Εδώ και δεκαετίες κάθε Φλεβάρη, υποδεχόμαστε τις νέες προτάσεις των σχεδιαστών για τη σεζόν Φθινόπωρο/Χειμώνας με ανυπομονησία και ενθουσιασμό. Ανάμεσα στις πόλεις που φιλοξενούν τους οίκους και τις συλλογές τους, πρώτη στη σειρά βρίσκεται η Νέα Υόρκη με το Λονδίνο να ακολουθεί, ενώ μέχρι τη στιγμή που φτάνει η ώρα του Μιλάνου βρισκόμαστε για τα καλά στην καρδιά του μήνα της μόδας. Φέτος για ακόμη μία φορά κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου γέμισαν την πρωτεύουσα της μόδας με τις ιδέες τους για τα σύνολα που θα φορέσουμε non-stop τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες του 2022.

Η Fendi φρόντισε να παντρέψει τον αισθησιασμό και τη ντελικάτη θηλυκότητα με το δυναμισμό μέσα από ημιδιαφανείς μίντι σιλουέτες σε παστέλ τόνους, καλοραμμένα κοστούμια, shearling γούνες και σακάκια, πουκάμισα και φούστες με ενσωματωμένες utility ζώνες (ένα νέο αξεσουάρ με μεγάλο ενδιαφέρον).

imaxtree.com
imaxtree.com
imaxtree.com

Στη Max Mara είδαμε τα ρούχα που θα ντύσουν τις χειμερινές μας εξορμήσεις. Το διαχρονικό Teddy coat μετατράπηκε σε φούστα, bomber και φόρεμα, ενώ τα λατρεμένα μας καπιτονέ πανωφόρια σε φορέματα και φούτερ, σε μία συλλογή-αφήγημα εμπνευσμένο από τη ζωή της θρυλικής και πολυμαθούς καλλιτέχνιδας με το ασυμβίβαστο πνεύμα, Sophie Taeuber-Arp.

imaxtree.com
imaxtree.com
imaxtree.com

Η Donatella Versace πήγε κόντρα στις δυσκολίες των καιρών και γέμισε την πασαρέλα της με εφαρμοστά σύνολα από σατέν και λάτεξ, που ανέβασαν τη θερμοκρασία και υποσχέθηκαν covid-free νύχτες ατελείωτης διασκέδασης. Το φλογερό κόκκινο, το διαχρονικό μαύρο και το έντονο φούξια απογείωσαν τα look με τους κορσέδες νέας γενιάς, τα οποία συνδυάστηκαν με smokey μάτια για μία γνήσια grunge εσάνς από τα 90s.

imaxtree.com
imaxtree.com
imaxtree.com

Ύστερα από τη ξαφνική αποχώρηση του Daniel Lee από τον Bottega Veneta, ο κόσμος της μόδας έμεινε να αναρωτιέται ποιο θα είναι το επόμενο βήμα για τον cult οίκο. Την απάντηση έδωσε ο διορισμός του Matthieu Blazy στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή, ο οποίος παρουσίασε την πρώτη του συλλογή το περασμένο Σάββατο (26/02). Μίνιμαλ σύνολα με ανεπιτήδευτο αέρα συνδυάστηκαν με intreccio μπότες μέχρι το μηρό, Mary Janes με πλατφόρμα και ελαφρώς κυρτό τακούνι και τη νέα Kalimero τσάντα. Στα πιο ιδιαίτερα κομμάτια της συλλογής συμπεριλαμβάνονται οι high-low δερμάτινες φούστες με τα κρόσσια στο κάτω μέρος – όπως και τα αντίστοιχα μίντι φορέματα με το βαθύ ντεκολτέ, αλλά και τα ογκώδη “caban” πανωφόρια με τη σφαιρική πλάτη.

Ο Alessandro Michele έκανε ακόμη μία φορά τα μαγικά του και αυτή τη φορά αποφάσισε να «χακάρει» τους κώδικες της Adidas, παρουσιάζοντας ίσως την πιο πολυπόθητη συνεργασία της χρονιάς. Τα look της συλλογής, που ονομάστηκε “Exquisite Gucci”, ενείχαν μεγάλες δόσεις 80s glam και άφθονο χρώμα. Όλα αυτά σε ένα σκηνικό γεμάτο παραμορφωτικούς καθρέπτες που στόχευαν στην ανάδειξη της φαντασμαγορικής δύναμης της μόδας.

Getty Images
Getty Images
Getty Images

Ως δείγμα συμπαράστασης στις δύσκολες στιγμές που βιώνει ο ουκρανικούς πληθυσμός, ο Giorgio Armani αποφάσισε να παρουσιάσει τη F/W 22-23 συλλογή του άνευ μουσικής. Το κατανυκτικό σκηνικό του Via Borgonuovo γέμισε με κομψές σιλουέτες σε σκουρόχρωμους τόνους και διακριτικές κρυστάλλινες λεπτομέρειες. Πολλά από τα κομμάτια ήταν καλυμμένα με μοτίβα στο σχήμα του κύβου που παρέπεμπαν απευθείας στην ταραγμένη εποχή του 30′.

imaxtree.com
imaxtree.com
imaxtree.com

Στον Jil Sander το σχεδιαστικό δίδυμο και ζευγάρι που κρύβεται πίσω από την καλλιτεχνική διεύθυνση του brand, Lucie και Luke Meier, αποφάσισε να πάει κόντρα στην πλειοψηφία και να σχεδιάσει ρούχα που απευθύνονται περισσότερο σε ενήλικες παρά στα νεότερα μέλη της Gen-Z. Υπέρκομψες σιλουέτες με καθαρές γραμμές και smart tailoring εγκαινίασαν μία εποχή που αντλεί έμπνευση από τη μίνιμαλ αισθητική του Pierre Cardin στα 60s. Ανάμεσα στα πιο «εντυπωσιακά» κομμάτια της συλλογής, ξεχωρίζουν οι ολόσωμες φόρμες με το διάτρητο φλοράλ μακραμέ σχέδιο, τα κομμάτια με τον γιγάντιο τριγωνικό γιακά και τα κεντημένα με χάντρες headpieces.

imaxtree.com
imaxtree.com
imaxtree.com
Πηγή:madamefigaro.gr