Είτε εμπλέκονται παιδιά είτε πρόκειται για μια λιγότερο “φιλική” διαδικασία χωρισμού, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν έναν χωρισμένο να βάλει τα πράγματα σε μια ισορροπία.
Με τόσα πολλά ζευγάρια να χωρίζουν καθημερινά, θα ήταν χρήσιμο να ακούσει κανείς με προσοχή τις συμβουλές ενός εμπειρογνώμονα για το πώς να αντιμετωπίσει έναν χωρισμό.
Κάθε δεύτερη μέρα φαίνεται ότι και ένα ακόμη διάσημο ζευγάρι χωρίζει τους δρόμους του και ενώ η ζωή τους μπορεί να μοιάζει να απέχει εκατομμύρια μίλια από των καθημερινών ανθρώπων, υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο όλοι μπορούν να συμφωνήσουν: Οι χωρισμοί πονάνε
Είτε εμπλέκονται παιδιά είτε πρόκειται για μια λιγότερο “φιλική” διαδικασία χωρισμού, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν έναν χωρισμένο να βάλει τα πράγματα σε μια ισορροπία.
Ας δούμε μερικές από τις συμβουλές των ειδικών:
1. Βαθιές αναπνοές
Αν και ακούγεται σαν μια υπερβολικά απλή κλισέ συμβουλή, η αλήθεια είναι πως βοηθάει. Αν κάποιος πιάνει τον εαυτό του να τρέμει στη θέα ενός ερωτευμένου ζευγαριού στο τρένο, στις ενημερώσεις του πρώην του στο Facebook ή σε ρομαντικές ταινίες, μπορεί να δοκιμάσει αυτό: Να εισπνεύσει αργά και να μετρήσει μέχρι το επτά στο μυαλό του.
Στη συνέχεια, να εκνπεύσει ακόμα πιο αργά μετρώντας μέχρι το 11. Αυτό απενεργοποιεί την παρόρμηση του κλάματος και δίνει χρόνο σε κάποιον να συνέλθει πριν ξεσπάσει σε λυγμούς.
2. Καταγραφή σκέψεων
Η καταγραφή σκέψεων και συναισθημάτων σε ένα ημερολόγιο, μπορεί να είναι μια διαδικασία δύσκολη, αλλά προσφέρει και “κάθαρση”. Η εκφραστική γραφή μπορεί να ωφελήσει την κοινωνική, συναισθηματική και σωματική υγεία κάποιου όταν αντιμετωπίζει συναισθηματικό στρες και συνεχιζόμενες παρεμβατικές σκέψεις.
15 λεπτά ελεύθερης γραφής (με αυθόρμητη καταγραφή κάθε παρεκκλίνουσας σκέψης) κάθε μέρα για μια εβδομάδα μπορούν να βοηθήσουν.
3. Λήψη χαπιών
Αυτό μπορεί να το δοκιμάσει κάποιος του οποίου ο χωρισμός είναι πολύ φρέσκος, την πρώτη ή τη δεύτερη εβδομάδα ιδανικά, με το ενεργό συστατικό της παρακεταμόλης να έχει αποδειχθεί πως μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσει στην άμβλυνση του πόνου της κοινωνικής απόρριψης. Δεν είναι μια μακροπρόθεσμη λύση, αλλά αν λαμβάνεται με υπευθυνότητα θα μπορούσε να βοηθήσει στη φάση αμέσως μετά τον χωρισμό.
4. Άσκηση
Παρόλο που αυτό που συνήθως θέλει κανείς μετά από πρόσφατο χωρισμό είναι να καταναλώσει γλυκά και junk food βρισκόμενος σε ακινησία, ακόμη και 20 λεπτά καρδιοαναπνευστικής άσκησης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην τόνωση της διάθεσής του.
Όταν κάποιος είναι πληγωμένος, τα επινεφρίδιά του μπαίνουν σε υπερδιέγερση, πλημμυρίζοντας το σώμα του με κορτιζόλη και τοξικά επίπεδα νοραδρεναλίνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλείται ανησυχία, στέρηση ύπνου και δημιουργία εμμονικών σκέψεων. Η άσκηση παράγει μια αντι-ορμονική αντίδραση, ενώ οι ενδορφίνες που παράγονται βοηθούν στην εξισορρόπηση των επιπέδων κορτιζόλης. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να διοχετεύσει όλη αυτή την πλεονάζουσα αδρεναλίνη σε καλή χρήση.
5. Αποφυγή social media
Παρόλο που είναι εύκολο να το λέει κανείς και δύσκολο να το κάνει, η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν βγήκε κάτι καλό από το να ψάχνει κάποιος στα social media μετά από πρόσφατο χωρισμό του. Στην πραγματικότητα, ο Sir Nigel Shadbolt, καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο του Southampton, έχει διατυπώσει την άποψη ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να βοηθήσουν στην παρεμπόδιση της διαδικασίας του πένθους.
Επιπλέον, ο Viktor Mayer-Schönberger, καθηγητής Διακυβέρνησης του Διαδικτύου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, υποστηρίζει ότι η δυνατότητα να πρόσβασης στο προφίλ του πρώην συντρόφου, θα μπορούσε να εμποδίσει την ικανότητα συγχώρεσης.
Χωρίς να προτείνεται στον πρόσφατα χωρισμένο να διαγράψει το προφίλ του, μπορεί τουλάχιστον να πατήσει “σίγαση ειδοποιήσεων” και να μην βλέπει το προφίλ του πρώην του στο feed του ή -αν είναι αρκετά γενναίος- να τους διαγράψει εντελώς και να κάνει μια συνειδητή προσπάθεια να μην τους αναζητήσει, μιας και κανένα καλό δεν μπορεί να προκύψει από αυτό- απολύτως κανένα.
Πηγή:shape.gr