Γυμναστική, Υγεία

Τρέχεις ή κάνεις περπάτημα μασώντας τσίχλα; Ποιες οι επιδράσεις της στην άσκηση;

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ενώ περπατούν ή κάνουν τζόκινγκ, ταυτόχρονα μασούν τσίχλα. Κάποιοι το κάνουν ασυναίσθητα, κάποιοι δηλώνουν πως δυσκολεύονται αρκετά να συνδυάσουν δύο δραστηριότητες, ενώ άλλοι επιδιώκουν να μασάνε τσίχλα, όσο γυμνάζονται. Υπάρχει άραγε κάποιο όφελος από την ενέργεια αυτήΜια νέα έρευνααποκαλύπτει πως το να τρως τσίχλα όσο περπατάς έχει ενδιαφέροντα οφέλη σε διάφορες παραμέτρους της υγείας.

Σχετικά με την έρευνα

Στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ πενήντα συμμετεχόντων (25 άνδρες και 25 γυναίκες), παρατηρήθηκαν οι επιδράσεις της τσίχλας στην άσκηση. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες που επιλέχθηκαν τυχαία, ολοκλήρωσαν μια απλή διαδρομή 15 λεπτών περπατήματος είτε μασώντας τσίχλα, είτε τρώγοντας ένα δισκίο τσίχλας που διαλυόταν γρήγορα στο στόμα. Σε σύγκριση με τα δισκία, το μάσημα τσίχλας οδήγησε σε μεγαλύτερες επιδόσεις, αφού όσοι μασούσαν τσίχλα διένυσαν μεγαλύτερη απόσταση, κάνοντας περισσότερα βήματα υψηλής ταχύτητας, με αποτέλεσμα την αύξηση του καρδιακού ρυθμού. Οι παρατηρητές της έρευνας κατέληξαν στη διαπίστωση πως το να περπατάς περισσότερο, ασφαλώς και μόνο οφέλη έχει να προσφέρει στον οργανισμό σου, αφού η αερόβια αυτή άσκηση είναι σημαντική όχι μόνο για την απώλεια βάρους αλλά και τη συνολική υγεία καθώς προλαμβάνει πολλές καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της τσίχλας;

Η τσίχλα μπορεί να φαίνεται αρκετά αβλαβής δραστηριότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να λειτουργήσει ως κατασταλτικό της όρεξης. Ωστόσο, ανάλογα με το στιλ μάσησης, μπορεί να καταλήξεις να καταπίνεις αέρα καθώς μασάς, κάτι που μπορεί να προκαλέσει κάποια γαστρεντερική δυσφορία.

Το μάσημα τσίχλας σε βοηθάει επίσης να συγκρατείς την όρεξη σου καθώς και να αποφεύγεις τις πολλές γλυκές τροφές. Επομένως, το να τρως τσίχλα μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις πειρασμούς που θα σε γεμίσουν περιττές θερμίδες, ωστόσο πρέπει να γίνεται με πολύ προσεκτικό τρόπο, όταν συνδυάζεται με το περπάτημα και την γυμναστική γενικότερα.

Γιατί η τσίχλα οδήγησε σε καλύτερη επίδοση;

Ο υποθετικός μηχανισμός με τον οποίο τα ούλα φαίνεται να ενισχύουν το περπάτημα αναφέρεται ως συγχρονισμός καρδιακής-κινητικής κίνησης (CLS) ή καρδιοκινητική σύζευξη. Το CLS περιγράφει πότε η κίνηση του σώματος (κινητική δραστηριότητα) συγχρονίζεται με τον καρδιακό ρυθμό (καρδιακή δραστηριότητα).

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η τσίχλα κατά το περπάτημα αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό ενός ατόμου, το οποίο κινεί το σώμα του γρηγορότερα για να ταιριάξει με αυτόν τον ρυθμό. Επισημαίνουν επίσης, ότι δε χρειάζεται να ξεκινήσεις να τρέχεις μασώντας τσίχλα, προκειμένου να έχεις μεγαλύτερες αποδόσεις, καθώς και άλλες μέθοδοι μπορούν να σου προσφέρουν το ίδιο αποτέλεσμα. Μια από αυτές είναι και η μουσική, η οποία λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, όταν η μελωδία ακόμα και τα λόγια είναι οικεία στο αφτί.

 

Πηγή:shape.gr