Διατροφή

Οι 8 χειρότερες τροφές για να φας πριν τον ύπνο

Tο πόσο καλά κοιμάσαι επηρεάζει τη συνολική σου διάθεση και παραγωγικότητα όλη την ημέρα. Εάν συχνά έχεις αϋπνίες ή υπερένταση μόλις ξαπλώσεις, τότε μπορεί να φταίει η διατροφή σου. Για να έχεις έναν καλό ύπνο προσπάθησε να αποφύγεις αυτές τις οχτώ τροφές.

Τσάι

Όλοι αγαπάμε το τσάι και το γεγονός ότι αυξάνει τον μεταβολισμό, αλλά πρέπει να αποφεύγουμε να πίνουμε ένα φλιτζάνι τσάι πριν από τον ύπνο. Εκτός από την καφεΐνη που βρίσκεται στο τσάι, διεγερτικά όπως η θεοβρωμίνη και η θεοφυλλίνη, θα σου προκαλέσουν αϋπνία, αυξάνοντας το ρυθμό της καρδιάς και το άγχος. Αντικατάστησε το τσάι σου με ένα φλιτζάνι ζεστό γάλα που περιέχει τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που προκαλεί ύπνο. Εναλλακτικά, επίλεξε τσάι χωρίς καφεΐνη, όπως τσάι χαμομηλιού.

Λιπαρές τροφές

Το να τρως λιπαρά τρόφιμα πριν κοιμηθείς συχνά προκαλεί δυσπεψία και φούσκωμα, κρατώντας σε σε αφύπνιση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τις λίγες ώρες πριν κοιμηθείς, απόφυγε όλα τα είδη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά όπως τα τηγανητά σνακ και το παγωτό και ακόμη, τα τρόφιμα με πολυακόρεστα λιπαρά όπως το αβοκάντο.

Τρόφιμα με ζάχαρη

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ζάχαρη κοντά στην ώρα του ύπνου θα προκαλέσει ξαφνική αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αντί να ευνοήσει την έναρξη του ύπνου θα σε οδηγήσει σε έναν πιο διαταραγμένο ύπνο.

Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή είναι φυσικά διουρητικά και προκαλούν διούρηση μετά την κατανάλωσή τους. Η κατανάλωση αυτών των φρούτων μπορεί επίσης εύκολα να σου προκαλέσει δυσπεψία ή παλινδρόμηση οξέος – όταν η παραγωγή οξέος στο στομάχι σου είναι αυξημένη. Απόφυγε να τρως αυτά τα φρούτα τη νύχτα για να έχεις καλό ύπνο. Εάν πρέπει να τρως φρούτα, επίλεξε μπανάνες. Οι μπανάνες έχουν υψηλά επίπεδα μαγνησίου και καλίου, ηλεκτρολύτες που είναι υπεύθυνοι για τη χαλάρωση των μυών, κι έτσι θα σου αυξηθεί η όρεξη για ύπνο.

Καυτερά τρόφιμα

Οτιδήποτε περιέχει καυτερές πιπεριές μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο σου . Οι πικάντικες τροφές αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματός σου κατά τη διάρκεια του πρώτου κύκλου ύπνου σου και μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές του ύπνου και εφιάλτες.

Αλκοόλ

Εκτός από την εξασθένιση της γνώσης (μέσω απώλειας μνήμης, μειωμένου μεγέθους του εγκεφάλου), το αλκοόλ διαταράσσει τους ρυθμούς ύπνου και σε εμποδίζει να εισέλθεις στον ύπνο REM. Προσπάθησε να σταματήσεις να πίνεις τουλάχιστον 3 ώρες πριν τον ύπνο και να πιεις άφθονο νερό στο μεταξύ.

Σοκολάτα

Η ακατέργαστη σοκολάτα είναι μια φυσική πηγή καφεΐνης, η οποία δίνει μεγάλη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, ακόμη και μικρές ποσότητες καφεΐνης πριν από τον ύπνο μπορεί να διαταράξουν τον κύκλο του ύπνου σου ή να σταματήσουν τις επαγόμενες από τον ύπνο χημικές διεργασίες στον εγκέφαλό σου.

Καφές

Η κατανάλωση καφέ το απόγευμα που μπορεί να έχει περισσότερο αρνητική επίδραση στον ύπνο σου από ό,τι θα περίμενε κανείς. Η καφεΐνη μπορεί να παραμείνει στο σύστημά σου για ώρες, οπότε είναι καλύτερο να το αποφύγεις για αρκετές ώρες πριν πας για ύπνο. Μετά από μία κουραστική και απαιτητική ημέρα η ώρα του ύπνου θεωρείται πολλή σημαντική. Γι’ αυτό τον λόγο, προσπάθησε να αποφύγεις τροφές που θα τον διαταράσσουν.

Πηγή:shape.gr