Η τάση σου αυτή να τρως διαρκώς και πολύ μπορεί να έχει σχέση με τη διάθεσή σου.
Η υπερφαγία είναι συχνά μία προσπάθεια να καλύψουμε περισσότερο ψυχολογικές παρά σωματικές ανάγκες μας. Και οι επιστήμονες αναφέρουν ότι δε χρειάζεται να έχεις απαραίτητα μία κάποιου είδους διατροφική διαταραχή που σε κάνει να τρως παραπάνω όταν δε νιώθεις συναισθηματικά καλά, αλλά ότι αυτό μπορεί να συμβεί στον καθένα μας.
Δες τι μπορείς να κάνεις για να μην τρως διαρκώς!
1. Μάθε να αναγνωρίζεις το πότε πραγματικά πεινάς
Εάν έχεις φάει ή τσιμπολογήσει λίγη ώρα πριν, απόφυγε να το επαναλάβεις, γιατί προφανώς δεν πεινάς πραγματικά.
2. «Γέμισε» την ημέρα σου
Καθάρισε το σπίτι σου, άλλαξε τη διακόσμηση, δες κάποιο φίλο, ασχολήσου με τον εαυτό σου, κάνε ένα ζεστό μπάνιο και οργάνωσε το πρόγραμμα δραστηριοτήτων της εβδομάδας σου.
3. Ανακάλυψε καινούργια ενδιαφέροντα και εναλλακτικές δραστηριότητες
Διάβασε ένα βιβλίο, βγες έξω από το σπίτι για μια βόλτα, πήγαινε στον κινηματογράφο, άκουσε μουσική.
4. Γράψου σε γυμναστήριο
H καθημερινή άσκηση θα σου μειώσει το άγχος και θα σου δημιουργήσει ευχάριστα συναισθήματα, ενώ ταυτόχρονα θα συνεισφέρει στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού σου.
5. Κοιμήσου καλά
Η έλλειψη ύπνου αυξάνει το αίσθημα της πείνας σου. Ο επαρκής ύπνος θα σου χαρίσει ευεξία, θα μειώσει την καταθλιπτική σου διάθεση και θα σου προσφέρει ενέργεια και δύναμη, για να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες και τις αναποδιές στη διάρκεια της ημέρας.
6. Φέρσου με αγάπη στον εαυτό σου
Το να ενδίδεις σε «πειρασμούς» κάποιες φορές είναι πολύ συνηθισμένο και δεν πρέπει να σε απογοητεύει. Μην «πυροβολείς» τον εαυτό σου με ενοχές και απαξιωτικά συναισθήματα. Συνέχισε την καλή προσπάθεια και αναγνώρισε τα θετικά σου στοιχεία.
7. Γίνε η κυρίαρχος της ζωής σου
Απόδειξε στον εαυτό σου το ποιος έχει το «πάνω χέρι»: έχε πάντοτε στο μυαλό σου τη σκέψη ότι εσύ πρέπει να ελέγχεις το φαγητό και όχι το φαγητό εσένα. Όσο καλομαγειρεμένο κι αν είναι…