Ομορφιά, Πρόσωπο

Skinimalism | Το skincare trend που προβλέπεται να κυριαρχήσει το ᾽22

Ας το παραδεχτούμε: Τα ντουλάπια του μπάνιου μας είναι γεμάτα, σχεδόν παραφορτωμένα θα λέγαμε, από κάθε λογής μπουκαλάκια και βαζάκια που περιέχουν “μαγικές” φόρμουλες, υποσχόμενες να μας χαρίσουν αψεγάδιαστη επιδερμίδα. Όπως και από άπειρα καλλυντικά που, ιδίως τα τελευταία δύο χρόνια, έμειναν μάλλον ανέγγιχτα στο μπουντουάρ σου. Μαντεύουμε μάλιστα ότι πολλά από αυτά δεν τα έχεις δοκιμάσει καν και μάλλον σκονίζονται στα ράφια.

Η σκληρή αλήθεια όμως είναι ότι ακόμα και όσον αφορά τη skincare ρουτίνα μας ή το μακιγιάζ μας, ισχύει πολλές φορές το “less is more”. Το να το παρακάνουμε με πολλά προϊόντα μακιγιάζ ή περιποίησης προσώπου φέρνει συχνά τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που αναμένουμε. Τι εννοούμε; Ότι είτε χειροτερεύουν υπάρχοντα skincare προβλήματα, είτε δημιουργούνται νέα (έξαρση ακμής, ερυθρότητα, ξηρότητα και ευαισθησία). Ειδικά την περίοδο που διανύουμε, όπου η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και το άγχος που μας έχει αφήσει η πανδημία έχουν πυροδοτήσει την εμφάνιση του maskne αλλά και άλλων δερματικών παθήσεων, που απ᾽ότι φαίνεται δεν θα μας αφήσουν εύκολα.

Γι᾽αυτό και ένα νέο trend έχει αρχίσει να διαφαίνεται τελευταία και να κάνει μεγάλο buzz στα social media, με πολλούς φανατικούς υποστηρικτές: το skinimalism.

Τι είναι το skinimalism

Πρόκειται για αυτό ακριβώς που λέει η λέξη: μια μίνιμαλ προσέγγιση σε ό,τι αφορά την skincare και makeup ρουτίνα. Να χρησιμοποιεί δηλαδή κανείς μόνο τα προϊόντα που ξέρει ότι του ταιριάζουν και είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες του και όχι μία 10-step ρουτίνα με δέκα διαφορετικά προϊόντα που περισσότερο “μπερδεύουν” το δέρμα παρά το ωφελούν.

Εν τω μεταξύ, αυτός ο μινιμαλισμός δεν έχει οφέλη μόνο απέναντι στο πρόσωπο και το δέρμα σου αλλά και απέναντι τόσο στην τσέπη σου όσο και στο περιβάλλον. Κι αυτό γιατί λιγότερα προϊόντα σημαίνουν αυτόματα λιγότερα έξοδα για εσένα αλλά και λιγότερα απορρίμματα. Επιπλέον, ενθαρρύνεται η έκφραση της αληθινής, φυσικής ομορφιάς του καθενός, που μπορεί πλέον να δείξει το γυμνό δέρμα του χωρίς να νιώθει ότι πρέπει να καλύπτει κάθε ατέλεια του προσώπου με άπειρες στρώσεις foundation και έντονο contouring, αλλά και με skincare θεραπείες που δεν γνωρίζει αν του ταιριάζουν πραγματικά.

Κι ενώ κατά τη διάρκεια της καραντίνας πολλές από εμάς πειραματίστηκαν με άπειρα προϊόντα, πολλές επίσης κατέληξαν να ξεχνάνε νε εφαρμόσουν ή πολύ περισσότερο, να πετούν στα σκουπίδια πολλά από αυτά εκνευρισμένες, μιας και το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περίμεναν.

Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και στην ομορφιά τα πάντα θέλουν ένα μέτρο. Γι᾽αυτό και το skinimalism πρόκειται να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα trends το 2022, αφού είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της εποχής που θέλει τα πάντα να είναι πιο low-maintenance και πιο φυσικά.

Γιατί στο κάτω κάτω ενισχύει την ανάδειξη της φυσικότητας και μας αποθαρρύνει από το να αναδεικνύουμε ξανά και ξανά μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς, που αποβαίνουν συχνά πολύ πιεστικά και αγχωτικά για τις γυναίκες. “Άφησε τη φυσική σου ομορφιά να λάμψει χρησιμοποιώντας τα απολύτως απαραίτητα”, φαίνεται να είναι το motto του skinimalism trend.

Πώς μπορείς να υιοθετήσεις το skinimalim στη ζωή σου

Φυσικά, δεν χρειάζεται να πετάξεις όποιο προϊόν βρεθεί στο διάβα σου. Μπορείς να ακολουθήσεις μια μέση λύση και απλά να εστιάσεις σε εκείνα τα προϊόντα του νεσεσέρ σου που ταιριάζουν στις δικές σου ανάγκες και στον δικό σου τύπο επιδερμίδας. Για κάποια κοπέλα μπορεί να είναι το σέρουμ, για μια άλλη μπορεί να είναι μια στοχευμένη θεραπεία για την ακμή και τίποτα άλλο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα θεμελιώδη skincare βήματα που δεν πρέπει να απουσιάζουν από καμία ρουτίνα ομορφιάς, είναι ο καθαρισμός, η ενυδάτωση και η αντηλιακή προστασία. Αν τώρα θες να ενισχύσεις την ιεροτελεστία περιποίησης του προσώπου σου με περισσότερα προϊόντα, θα σε συμβουλεύαμε να προσθέσεις έναν αντιοξειδωτικό ορό ή να αναζητήσεις συγκεκριμένα συστατικά που θεωρείς ότι θα σε ωφελήσουν, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες σου (αντιγηραντικές κρέμες, ρετινοειδή ή συστατικά κατά της ακμής), και πάντα σε συνεννόηση με τον δερματολόγο σου.

Πηγή:missbloom.gr