Trends, Μόδα, Ομορφιά

Τα 6 trends για το Φθινόπωρο 2022 από την Εβδομάδα Μόδας της Κοπεγχάγης

Η Εβδομάδα Μόδας της Κοπεγχάγης δεν φημίζεται μόνο για το σύγχρονo coolness και τη φρεσκάδα που έχουν φέρει τα σκανδιναβικά brands στην παγκόσμια βιομηχανία της μόδας, αλλά και για τη διοργάνωσή της που έχει θέσει υψηλά τον πήχη του sustainabιlity τόσο για τα brands και του σχεδιαστές που συμμετέχουν [σ.σ.: η δέσμευσή τους απέναντι στη βιωσιμότητα είναι κριτήριο συμμετοχής] όσο και για τα ίδια τα events και το αποτύπωμα που αφήνουν στο περιβάλλον. Η Κοπεγχάγη και η fashion week της εξελίσσονται σεζόν τη σεζόν στον νέο τοπ προορισμό για τους insiders της μόδας και συγκεντρώνουν στο πρόγραμμά τους τα κορυφαία fashion brands της Σκανδιναβίας (όχι μόνο της Δανίας), αλλά και του ευρωπαϊκού Βορρά.

Οι συλλογές για τη σεζόν AW22

Τα shows που έλαβαν χώρα από την 1η έως τις 4 Φεβρουαρίου παρουσίασαν τις κολεξιόν για τη σεζόν Φθινόπωρο- Χειμώνας 2022, προσφέροντάς μας για πρώτη γεύση για τη φθινοπωρινή μόδα της νέας χρονιάς. Φυσικά, μέσα από τις συλλογές αναδείχτηκαν και συγκεκριμένες τάσεις όπου η “Scandi” αισθητική και η χαλαρή φιλοσοφία των Σκανδιναβών designers αποτυπώνεται με πρωτότυπο και μοναδικό τρόπο.

Ήδη γνωστά και καθιερωμένα labels όπως τα GANNI, Baum und Pferdgarten, Gestuz, Munthe, Samsøe & Samsøe, Stine Goya, Soulland  κ.ά. μοιράστηκαν τα runways με πρωτοεμφανιζόμενα στη μόδα και τη διοργάνωση brands όπως το Fassbender με έδρα το Αμβούργο, το Tomorrow Denim που ειδικεύεται στα ντένιμ και μάλιστα τα πιστοποιημένα ως οικολογικά, το Kerne.milk που δημιουργεί ρούχα από περισσεύματα υφασμάτων και υλικών, και το σουηδικό Jade Cropper που επίσης δίνει έμφαση στο sustainability λανσάροντας μικρές συλλογές.

Οι ενδιαφέρουσες προτάσεις τους εστιάζουν κυρίως σε κομμάτια που έχουν να κάνουν με το καθημερινό ντύσιμο, το casual style και το street wear, το ανατρεπτικό tailoring, τα πλεκτά, το styling στο βαρύ κρύο του Βορρά και τα αξεσουάρ που απαιτεί, στα πανωφόρια και φυσικά, σ’ ό,τι θα μπορούσε να προσφέρει χαρά στα χειμερινά looks, δηλαδή τα έντονα χρώματα και τα ιδιαίτερα μοτίβα. 

Ξεχωρίσαμε…

Τη συλλογή του Baum und Pferdgarten στην οποία τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατούν τα καπιτονέ κομμάτια, σε κάθε πιθανή τους εκδοχή: από μπουφάν μέχρι φούστες, βερμούδες και κασκόλ. Τα καπιτονέ, ωστόσο, εμφανίζονται συνολικά ως trend στις κολεξιόν των σκανδιναβικών brands, κι έρχονται ντελικάτα και ενισχυμένα με χρώματα και χαρούμενα μοτίβα όπως τα φλοράλ στα μπουφάν της συλλογής Marimekko.

Άλλη τάση που ξεχωρίσαμε είναι τα slim-fit φορέματα (εφαρμοστά) που εμφανίζονται είτε σε σέξι σιλουέτες με έναν ώμο, σκισίματα στο πλάι ή λεπτομέρειες από διαφάνειες (A. Roege Hove, Kerne.milk) ή στην πιο απλή και μίνιμαλ εκδοχή (Stine Goya, Rabens Salonerσε εμπριμέ σχέδια– μάλιστα τα σκανδιναβικά brands φρόντισαν να ντύσουν με εφαρμοστά φορέματα τα plus -size μοντέλα τους κάνοντας σαφές ότι η συγκεκριμένη σιλουέτα δεν απευθύνεται σε συγκεκριμένους σωματότυπους, αλλά σε όλους!

Τα denim twinsets είναι επίσης από τα looks που συναντάμε σε συλλογές όπως Ganni, Gestuz κ.ά., ενώ τα leather κομμάτια – στα οποία έχουν αδυναμία τα σκανδιναβικά brands -δεν απουσιάζουν κι από τις προτάσεις τους για το Φθινόπωρο. Ενδιαφέρουσα είναι και η πρότασή τους για το business style του 2022 με τους Δανούς σχεδιαστές να εστιάζουν στο κομψό layering, στο ισχυρό androgynous, τα έντονα χρώματα, αλλά και τις ασυμμετρίες.

Τέλος, τα knitwear δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τις κολεξιόν που παρουσιάστηκαν στην Εβδομάδα Μόδας της Κοπεγχάγης με τα oversized πουλόβερ, τα preppy cable-knits γιλέκα, τα ριμπ co-ords και τα μάλλινα φορέματα να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του στιλ που προτείνουν οι Σκανδιναβοί για τη σεζόν AW’22.

Τα 6 trends  για το Φθινόπωρο 2022

Slim-fit φορέματα

Slim-fit φορέματα

A Roege Hove AW’22

Slim-fit φορέματα

Slim-fit φορέματα

Kerne.milk AW’22

Slim-fit φορέματα

Slim-fit φορέματα

division AW’22

Samsøe Samsøe AW’22

Slim-fit φορέματα

Slim-fit φορέματα

Rabens Saloner AW’22

Slim-fit φορέματα

Slim-fit φορέματα

Stine Goya AW’22

Quilted

Quilted

Baum und Pferdegarten AW’22

Quilted

Quilted

Baum und Pferdegarten AW’22

Quilted

Quilted

Henrik Vibskov AW’22

Πηγή:bovary.gr