Διατροφή, Σώμα, Υγεία

Η detox διατροφή 2 ημερών για αποτοξίνωση του σώματος

Μια μίνι αποτοξίνωση μετά τις γιορτές είναι απαραίτητη για την υγεία μας και την καλή λειτουργία του οργανισμού. Οι διατροφικές υπερβολές, η κατανάλωση ζάχαρης, τα περιττά λιπαρά, δεν αφήνουν το αποτύπωμά τους μόνο στο σώμα μας. Επιβαρύνουν τον οργανισμό μας με τοξίνες και μπορούν να δημιουργήσουν φλεγμονές, ανεπιθύμητο φούσκωμα και κατακράτηση υγρών. Αρκούν όμως μόνο δύο ημέρες με σωστές υγιεινές διατροφικές επιλογές για να ξαναβρούμε τη φόρμα μας και τους ρυθμούς μας.

Detox δεν σημαίνει απαραίτητα στερήσεις, πρόκειται απλά για ένα σύντομο διάλειμμα που θα βοηθήσει το ήπαρ να αποβάλει τις τοξίνες, ενεργοποιώντας ξανά τον μεταβολισμό, ειδικά μάλιστα και λόγω της ακινησίας των ημερών. Ένα στοχευμένο πρόγραμμα αποτοξίνωσης περιλαμβάνει λαχανικά και μπαχαρικά με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως οι αγκινάρες, το τζίντζερ, ο κουρκουμάς, τα φυλλώδη λαχανικά και φυσικά πρωτεΐνη.

©UNSPLASH

Η διατροφολόγος Dr. Emanuela Mortillaro προτείνει ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης δύο ημερών με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που ενισχύει την πέψη και την υγεία του οργανισμού.

Πρωινό 

Ένα γιαούρτι χωρίς λακτόζη ή ένα ποτήρι γάλα χωρίς λακτόζη και μια χούφτα αμύγδαλα και αποξηραμένα φρούτα. Εναλλακτικά δύο φέτες ψωμί ολικής άλεσης με μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη.

Σνακ

7 αμύγδαλα

Μεσημεριανό και βραδινό

Πρωτεΐνη και λαχανικά. Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να καταναλώσετε κοτόπουλο, μοσχάρι, ψάρι (όχι θαλασσινά) ή δύο αβγά, μαζί με πράσινη σαλάτα ή βραστά λαχανικά. Επιλέξτε λαχανικά όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, μαρούλι, λάχανο, καρότα, κολοκύθι, αγκινάρες.

Σνακ

Ένα γιαούρτι με ξηρούς καρπούς

©UNSPLASH
Έξτρα τιπς αποτοξίνωσης 

Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα φλιτζάνι με ζεστό νερό και σταγόνες λεμόνι,  το οποίο όχι μόνο απομακρύνει τις τοξίνες, αλλά βοηθά την πέψη και τονώνει το ανοσοποιητικό.

Πείτε όχι σε μια διατροφή μόνο με υγρά, ακόμα και αν υπόσχεται γρήγορη αποτοξίνωση. Το σημαντικό είναι ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής με όλα τα θρεπτικά συστατικά.

Μην ακολουθήσετε την παραπάνω διατροφή για περισσότερες από δύο ημέρες. Η αποτοξίνωση είναι πάντα μια σύντομη διαδικασία και δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια ισορροπημένη διατροφή.

Πηγή:vogue.gr