Για πολλούς ανθρώπους το να θέτουν υγιή όρια, ιδιαίτερα στις ρομαντικές σχέσεις τους, μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο. Η ψυχοθεραπεύτρια Jessica Fern εξηγεί ότι οι γυναίκες ιδιαίτερα συχνά δυσκολεύονται να μάθουν πώς να θέτουν όρια στις σχέσεις τους. “Πολλές γυναίκες εξακολουθούν να είναι μαθημένες να μη συνδέονται με τις δικές τους ανάγκες και να εστιάζουν στις ανάγκες των άλλων”, λέει. “Συχνά πιστεύουν ότι αν πούμε όχι, θα χάσουν τη σχέση”.
Πώς μπορούν λοιπόν να κατανοήσουν και να επικοινωνήσουν καλύτερα τα όριά τους;
Η συζήτηση που πρέπει να κάνουν τα ζευγάρια -Τι είναι τα όρια;
“Τα όρια είναι οι τρόποι με τους οποίους προστατεύουμε τους εαυτούς μας σωματικά, διανοητικά και συναισθηματικά”, λέει η Fern. “Είναι επίσης ο τρόπος με τον οποίο εγκαθιδρύουμε την κυριαρχία μας στις σχέσεις”.
Καλύπτουν πράγματα όπως η ιδιωτικότητα. Θα ήταν εντάξει κάποιος με το να κοιτάζει ο σύντροφός του το τηλέφωνό του ή να μοιράζεται λεπτομέρειες της σεξουαλικής τους ζωής με φίλους;
Πρέπει ο καθένας να βάζει τα όριά του σχετικά με το να δέχεται ανεπιθύμητες συμβουλές ή κριτική από τους συντρόφους ή το είδος της γλώσσας που χρησιμοποιούν απέναντί τους. Να έχει επίσης σωματικά όρια, τρόπους με τους οποίους δεν θέλει να τον αγγίζουν.
Στο πρόσφατο βιβλίο της Polysecure, το οποίο διερευνά πώς η προσκόλληση παίζει ρόλο στις σχέσεις, εξηγεί ότι τα “διάφανα” όρια μπορούν να οδηγήσουν κάποιον στο να δίνει πάρα πολλά από τον εαυτό του – τον χρόνο, τους πόρους και την ενέργειά του – σε άλλους ανθρώπους.
Διατρέχει επίσης τον κίνδυνο να μη σέβονται τον χρόνο και την ενέργειά του ή να γίνονται παρεμβατικοί απέναντί του. Όταν τα όριά του είναι πολύ άκαμπτα, δυσκολεύεται να αφήσει τους ανθρώπους να μπουν στη ζωή του και συγκρατείται από το να εκφράσει τα συναισθήματα και τις ανάγκες του.
Γιατί χρειάζονται υγιή όρια στη σχέση
Η Fern έχει δουλέψει με όλα τα είδη των ζευγαριών, από τα αυστηρά μονογαμικά μέχρι εκείνα που βρίσκονται σε πολυγαμικές σχέσεις και λέει ότι όλοι χρειάζονται όρια για να μπορούν να συνδεθούν με τους συντρόφους τους, διατηρώντας και σεβόμενοι παράλληλα την αυτονομία του άλλου. Αλλά ενώ τα αυστηρά όρια είναι απαραίτητα σε πολλές περιπτώσεις (για παράδειγμα γύρω από τις προφυλάξεις σεξουαλικής υγείας), τα όρια που είναι πολύ άκαμπτα μπορεί να σταματήσουν τη σύνδεση.
“Συχνά φτάνουμε στα άκρα”, λέει η Fern. “Επικεντρωνόμαστε υπερβολικά στην προστασία και εγκαταλείπουμε τη σύνδεση- έχουμε τειχισμένα όρια και λέμε, δεν αφήνω τίποτα να μπει ή να βγει. Ή θυσιάζουμε την προστασία για να συνδεθούμε και κινδυνεύουμε να μας επηρεάσουν υπερβολικά οι άλλοι άνθρωποι, να γίνουμε συνυφασμένοι και αλληλοεξαρτώμενοι ή να εισβάλλουμε στους άλλους. Οι υγιείς σχέσεις έχουν επίσης να κάνουν με το να γνωρίζουμε τα όρια των άλλων ανθρώπων και να τα σεβόμαστε”.
Πηγή:shape.gr