1. Σκόνη τσίλι
Πιο καυτό αντιστοιχεί σε περισσότερες καύσεις. Η καψαϊκίνη, το βασικό συστατικό που δίνει την έντονη γεύση σε αυτό το μυρωδικό, έχει αποδειχτεί πως κινητοποιεί το μεταβολισμό. Μια από τις πιο πρόσφατες μελέτες που επιβεβαιώνουν αυτή τη θεωρία προέρχεται από επιστήμονες στην Ολλανδία που βρήκαν πως μια μικρή μερίδα (2,56 mg καψαϊκίνης) ανά γεύμα “αύξησε την οξείδωση των λιπών σε αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας” – δηλαδή, ενθάρρυνε το σώμα να κάψει περισσότερο λίπος. Ρίξε σκόνη τσίλι σε enchiladas, σε μπιφτέκια, σε βραστό με βάση το μοσχάρι, σε σαλάτες με φασόλια και φυσικά στα τσίλι.
2. Πιπέρι καγιέν
Πέρα από τις παραπάνω θερμίδες που μπορεί να κάψεις, το καυτερό φαγητό μπορεί επίσης να μειώσει την όρεξή σου. Ερευνητές τροφίμων και διατροφής από το Πανεπιστήμιο Perdue διεξήγαγαν μια μελέτη σε 25 μη παχύσαρκους ανθρώπους – 13 που προτιμούσαν τις πικάντικες τροφές και 12 που δεν τις διάλεγαν. Μια μικρή δόση από αποξηραμένες, τριμμένες κόκκινες πιπεριές καγιέν προστέθηκε στην καθημερινή διατροφή όλων για έξι εβδομάδες. Στη συνέχεια οι ειδικοί συμπέραναν πως εκείνοι που δεν ήταν φαν των κόκκινων πιπεριών διαπίστωσαν μείωση στην όρεξή τους, ειδικά για λιπαρά, αλμυρά και γλυκά φαγητά ως αποτέλεσμα του σοκ στο σύστημά τους. “Και όπως ακριβώς η κουρκούμη, αυτό το μπαχαρικό θα δώσει ώθηση ακόμη και στο πιο πεισματάρικο ανοσοποιητικό σύστημα συμβάλλοντας στην καταπολέμηση των κρυολογημάτων και των μικροβίων”, λέει η Pasquella. Πασπάλισε πιπέρι καγιέν σε salsas, σε τυρί και ανάμιξέ το σε μεξικάνικα σοκολατένια γλυκά.
3. Σπόροι μουστάρδας
Προέρχονται από το φυτό μουστάρδα που θεωρείται μέλος της ομάδας των σταυρανθών λαχανικών και θεωρούνται πως πέρα από γεύση προσφέρουν τόνωση στο μεταβολισμό. Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα ανακάλυψαν πως η ουσία homobrassinolide, ένα είδος φυτικού συστατικού που βρίσκεται στις μουστάρδες μπορεί να διεγείρει τα μυικά κύτταρα να αυξήσουν τη μάζα των λείων μυών. Μια άλλη μελέτη βρήκε πως η μελατονίνη (η ίδια ορμόνη που ρυθμίζει τον ύπνο), η οποία βρίσκεται στη μουστάρδα, διεγείρει την εμφάνιση του “μπεζ λίπους”, μιας ομάδας λιπωδών κυττάρων που καίνε θερμίδες και βοηθούν στη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Θα βρεις τους σπόρους της μουστάρδας είτε ολόκληρους είτε τριμμένους και μπορεί εύκολα να τους μετατρέψεις σε μπαχαρικό αναμιγνύοντάς τους με νερό, κρασί ή ξύδι και άλλα μπαχαρικά.
4. Μαύρο πιπέρι
Βγάλε το μύλο. Ερευνητές στην Κορέα αποκάλυψαν τη λιποδιαλυτική δύναμη της πιπερίνης, της ουσίας που δίνει τη δυνατή γεύση στο πιπέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of Agricultural and Food Chemistry, η πιπερίνη εμποδίζει το σχηματισμό νέων λιπωδών κυττάρων και “με αυτό τον τρόπο, η πιπερίνη μπορεί να θέτει σε κίνηση μια μεταβολική αλυσιδωτή αντίδραση που βοηθά στον έλεγχο του λίπους με άλλους τρόπους”. Μπορείς να προσθέσεις μερικούς κόκκους μαύρο πιπέρι σε σάλτσες (όπως σάλτσα πιπεριού για φιλέτα και ασιατικά πιάτα) καθώς και σε πιάτα με κοτόπουλο.
5. Κανέλα
“Έρευνα έχει βρει πως η κανέλα πραγματικά βοηθά στη μεταφορά της γλυκόζης μέσα στα κύτταρα, μειώνοντας έτσι την αύξηση ινσουλίνης (ορμόνης αποθήκευσης λίπους) μετά το φαγητό”, λέει η Lenchewski. Καθηγητές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια μελέτησαν έναν αριθμό μπαχαρικών, ανάμεσά τους και η κανέλα, και συμπέραναν πως η προσθήκη αυτού του αντιοξειδωτικού μπαχαρικού σε γεύματα με πολλά λιπαρά αύξησε την ανταπόκριση της ινσουλίνης κατά 20% ενώ επίσης μείωσε τα επίπεδα των τριγλυκερίδιων –ένα είδος λιπαρών που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό- κατά 30%. Πασπάλισε κανέλα στον καφέ, το τσάι και σε smoothies καθώς και σε γιαούρτι, βρώμη, βάφλες και φρούτα. “Μπορείς να φτιάξεις ένα ρόφημα από ραδίκια όπου θα προσθέσεις λίγο γάλα αμυγδάλου, μια πρέζα κανέλα και λίγο μέλι για ένα γλυκό μετά το φαγητό”, λέει η says Pasquella.
Πηγή:shape.gr