Διατροφή, Σώμα, Υγεία

Τι πρέπει να περιέχει το ιδανικό σνακ αν θέλεις να χάσεις βάρος;

Οι θερμίδες αλλά και η ώρα που θα το καταναλώσεις, παίζουν και αυτά το ρόλο τους.

σνακiStock

Αν νομίζεις πως το δεκατιανό ή/και το απογευματινό περισσεύουν στην προσπάθεια σου να χάσεις βάρος, μάλλον έχεις λάθος. Και αυτό γιατί, τα σνακ ενδιάμεσα των κανονικών γευμάτων έχουν την ιδιότητα να καταλαγιάζουν την πείνα καθώς και να προσφέρουν ενέργεια στον οργανισμό σου. Έτσι όχι μόνο σε κρατούν χορτάτη για περισσότερη ώρα αλλά σε αποτρέπουν απο το να πέσεις με τα μούτρα στο φαγητό, όταν έρθει η στιγμή να γευματίσεις. Όμως καλό είναι να θυμάσαι πως δεν είναι όλα τα σνακ ωφέλημα και βοηθητικά αν επιθυμείς να διατηρήσεις την σιλουέτα σου ή να χάσεις κάποια περιττά κιλά. Τι πρέπει να περιέχει, λοιπόν, το ιδανικό σνακ;

Θερμίδες:

Τα ενδιάμεσα σνακ καλό είναι να μην ξεπερνούν τις 150 θερμίδες, το κάθε ένα, ημερησίως. Φαντάσου το γεύμα αυτό ως “διατροφική τρύπα”, που θέλεις να γεμίσεις με θρεπτικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες ή το ασβέστιο.

Υδατάνθρακες:

Το τέλειο σνακ περιλαμβάνει περίπου 15 με 20 γραμμάρια υδατανθράκων, δηλαδή σχεδόν το 50% των θερμίδων. Φρόντισε να επιλέξεις υδατάνθρακες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως για παράδειγμα τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής, η γλυκοπατάτα, το καλαμπόκι. Οι υδατάνθρακες αυτοί είναι λιγότερο επεξεργασμένοι και συνήθως συνθέτουν μεγαλύτερες και πιο χορταστικές μερίδες.

Πρωτεΐνη:

10 γραμμάρια πρωτεΐνης, δηλαδή περίπου το 15% με 20% των θερμίδων ολόκληρου του σνακ, είναι ικανοποιητική ποσότητα για να αισθανθείς χορτασμένη. Επιπλέον, η πρωτεΐνη βοηθάει στην διατήρηση των χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, τα οποία όταν αυξάνονται σχετίζονται με τις λιγούρες και την έντονη πείνα.

Λιπαρά:

Τα λιπαρά του ιδανικού σνακ είναι περίπου το 30% με 40% των συνολικών θερμίδων του. Άρα 10 γραμμάρια λιπαρών είναι επαρκής ποσότητα, ώστε να αποφεύγονται οι υπερβολές. Αν σε αυτά συμπεριληφθούν μάλιστα τα “καλά” λιπαρά, η αίσθηση της ικανοποίησης είναι μεγαλύτερη. Το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι το μέγεθος της μερίδας, καθώς λιπαρά που προέρχονται απο τροφές όπως οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και το αβοκάντο τείνουν να έχουν περισσότερες θερμίδες.

Φυτικές ίνες:

Η πρόσληψη αρκετών φυτικών ινών, εκτός ότι κρατάει το στομάχι ικανοποιημένο για ώρες, συμβάλει στην αποφυγή του φουσκώματος, διατηρώντας το σώμα ενεργητικό. Επίσης και οι φυτικές ίνες συντηρούν χαμηλά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Σάκχαρα:

Δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 10 γραμμάρια συνολικής ζάχαρης. Η πρόσθετη ζάχαρη απο την άλλη δεν θα πρέπει να είναι περισσότερη απο 4 γραμμάρια.

Πότε να φας σνακ;

Οι περισσότεροι τοποθετούν τα σνακ μεταξύ των τριών βασικών γευμάτων: ένα αργά το πρωί και ένα νωρίς το απόγευμα. Η συνήθεια αυτή, παρόλο που δεν μοιάζει προβληματική, δεν περιέχει το τρίτο και εξίσου σημαντικό σνακ. Ένας βασικός κανόνας διατροφής είναι να τρως κάθε δύο ώρες, ενώ επίσης και πριν τον ύπνο καλό είναι να καταναλώνεις ένα μικρό σνακ.

Πηγή:shape.gr