Events, Μόδα, Ομορφιά

Το εξώφυλλο της Vogue με εννέα μαύρα τοπ μόντελ – «Ύμνος στη γυναίκα» και την αφρικανική κουλτούρα

Σε ένα χώρο που έχει επικριθεί για έλλειψη πολυπολιτισμικότητας και εμμονής σε συγκεκριμένα πρότυπα ομορφιάς, η βρετανική Vogue γράφει ιστορία με το πρώτο εξώφυλλό της, ύμνο στην αφρικανική ομορφιά, όπου πρωταγωνιστούν εννέα μαύρα μοντέλα.

Το τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού βάζει στο προσκήνιο την αφρικανική μόδα, με εννέα μοντέλα από την Αφρική, μεταξύ αυτών και την Αντούτ Ακέτς. Με σαφή αναφορά στο διάσημο εξώφυλλο “Supers” τής Vogue από τον Πίτερ Λίντμπεργκ το 1990 -που εισήγαγε στον κόσμο την ιδέα των σούπερμοντελ- η φωτογράφιση είναι μια πρόκληση στην παραδοσιακά λευκή μόδα, μια παγιωμένη εδώ και χρόνια βιομηχανία που άρχισε να τίθεται σοβαρά εν αμφιβόλω και να αλλάζει υπέρ της συμπερίληψης και της διαφορετικότητας από τη στιγμή της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ.

Έκτοτε, οι διακρίσεις στις εκδόσεις μόδας και τα ντεφιλέ αντιμετωπίζονται με ευθύτητα και διάθεση αλλαγής ενώ η πολυπολιτισμικότητα και η ποικιλία σε φυλές και μεγέθη μοντέλων έχει αυξηθεί. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Fashion Spot, το 43% των μοντέλων που περπάτησαν σε επιδείξεις μόδας για το φθινόπωρο/χειμώνα του 2021, ήταν μαύρες.

 

«Ξέρω πως υπάρχουν πάρα πολλά μικρά μαύρα κορίτσια που θα δουν αυτό το εξώφυλλο και κάτι θα νιώσουν. Ελπίζω να νιώσουν πως φαίνονται, ακούγονται και είναι χαρούμενες, όπως ένιωσα εγώ» έγραψε η Νυάγκουα Ρουέα, ένα από τα μοντέλα που φιγουράρουν στο εξώφυλλο. Τα μοντέλα που συμμετείχαν στη φωτογράφιση ήταν, εκτός από τις Ρουέα και Ακέτς, οι: Anok Yai, Majesty Amare, Amar Akway, Janet Jumbo, Maty Fall, Abény Nhial and Akon Changkou.

«Όχι μόνο ένα – δύο μαύρα κορίτσια, αλλά μια ομάδα τοπ μόντελ που πήραν μια σημαντική, με νόημα, ισότιμη θέση μεταξύ των πιο επιτυχημένων γυναικών που εργάζονται αυτή τη στιγμή στη μόδα. Για μένα σημαίνει τόσα πολλά…» ανέφερε ο αρχισυντάκτης της βρετανικής Vogue, Έντουαρντ Ένινφουλ, προσθέτοντας πως η φωτογράφιση ήταν ένα σημαντικό statement κατά της προσχηματικής υποστήριξης των μειονοτήτων στο χώρο.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, το εξώφυλλο αποτελεί άλλο ένα βήμα στην αλλαγή των παρωχημένων προσεγγίσεων: «Η αύξηση της αφρικανικής εκπροσώπησης το μόντελινγκ δεν είναι μόνο συμβολική ούτε αφορά απλώς τα πρότυπα ομορφιάς. Πρόκειται για την ανάδειξη μιας ηπείρου. Αφορά την οικονομία, την πρόσβαση, την κουλτούρα, την προοπτική, τη διαφορετικότητα και το θαύμα».

«Εγκώμιο στις γυναίκες, τη μητριαρχία και την ομορφιά των μαύρων γυναικών» χαρακτήρισε το εξώφυλλο ο Βραζιλιάνος φωτογράφος του, Ραφαέλ Παβαρότι.

Το εξώφυλλο συνιστά μια ευθεία πρόκληση στην ιστορικά ευρωκεντρική ματιά στο χώρο της μόδας που επίμονα στερεοτυπικά θεωρούσε την Αφρική μια ήπειρο μόνο με προβλήματα κι ανάγκες κι όχι δημιουργικής αυτονομίας.

Πηγή:vogue.gr