Το 2020, 2,3 εκατομμύρια γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού, ενώ μέχρι το τέλος του 2020, ζούσαν 7,8 εκατομμύρια γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού τα τελευταία 5 χρόνια. Οι ζοφεροί αυτοί αριθμοί έχουν καταστήσει τον καρκίνο του μαστού τον πιο συχνό καρκίνο στον κόσμο.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού στις 25 Οκτωβρίου, ζητήσαμε από την Dr. Ζένια Σαριδάκη-Ζώρα, PhD, Παθολόγο-Ογκολόγο, Πρόεδρο της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος – Ε.Ο.Π.Ε, Επιστημονικό Υπεύθυνο Ογκολογικού Τμήματος “Ασκληπιός ΔΙΑΓΝΩΣΙΣ” / Κλινική “Ασκληπιείον Κρήτης” Ηράκλειο Κρήτης να μας μιλήσει για τη νόσο στη χώρα μας και τις στρατηγικές πρόληψης.
Πόσο συχνή είναι η εμφάνιση της νόσου στη χώρα μας;
Περίπου 6000 νέες διαγνώσεις καρκίνου μαστού έχουμε στην Ελλάδα κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι 1 στις 7 γυναίκες θα νοσήσει από καρκίνο μαστού. Συνεχίζει να είναι η πιο συχνή κακοήθεια στις γυναίκες μαζί με τον καρκίνο του πνεύμονα. Τα καλά νέα είναι ότι ενώ η συχνότητα του καρκίνου του μαστού συνεχίζει να είναι υψηλή, η θνητότητα μειώνεται και αυτό οφείλεται στις επαναστατικές καινοτόμες θεραπείες που έχουμε στα χέρια μας πλέον, και στην έγκαιρη διάγνωση που προκύπτει από τον σωστό προ-συμπτωματικό έλεγχο.
Το 2020, 2,3 εκατομμύρια γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού παγκοσμίως
Ποια είναι η συμπτωματολογία της νόσου;
Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι η εμφάνιση ενός οζιδίου στον μαστό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάθε οζίδιο που μια γυναίκα ψηλαφά στον μαστό της είναι καρκίνος. Επίσης, μια μεταβολή στο μέγεθος ή το σχήμα του μαστού, πάχυνση ή ερυθρότητα του δέρματος του μαστού, αναστροφή της θηλής προς τα μέσα, εξάνθημα ή έκκριμα θηλής, ψηλάφηση λεμφαδένα στη μασχάλη μπορεί να είναι σημάδια εκδήλωσης της νόσου.
1 στις 7 γυναίκες θα νοσήσει από καρκίνο μαστού
Ποια είναι η αξία της έγκαιρης διάγνωσης στη περίπτωση του καρκίνου του μαστού;
Η ψηφιακή μαστογραφία (ανώτερη από την απλή αναλογική) είναι η σημαντικότερη εξέταση για την εκτίμηση του μαστού. Σε κάποιες περιπτώσεις συμπληρώνεται από το υπερηχογράφημα μαστών, ενώ σε άλλες, όπως για παράδειγμα όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, ένδειξη έχει και η μαγνητική μαστών. Μέγιστης σημασίας, η εκτίμηση των παραπάνω εξετάσεων από τον ειδικό ογκολόγο, και η κλινική εξέταση που θα τις πλαισιώσει. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος συστήνεται να ξεκινά στην ηλικία των 40 χρονών και να επαναλαμβάνεται ανά έτος, εκτός από τις περιπτώσεις με οικογενειακό ιστορικό, όπου ο προσυμπτωματικός έλεγχος πρέπει να ξεκινά νωρίτερα και να εξατομικεύεται.
Η συμμετοχή σε οργανωμένα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου μειώνει την θνησιμότητα από καρκίνο μαστού κατά 40% σε γυναίκες 50 με 69 ετών, ενώ σημαντικές αντίστοιχες μειώσεις καταγράφονται και στις ηλικιακές ομάδες 40 με 49 και πάνω από 70. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω εξετάσεις έχουν μεγάλη αξία και για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου και μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως τα περιγράψαμε παραπάνω.
Κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid19 καταγράφηκε μεγάλη μείωση στη διενέργεια προσυμπτωματικών εξετάσεων όπως η μαστογραφία, σε όλο τον κόσμο, και στην Ελλάδα, και αυτό είναι βέβαιο ότι θα μας οδηγήσει σε καθυστερημένες διαγνώσεις και τελικά σε αύξηση των θανάτων από την νόσο. Εμείς οι ογκολόγοι είμαστε εδώ για να υπενθυμίζουμε ότι δεν υπάρχει μόνο η πανδημία Covid19. Και ο καρκίνος είναι πανδημία, εδώ και πάρα πολλά χρόνια και δεν πρέπει να το ξεχνάμε και να αμελούμε να κάνουμε τις εξετάσεις που πρέπει.
Ποια είναι η εξέλιξη στη διαχείριση της νόσου τα τελευταία χρόνια; Μπορεί ο καρκίνος του μαστού να θεραπευθεί; Μπορεί να είναι ιάσιμος;
Ένας καρκίνος μαστού που θα διαγνωστεί εγκαίρως έχει τεράστιες πιθανότητες πλήρους ίασης. Η αντιμετώπιση του καρκίνου, όμως, έχει περάσει πλέον σε μια νέα, συναρπαστική εποχή. Συνδυασμοί κλασσικών ορμονοθεραπειών και χημειοθεραπειών με νέα καινοτόμα στοχευμένα φάρμακα, μονοκλωνικά αντισώματα, αλλά και ανοσοθεραπείες έχουν καταφέρει να αυξήσουν τα ποσοστά ίασης, και σε πάρα πολλές περιπτώσεις να μετατρέψουν την μεταστατική νόσο σε μια χρόνια ασθένεια. Και το μέλλον διαγράφεται συνεχώς, ακόμα πιο ελπιδοφόρο για τις ασθενείς μας και τις οικογένειές τους, αλλά και για μας τους ογκολόγους, που κοντά τους δίνουμε καθημερινά τον αγώνα.
Ένας καρκίνος μαστού που θα διαγνωστεί εγκαίρως έχει τεράστιες πιθανότητες πλήρους ίασης.
Ευχαριστούμε την Dr. Ζένια Σαριδάκη-Ζώρα, PhD, Παθολόγο-Ογκολόγο, Πρόεδρο της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος – Ε.Ο.Π.Ε, Επιστημονικό Υπεύθυνο Ογκολογικού Τμήματος “Ασκληπιός ΔΙΑΓΝΩΣΙΣ” / Κλινική “Ασκληπιείον Κρήτης” Ηράκλειο Κρήτης.
Πηγή: missbloom.gr