Η γυμναστική είναι απαραίτητη για τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία. Η ένταξη ενός προγράμματος γυμναστικής στην καθημερινότητα του ανθρώπου, συμβάλει στη διατήρηση της καλής υγείας, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη σε κάθε ηλικία.
Πολλοί άνθρωποι, όταν μπαίνουν στη διαδικασία να γυμναστούν, δημιουργούν ελαφρούς ή σοβαρούς τραυματισμούς στο σώμα τους, είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω αμέλειας της σωστής προετοιμασίας. Η σωστή προετοιμασία του σώματος πριν την άσκηση (ζέσταμα), καθώς και η τήρηση ορισμένων βασικών κανόνων κατά τη διάρκεια αυτής, αφενός βοηθάει το σώμα, να ανταπεξέλθει καλύτερα στη διαδικασία κι αφετέρου θα συμβάλει στην αποτροπή μικρών ή σοβαρότερων τραυματισμών.
Ο ορθοπαιδικός χειρουργός Ανδρέας Λεωνίδου, εξειδικευμένος στη χειρουργική ώμου & γόνατος, καθώς και στις αθλητικές κακώσεις, μοιράζεται ορισμένα “μυστικά”, τα οποία θα συμβάλουν στη διατήρηση της ακεραιότητας και υγείας του μυοσκελετικού συστήματος των αθλούμενων, αλλά και στην αύξηση των αθλητικών τους επιδόσεων.
Ολοκληρωμένο πρόγραμμα γυμναστικής
Δημιούργησε ένα πρόγραμμα που να περιλαμβάνει καρδιαγγειακές ασκήσεις, ασκήσεις που ενδυναμώνουν τους μύες και ασκήσεις που βοηθούν στην πλαστικότητα και την ευελιξία ολόκληρου του σώματος.
Σωστή προθέρμανση
Φρόντισε να κάνεις ένα καλό ζέσταμα, πριν ξεκινήσεις τη γυμναστική σου. Κάνε ήπιες ασκήσεις τρεξίματος για να ενεργοποιηθεί όλο το σώμα, προχώρησε με διαφραγματικές αναπνοές και στη συνέχεια μείνε για λίγα λεπτά καθιστή, ώστε να απελευθερωθεί η ένταση από τη σπονδυλική στήλη.
Διατάσεις
Οποιοδήποτε σετ διατάσεων και αν ακολουθείς, φρόντισε να το κάνεις με αργό ρυθμό. Έλεγξε αν τα σημεία του σώματος που συμμετέχουν στην εκάστοτε διάταση είναι αρκετά ενεργοποιημένα. Μην ξεχνάς να χαλαρώνεις μετά από 2 – 3 διατάσεις, ώστε να έχεις τον απόλυτο έλεγχο του σώματός σου.
Αποθέρμανση
Όσο σημαντική είναι η προθέρμανση, τόσο αναγκαία είναι και η αποθέρμανση. Άρχισε να κάνεις πιο ήπιες ασκήσεις λίγο πριν το τέλος του προγράμματος γυμναστικής σου. Όταν νιώσεις ότι το σώμα σου έχει χάσει την ενέργεια και την ένταση που είχε κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, τότε είναι το σωστό σημείο να σταματήσεις.
Αν δεν έχεις κάποιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα γυμναστικής, μπορείς να ξεκινήσεις την άθλησή σου με απλό περπάτημα. Ξεκίνα να περπατάς με γρήγορο τέμπο, έχοντας ορίσει ένα σημείο τερματισμού. Με το πέρασμα του χρόνου το σημείο αυτό μπορεί να οριστεί σε ακόμη μεγαλύτερη απόσταση για ακόμη πιο καλή εκγύμναση. Αν έχει περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στο οποίο περπατάς εντατικά και με συνέπεια στο πρόγραμμά σου, μπορείς να ξεκινήσεις να κάνεις μεγαλύτερα βήματα, ώστε να περάσεις στο επόμενο στάδιο. Στη συνέχεια μπορείς να αυξήσεις σταδιακά την ένταση και την απόσταση που διανύεις και να προσθέσεις εμπόδια, όπως π.χ. ανηφόρες ή στροφές.
Συχνοί τραυματισμοί που μπορεί να προκληθούν κατά τη διάρκεια της άσκησης
Οι τραυματισμοί, οι οποίοι προκαλούνται συχνά κατά τη διάρκεια κάποιας αθλητικής δραστηριότητας, υπάγονται στη μεγάλη κατηγορία της ορθοπαιδικής που ονομάζεται “αθλητικές κακώσεις”. Μια αθλητική κάκωση μπορεί να προκύψει τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ερασιτέχνες αθλητές. Η αντιμετώπιση μιας αθλητικής κάκωσης γίνεται από κάποιον Ειδικό Ορθοπαιδικό Χειρουργό, με εμπειρία κι εξοικείωση στη διαχείριση & αντιμετώπιση των τραυματισμών.
Οι συχνότερες αθλητικές κακώσεις που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια κάποιας αθλητικής δραστηριότητας είναι οι εξής:
- Μυϊκές θλάσεις
- Ρήξεις τενόντων
- Διαστρέμματα, με μερική ή πλήρη ρήξη των συνδέσμων
- Οξείες ή χρόνιες τενοντίτιδες και ρήξεις των τενόντων
- Χονδροπάθεια / Ρήξεις αρθρικού χόνδρου
- Κατάγματα κόπωσης
- Οστικά οιδήματα
- Κατάγματα
- Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου
- Ρήξη μηνίσκου
- Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας
- Πελματιαία απονευρωσίτιδα
- Περιοστίτιδα
Γυμνάσου με ασφάλεια κι απόλαυσε όλα τα οφέλη της άσκησης στο σώμα και τον οργανισμό σου!
Πηγή:shape.gr