Ψυχολογία

Νιώθεις περισσότερο άγχος ή κατάθλιψη; Ο “ένοχος” έχει βρεθεί σε έρευνα

Το άγχος και η κατάθλιψη είναι παρόντα στην καθημερινότητά μας. Φαίνεται όμως ότι η πανδημία που ζήσαμε και ζούμε έχει αυξήσει πολύ σημαντικά τις ψυχικές αυτές διαταραχές. Έτσι διενεργήθηκε μία κλινική μελέτη για να προσδιορίσει την επίπτωση της πανδημίας COVID-19 στις καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές παγκοσμίως για το έτος 2020.

Πώς μας επηρέασε ψυχολογικά το 2020;

Στα πλαίσια της ανάλυσης αυτής διενεργήθηκε μία συστηματική ανασκόπηση των δεδομένων για την επίπτωση των ψυχικών νοσημάτων στην περίοδο 1 Ιανουαρίου 2020 έως και 29 Ιανουαρίου 2021. Τα δεδομένα αναλύθηκαν σε μία μετανάλυση για να εκτιμηθεί η αλλαγή της επίπτωσης των ψυχικών αυτών νοσημάτων πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μέσω κάποιων δεικτών όπως η δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης των ανθρώπων και ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων και θανάτων SARS-CoV-2.

Οι δείκτες αυτοί φάνηκε να οδηγούν σε αυξημένη επίπτωση καταθλιπτικής διαταραχής, με τις γυναίκες και τους νεότερους ανθρώπους να επηρεάζονται περισσότερο, συγκριτικά με τους άνδρες και τους μεγαλύτερους ηλικιακά.

Έτσι υπολογίστηκαν 53,2 εκατομμύρια επιπλέον περιπτώσεις βαριάς κατάθλιψης παγκοσμίως, μία αύξηση της τάξης του 27,6%, που μεταφράζεται σε 3.152,9 περιπτώσεις ανά 100000 άτομα πληθυσμού. Επίσης καταγράφηκαν 76,2 εκατομμύρια επιπλέον περιπτώσεις αγχωδών διαταραχών, αύξηση τάξεως 25,6%, δηλαδή 4.802,4 περιπτώσεις ανά 100000.

Η πανδημία έχει επιφέρει την επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί το σύστημα ψυχικής υγείας σε όλα τα κράτη του κόσμου, και να εφαρμοστούν στρατηγικές για τη διαφύλαξη της ψυχικής υγείας των ανθρώπων.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνόψιχαν για εμάς τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “The Lancet”.

Πηγή:shape.gr