Όταν η περίοδος δεν έρθει τη μέρα που την περίμενες –και εξακολουθεί να μην σε επισκέπτεται και τις επόμενες- το πρώτο πράγμα που περνάει από το μυαλό σου είναι το ενδεχόμενο να είσαι έγκυος. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η εγκυμοσύνη που μπορεί να κάνει μια γυναίκα να μην έχει περίοδο κάποιο μήνα. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες που μπορεί αυτό να συμβεί είναι οι εξής:
Έχεις στρες
Το στρες επηρεάζει τη ζωή μας με δεκάδες διαφορετικούς τρόπους και οι διαταραχές στην περίοδο είναι ένας από αυτούς. Μερικές φορές, όταν μια γυναίκα είναι πολύ αγχωμένη, είναι πιθανό ο οργανισμός της να μειώσει την ποσότητα της ορμόνης GnRH που εκκρίνει η οποία είναι υπεύθυνη για την έμμηνο ρύση. Εάν υποψιάζεσαι ότι αυτό είναι που σου συμβαίνει, ζήτησε τη συμβουλή του γυναικολόγου σου για να μπει ο κύκλος σου πάλι σε πρόγραμμα.
Είσαι άρρωστη
Εάν πέρασες κάποια ίωση ή ταλαιπωρήθηκες από κάποιο μικρόβιο είναι πιθανό η περίοδός σου να καθυστερήσει αυτό το μήνα. Τις περισσότερες φορές, όταν η αιτία είναι αυτή, το πρόβλημα είναι παροδικό και η περίοδός σου επανέρχεται στους φυσιολογικούς ρυθμούς όταν αναρρώσεις.
Έχεις αλλάξει πολύ τη ρουτίνα σου
Οι έντονες αλλαγές στις συνήθειές μας μπορεί να απορρυθμίσουν το βιολογικό ρολόι μας. Εάν για παράδειγμα πρόσφατα ξεκίνησες να εργάζεσαι τη νύχτα και να κοιμάσαι το πρωί, μην απορήσεις εάν δεν έχεις περίοδο αυτό το μήνα. Αυτό βέβαια είναι σημαντικό πρόβλημα εάν προσπαθείς να κάνεις παιδί και θέλεις ο κύκλος σου να είναι προβλέψιμος, γι’ αυτό καλό θα ήταν να διατηρήσεις όσο περισσότερο γίνεται ένα σταθερό πρόγραμμα στη ζωή σου.
Παίρνεις κάποιο καινούριο φάρμακο
Εάν ακολουθείς κάποια φαρμακευτική αγωγή, ιδιαίτερα για προβλήματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία των ορμονών, αλλά και εάν ξεκίνησες ή άλλαξες αντισυλληπτικά χάπια, δεν αποκλείεται να προκύψουν διαταραχές στην περίοδο. Συζήτησε το θέμα με το γυναικολόγο σου για να βρείτε μια λύση και μην παραλείπεις να ρωτάς για τυχόν επιπτώσεις στην περίοδο κάθε φορά που ένας γιατρός σου δίνει κάποιο φάρμακο.
Είσαι παχύσαρκη
Το υπερβολικό σωματικό βάρος μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των ορμονών ή ακόμα και να αναστείλει την παραγωγή τους. Οι περισσότερες γυναίκες αποκτούν ξανά σταθερό κύκλο και αυξάνουν τη γονιμότητά τους όταν χάσουν μερικά κιλά, ακόμα κι αν εξακολουθούν να έχουν αυξημένο βάρος. Είσαι υπερβολικά αδύνατη Οι ορμόνες που ρυθμίζουν την περίοδο χρειάζονται ένα ποσοστό λίπους στο σώμα προκειμένου να παραχθούν. Συχνά, η απώλεια πολλών κιλών συνοδεύεται από αμηνόρροια, από την έλλειψη δηλαδή έμμηνου ρύσεως. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πρόβλημα αποκαθίσταται εάν αυξηθεί το σωματικό βάρος.
Δεν έχεις υπολογίσει σωστά
Η περίοδος μπορεί να έχει σημαντικές διαφορές από γυναίκα σε γυναίκα, ενώ συχνά παρουσιάζει αποκλίσεις από μήνα σε μήνα ακόμα και στην ίδια γυναίκα. Μπορεί ο κύκλος των 28 ημερών να θεωρείται ο πιο συνηθισμένος, όμως δεν αποκλείεται ο δικός σου να είναι μικρότερος ή μεγαλύτερος. Ο πιο σίγουρος τρόπος να ξέρεις πότε θα έρθει η περίοδός σου είναι να εντοπίσεις την ωορρηξία (υπάρχουν ειδικά τεστ στα φαρμακεία) και να υπολογίσεις ότι θα αδιαθετήσεις δύο εβδομάδες (περίπου 14 μέρες) μετά.
Έχεις μπει στην εμμηνόπαυση
Η μεταβατική φάση στη ζωή μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια της οποίας περνάει από την ηλικία της γονιμότητας σ’ αυτή της εμμηνόπαυσης συνοδεύεται από σημαντικές αλλαγές στην περίοδό της. Μπορεί να γίνει πιο συχνή ή πιο αραιή, να αποκτήσει μεγαλύτερη ή μικρότερη ροή και γενικά να διαφέρει από ό,τι μέχρι τότε θεωρούσε “φυσιολογικό”. Ακόμα πάντως κι αν η γονιμότητα έχει ήδη φθίνει σημαντικά, εάν δεν θέλεις να μείνεις έγκυος, είναι σημαντικό να ακολουθείς κάποια αξιόπιστη μέθοδο αντισύλληψης γιατί εξακολουθείς να είσαι γόνιμη –τουλάχιστον κάποιους μήνες.
Πηγή:shape.gr