας υπερβολικός φόβος ενός συγκεκριμένου πράγματος, με αποτέλεσμα να μας καθορίζει, να μας αποδυναμώνει και ταυτόχρονα να αυξάνεται όλο και περισσότερο αυτός ο φόβος μέσα μας.

Παρακάτω, ανακαλύψτε τις συχνότερες φοβίες, βάσει ψυχολόγων, που ταλανίζουν καθημερινά πλήθος ατόμων!

1. Η αγοραφοβία, δηλαδή οτιδήποτε σχετίζεται με την συνεύρεση σε πολυσύχναστο χώρο, με αποτέλεσμα να μας πιάνει πολλές φορές και κρίση πανικού, σκεπτόμενοι πως δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση. Έρευνες δείχνουν πως περίπου το 60% υποφέρει από αυτή τη φοβία.

skills-2.jpg


2. Η κοινωνική φοβία
, που αφορά με τη σκέψη πως μας παρατηρούν οι γύρω μας, ενδεχομένως κρίνοντας την συμπεριφορά μας και ως συνέπεια να θεωρούμε πως θα ρεζιλευτούμε.

3. Οι ειδικές φοβίες διαχωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες, όπως οι φοβίες για τα ζώα, το φυσικό περιβάλλον, το αίμα, για συγκεκριμένες καταστάσεις και τις παρουσιάζει περίπου το 10% του γενικού πληθυσμού. Για παράδειγμα, η φοβία μπορεί να αφορά τις ενέσεις, το ασανσέρ, το αεροπλάνο, τις αράχνες, όπου όταν βρεθούμε αντιμέτωποι με το αντικείμενο του φόβου μας, αυτομάτως είτε το αποφεύγουμε είτε ο οργανισμός μας αντιδρά με συμπτώματα (κρύος ιδρώτας, ταχυπαλμία, εφίδρωση).

zeugari-ano-ton-30.jpg


4. Οι ένοχοι
, οι οποίοι πυροδοτούνται λόγω ενός τραυματικού γεγονότος που μας επηρέασε ή από λόγια τρίτων για μια κατάσταση. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση που σχετίζεται με κάποιο ατύχημα, που τρόμαξε τον οδηγό και πλέον του είναι εμπόδιο στο να αξιοποιεί το αυτοκίνητό του, όπως προηγουμένως.

H απόφαση να έρθουμε αντιμέτωποι με τους φόβους μας δεν είναι εύκολη διαδικασία, αλλά είναι απαραίτητη να συμβεί, ώστε να κατακτήσουμε τον έλεγχο, προτού επιδεινωθούν και στη συνέχεια να συμπεριλάβουν και άλλες καταστάσεις, εκτός από το αρχικό «αντικείμενο». Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να κάνετε το βήμα, τη στιγμή που αισθάνεστε έτοιμοι, δυνατοί και να μην επηρεάζεστε από την πίεση που σας ασκούν οι γύρω σας. Η «μάχη» με τον εαυτό μας καθοδηγείται πλήρως και κατάλληλα από τους ειδικούς, οι οποίοι ακολουθούν την μέθοδο έκθεσης στη φοβία, προκειμένου να καταγραφούν αντιδράσεις και με τον καιρό να υπάρξει η εξοικείωση μαζί του.

Επίσης, οι ενέργειες που συνίστανται για το κομμάτι της ψυχολογικής μας υποστήριξης, οι οποίες επιδρούν θετικά και βήμα – βήμα μας βοηθούν να υπερβαίνουμε τις φοβίες μας συνοψίζονται συνοπτικά σε πέντε οδηγίες.

1. Aξιοποιώ τον φόβο μου. Δεν τον «φοβάμαι». ούτε τον αποφεύγω.

2. Συζητάω για τον φόβο μου. Τι κρύβεται από πίσω; Πως προκλήθηκε; Είναι εμπόδιο στην καθημερινότητά μου; Τον θεωρώ απειλή για τη ζωή μου;

work-Joy3t.jpg

3. Τον αντιμετωπίζω. Πως μπορώ να τον κερδίσω; Ποια εφικτή λύση θα με βοηθήσει να αισθανθώ άνετα με αυτόν για να διορθώσω την κατάσταση;

4. Διατηρώ την αισιοδοξία, τη θετικότητα και τη δυναμική μου. Δεν ξεχνώ να μου υπενθυμίζω πως είναι εντάξει που εξακολουθώ να φοβάμαι, αλλά δεν επαναπαύομαι και την επόμενη φορά θα λύσω το πρόβλημα και θα τα καταφέρω.

5. Μαθαίνω από τον φόβο μου. Ο φόβος με ώθησε να παλέψω, δοκιμαστώ και να ωριμάσω. Τι έμαθα από όλα αυτά;

Πηγή:glow.gr