Γυμναστική, Σώμα, Υγεία

Προπόνηση με σχοινάκι: Τι θα γυμνάσεις, πόσες θερμίδες θα κάψεις και ποια είναι η σωστή τεχνική;

Συνεργάστηκε η Ελευθερία Δούμτση, fitness manager Personal Health & Performance (@eledoumtsi). Θυμάσαι πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανες σχοινάκι; Αν η μνήμη σου γυρίζει πίσω στα παιδικά σου χρόνια για να βρει την πρώτη σχετική εικόνα, προφανώς δεν ανήκεις στις fans, αλλά, αν αναζητάς την άσκηση εκείνη που εύκολα και οικονομικά θα σε βοηθήσει ξεκινώντας από τώρα να χτίσεις το “κορμί”, εδώ είσαι. Και μην ξεχνάς, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλη την οικογένεια, βελτιώνει την καρδιαγγειακή φυσική σου κατάσταση ενώ ταυτόχρονα τονώνει τους μυς σου.

“Είναι σίγουρα καλό για την καρδιά, ενισχύει τόσο το άνω όσο και το κάτω μέρος του σώματος και καις πολλές θερμίδες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όμως, πρέπει να εξεταστούν κι άλλοι παράγοντες προτού θεωρηθεί ιδανική άσκηση για ένα άτομο. Επιβαρύνει, βέβαια, τα γόνατα, τους αστραγάλους και τους γοφούς, αλλά, αν γίνει σωστά, είναι μια δραστηριότητα με χαμηλότερο αντίκτυπο απ’ ό,τι το τρέξιμο” σχολιάζει η trainer Ελευθερία Δούμτση.

Βασικές γνώσεις

▶ Όταν θα πας να διαλέξεις σχοινάκι, προτίμησε ένα πιο βαρύ, επειδή διατηρεί το σχήμα του και είναι πιο εύκολο να ελεγχθεί από το ελαφρύ βινύλ (δεν μπορείς να φανταστείς πόσο εύκολα “τσακίζει” το δεύτερο, μπερδεύοντάς σε σε κάθε αλματάκι σου).

▶ Ρύθμισε το σχοινάκι με βάση το ύψος σου, αν είναι καινούριο, κρατώντας τις λαβές και πατώντας το στη μέση.

▶ Κόντυνέ το έτσι ώστε οι λαβές να φτάνουν στις μασχάλες σου.

▶ Φόρεσε κατάλληλα αθλητικά παπούτσια, κατά προτίμηση παπούτσια cross-training.

▶ Θα χρειαστείς μια ελεύθερη επιφάνεια πάνω από το κεφάλι σου περίπου 4 μέτρων, προκειμένου να μη συναντάς εμπόδια.

Η τεχνική μετράει

“Το μυστικό είναι να κάνεις ένα σωστό άλμα. Στο σχοινάκι, σε αντίθεση με το τρέξιμο ή με το περπάτημα, πρέπει κατά την προσγείωση να μένεις ψηλά στα δάχτυλα των ποδιών” τονίζει η Ελευθερία Δούμτση. “Αν όμως έχεις παραπάνω κιλά, χρειάζεται και παραπάνω προσοχή γενικά σε ό,τι άσκηση ξεκινήσεις, οπότε καλό είναι πριν να μιλήσεις και με το γιατρό σου”.

Τι θα γυμνάσεις

▶ Γυμνάζεις συνολικά το σώμα. Η άσκηση αυτή έχει επαναληπτικότητα και μέσα από τη συνεχή ροή τονώνει και ενδυναμώνει όλους τους μυς, ιδίως τους κοιλιακούς.

▶ Η ρυθμική κίνηση που κάνεις όταν πηδάς ασκεί τους μηρούς, τους γλουτούς, γυμνάζει τις γάμπες και άλλες μυϊκές ομάδες των ποδιών, βελτιώνει την αντοχή σου και ενεργοποιεί το μεταβολισμό σου.

▶ Βοηθά, επίσης, στη σωστή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος. Η καρδιά τροφοδοτεί με αίμα όλο το σώμα, με αποτέλεσμα να περιορίζεται ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή, καθώς το αίμα κυκλοφορεί σε κάθε αρτηρία.

▶ Είναι άσκηση που προτείνεται επίσης για όσους έχουν προβλήματα στο αναπνευστικό τους σύστημα, καθώς τα συνεχή άλματα απαιτούν μεγάλη ανάσα και κατ’ επέκταση αυξάνεται σταδιακά η χωρητικότητα των πνευμόνων.

▶ Αυξάνει την οστική πυκνότητα. Ως άσκηση, έπειτα από μέτρια χρήση, μπορεί να αυξήσει την οστική πυκνότητα χωρίς να επιβαρύνει τους συνδέσμους, όπως το τρέξιμο, καθώς η “πίεση” κάθε πηδήματος ασκείται και στα δύο πόδια ταυτόχρονα, σε αντίθεση με το τρέξιμο, που ενεργοποιεί ένα πόδι τη φορά.

▶ Λειτουργεί ως μέσο αποτοξίνωσης, γιατί ως αερόβια άσκηση συμβάλλει στην παραγωγή ιδρώτα, ο οποίος αποβάλλει τις τοξίνες και τα κύτταρα ανανεώνονται. Οδηγεί το σώμα σε συντονισμό και συγχρονισμό των μελών και βοηθά στην παραγωγή και την έκκριση ορμονών που έχουν σχέση με τη χαλάρωση και την ευεξία.

▶ Καις τουλάχιστον 800 θερμίδες ανά ώρα. Έτσι, περιορίζεται το περιττό λίπος που είναι αποθηκευμένο σε όλο το σώμα.

Πηγή:shape.gr